In vizor

Specialistii spun raspicat: bolile se trateaza in spital, nu la slujbe

Scris de 467

Bolile se trateaza in spital, iar la alungarea duhurilor rele apeleaza fie cei care se afla in situatii limita, fie cei care au o educatie mai redusa. Aceasta este concluzia specialistilor intrebati despre motivele pentru care oamenii se lasa convinsi ca o rugaciune sau o porunca de alungare a duhurilor rele ii poate vindeca de cancer, diabet sau pareza.

Ziar de Cluj v-a aratat ieri intr-un reportaj cum Biserica Universala, supranumita si “secta OTV”, face slujbe de vindecare, dezlegare si alungare a duhurilor rele. Medicul primar Ioan Muresan considera ca starea de spirit pozitiva poate ajuta la imbunatatirea sanatatii, dar nu poate inlocui tratamentul medicamentos.

“In 2013 utilizam medicina bazata pe dovezi, dar exista si medicina complementara, cum este de exemplu terapia homeopata. Cred ca aceste rugaciuni se pot incadra in metode complementare si orice mijloc de vindecare este important pentru sanatatea omului, dar nu trebuie sa isi neglijeze tratamentul clasic. Din punct de vedere al afectiunilor, nu toate se pot incadra in partea de rugaciune, daca cineva are cancer si trebuie operat si se trateaza numai cu rugaciune si isi neglijeaza tratamentul, nu este un lucru bun”, a explicat Muresan.

De aceeasi parere este si medicul psihiatru Traian Neamtu, care spune ca bolile se trateaza in spital si ca aceste ritualuri nu sunt decat metode de a face bani.

“Din punct de vedere medical, nu este corect. Bolnavii de trateaza in spital, stiintific. Sa creada si sa se roage la Dumnezeu, nu ii opreste nimeni. Oamenii cand sunt in suferinta, in disperarea lor, se gandesc la Dumnezeu si se gandesc ca gasesc scapare numai de la Dumnezeu, iar unii preoti fac un abuz si profita de situatia lor. Sunt boli cronice care nu se vindeca, doar se trateaza simptomatic si ei stiu ca nu se vindeca si atunci apeleaza si la aceste masuri de exorcizare”, a explicat Neamtu.

Sociologul Ioan Hosu crede ca, pe langa oamenii care se afla intr-o situatie disperata, apeleaza la acest tip de slujbe si cei care au o educatie mai redusa.

“Sectarismul apare dupa 1990 foarte pregnant in Romania. Cred ca sunt doua categorii de persoane care participa regulat la astfel  de slujbe: indivizi mai putin dotati intelectual, care se refugiaza in genul acesta de practici mai degraba cu iz medieval decat modern, sau persoane care au ajuns la limita exploatarii resurselor stiintei, si atunci cred ca e ultimul loc unde ar putea gasi solutii la problemele cu care se confrunta”, a precizat Hosu.

Reamintim ca Biserica Universala si-a deschis un Centru in Cluj-Napoca in 20 iulie, dupa mai bine de un deceniu de activitate in Capitala.ULTIMA ORĂ

 • Acum 10 hours Sport
  Dacă nu era Ziar de Cluj să scrie despre scandalul alcooliştilor de la U Cluj, totul se muşamaliza. Petrecăreţii au fost “sancţionaţi”. După ce a omis ştirea iniţială, presa de chitanţer uită să ne citeze
 • Acum 12 hours Jos palaria
  Regizorul clujean Gábor Tompa a fost reales în funcția de președinte al Uniunii Teatrelor din Europa
 • Acum 14 hours Din oras
  Ziar de Cluj a scris: ”Domnule Tișe, ieșiți din globul de cristal că vă înecați de la atât fum de trabuc și respirați realitățile cu care se confruntă CETĂȚENII!” Alin Tișe s-a conformat: ”Îmi cer scuze clujenilor”
 • Acum 15 hours FOTOGRAFILA
  Cum se numește primarul care-și numește ”isterici” criticii, clujeni plătitori de taxe și impozite? Care este diferența dintre un astfel de nesimțit și cei care-ți spun: “dar de ce nu pleci dacă e aşa rău?”
 • Acum 15 hours Din oras
  Rozorita a devenit (iar) sefa la APIA Cluj! PSD-ul lui Cordos, tot mai penibil!
 • Acum 17 hours In vizor
  Directoarea de la liceul din Turda care a lăsat un fost lider al interlopilor turdeni să le predea copiilor a fost demisă. Presiunea publică este mai mare decât instituția reabilitării.
 • Acum 17 hours Editorial
  Excesul de ”Moși” și ”tradiții” protembelizate, dăunează grav sănătății sufletești
 • Acum 19 hours Analiza
  IMBECILITATEA GUVERNANȚILOR: Taxele care pun și mai mare presiune pe inflație. Studiu realizat de profesori de la Academia de Studii Economice București și de la Facultatea de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul UBB Cluj
 • Acum 20 hours Justitie
  Procurorii clujeni au reconstituit filmul violului de care este acuzat un polițist de la Serviciul Rutier de la IPJ Cluj
 • Acum 1 day Justitie
  JUSTIȚIE CU ORDIN DE ZI PE UNITATE: Alina Bica și Dorin Cocoș scapă de judecată în dosarul ANRP după ce faptele s-au prescris. Se încheie procesul și pentru Crinuța Dumitrean, Sergiu Diacomatu și Gheorghe Stelian, cu condamnări grele în primă instanță
 • Acum 1 day In vizor
  Dacă Emil Boc OSĂ rezolve ”monstruoasa construcție” din Piața Mărăști, va avea un ”Jos pălăria” de la noi. Emil Boc spune că piața trebuie închisă pentru că e un pericol public
 • Acum 1 day Din oras
  S-a ”rezolvat” Strada Victor Papilian, de e gata din nou să o ia la vale. ”Soluțiile alese în cazul alunecărilor de teren de pe strada din cartierul Europa ar putea agrava și mai tare situația”
 • Acum 1 day General
  SĂRĂCIE A LA CLUJ: Elevii se angajează din lipsa banilor, ceea ce duce la abandonul școlar
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE