Impotenta sexuala sau incapacitatea barbatilor de a realiza si de a mentine erectia trebuie tratata cu toata seriozitatea, deoarece poate avea urmari profunde asupra personalitatii barbatilor, asupra vietii sale de familie si chiar asupra relatiilor sociale. Impotenta definitiva poate fi rezolvata prin interventii chirurgicale care ajuta barbatii sa-si imbunatateasca performantele.
Tehnica folosita pentru impotenta definitiva – implantul de penis – permite recuperearea cu mijloace de substitutie a erectiei corpilor cavernosi, facand posibila desfasurarea unui act sexual normal. Implantul de penis se face insa numai dupa ce se stabileste diagnosticul de impotenta organica definitiva.
Ce sunt implanturile de penis? Inseamna ca vei avea un penis artificial? Asa ceva lasa urme vizibile? Mai poti sa ejaculezi? Ramai steril? Care sunt avantajele unei asemenea interventii pe penis?
Implantul penian este o interventie chirurgicala in cadrul careia doi cilindri acoperiti cu silicon sunt introdusi in penis intr-o maniera similara implanturilor de silicon pe care le fac femeile la sani. Asta nu inseamna un penis artificial. El nu este similar transpalntului de inima sau de cornee, de exemplu, ci presupune inlocuirea mecanismului natural de erectie.
In conditii normale, penisul intra in erectie atunci cand sangele invadeaza cei doi cilindri cu aspect spongios care se afla in interiorul sau si sunt cunoscuti sub numele de corpi cavernosi. In acest moment, penisul devine ferm, asa cum, de pilda, doua baloane lungi si cilindrice devin tari cand sunt pline cu aer. Dupa retragerea sangelui, penisul redevine flasc.
Daca erectia este grav afectata, se poate apela la ajutorul implantului penian, care reda cu acuratete functionarea naturala a penisului erect. Lasa urme vizibile? Nu. Se observa doar o crestere in volum a penisului. Mai poti sa ejaculezi? Daca inainte de implant puteai sa ejaculezi, vei avea aceasta abilitate si dupa efectuarea operatiei. Mai mult decat atat, e mosibil sa apara si mostenitori.
Exista implant de penis cu… trei piese? Intr-adevar, se practica o astfel de interventie chirurgicala. Ea consta in inserarea a doua baloane expandabile de silicon in tuburile erectile aflate in penis pe care pacientul nu le mai simte o data ce operatia se vindeca. (Specialistii afirma ca mai mult simt femeile implanturile de silicon din san.) Acestea sunt conectate la un mic balon-rezervor care este inserat in stratul adipos de pe abdomen, exact in fata vezicii urinare.
In scrot, deasupra testiculelor, se afla implantata o punga de dimensiuni reduse. Cand doresti ca erectia sa se produca, apesi pompa. Se creeaza astfel, un fluid sarat care porneste de la rezervorul aflat in spatele osului pelvian si apoi se indreapta spre cilindrii implantati in penis (care-si mareste volumul). Tocmai acest fluid determina penisul sa intre in erectie.
Dupa consumarea actului sexual, trebuie sa apesi o valva de dimensiuni reduse (situate pe pompa). Cilindrii se golesc, fluidul se intoarce in rezervor, iar penisul revine la forma flasca.
In ultimii 25-30 de ani, tehnica implantului penian a evoluat semnificativ, ajungandu-se la adevarate “instalatii” care cuprind sisteme de rezervoare ce se monteaza sub piele. In interiorul implanturilor propriu-zise sunt, de asemenea, rezervoare, pompe si micro-supape. Dupa o astfel de operatie, facuta sub anestezie generala, activitatea sexuala poate fi reluata la 3-4 saptamani.
Implantul nu lasa cicatrice pe penis, deoarece incizia este efectuata pe abdomen sau pe scrot. Asadar, penisul are un aspect normal, atat in erectie, cat si in stare flasca. Cu toate acestea, exista, totusi, o mica problema: “Pana erectila”, deoarece implantul presupune un sistem hidraulic complex care se poate deteriora din punct de vedere mecanic.
Avantajele acestui tip de interventie chirurgicala sunt: comportament sexual foarte apropiat de cel normal; nu exista probleme “estetice”; nu raman cicatrice vizibile.
Dar sa nu uitam si dezavantajele: interventia dureaza mult, este dificila si necesita calitati deosebite si experienta din partea chirurgilor; pot aparea defectiuni mecanice care sa necesite o noua interventie chirurgicala; costul este destul de ridicat, mai mic insa in Romania decat in tarile occidentale. Una dintre locatii unde se efectueaza cu succes acest tip de interventie este Clinica de Chirurgie Plastica din cadrul Spitalului de urgenta “Floreasca” – Bucuresti.