In vizor

Specialistii spun raspicat: bolile se trateaza in spital, nu la slujbe

Bolile se trateaza in spital, iar la alungarea duhurilor rele apeleaza fie cei care se afla in situatii limita, fie cei care au o educatie mai redusa. Aceasta este concluzia specialistilor intrebati despre motivele pentru care oamenii se lasa convinsi ca o rugaciune sau o porunca de alungare a duhurilor rele ii poate vindeca de cancer, diabet sau pareza.

Ziar de Cluj v-a aratat ieri intr-un reportaj cum Biserica Universala, supranumita si „secta OTV”, face slujbe de vindecare, dezlegare si alungare a duhurilor rele. Medicul primar Ioan Muresan considera ca starea de spirit pozitiva poate ajuta la imbunatatirea sanatatii, dar nu poate inlocui tratamentul medicamentos.

“In 2013 utilizam medicina bazata pe dovezi, dar exista si medicina complementara, cum este de exemplu terapia homeopata. Cred ca aceste rugaciuni se pot incadra in metode complementare si orice mijloc de vindecare este important pentru sanatatea omului, dar nu trebuie sa isi neglijeze tratamentul clasic. Din punct de vedere al afectiunilor, nu toate se pot incadra in partea de rugaciune, daca cineva are cancer si trebuie operat si se trateaza numai cu rugaciune si isi neglijeaza tratamentul, nu este un lucru bun”, a explicat Muresan.

De aceeasi parere este si medicul psihiatru Traian Neamtu, care spune ca bolile se trateaza in spital si ca aceste ritualuri nu sunt decat metode de a face bani.

“Din punct de vedere medical, nu este corect. Bolnavii de trateaza in spital, stiintific. Sa creada si sa se roage la Dumnezeu, nu ii opreste nimeni. Oamenii cand sunt in suferinta, in disperarea lor, se gandesc la Dumnezeu si se gandesc ca gasesc scapare numai de la Dumnezeu, iar unii preoti fac un abuz si profita de situatia lor. Sunt boli cronice care nu se vindeca, doar se trateaza simptomatic si ei stiu ca nu se vindeca si atunci apeleaza si la aceste masuri de exorcizare”, a explicat Neamtu.

Sociologul Ioan Hosu crede ca, pe langa oamenii care se afla intr-o situatie disperata, apeleaza la acest tip de slujbe si cei care au o educatie mai redusa.

“Sectarismul apare dupa 1990 foarte pregnant in Romania. Cred ca sunt doua categorii de persoane care participa regulat la astfel  de slujbe: indivizi mai putin dotati intelectual, care se refugiaza in genul acesta de practici mai degraba cu iz medieval decat modern, sau persoane care au ajuns la limita exploatarii resurselor stiintei, si atunci cred ca e ultimul loc unde ar putea gasi solutii la problemele cu care se confrunta”, a precizat Hosu.

Reamintim ca Biserica Universala si-a deschis un Centru in Cluj-Napoca in 20 iulie, dupa mai bine de un deceniu de activitate in Capitala.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *