Eveniment

Specialiștii Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, despre sarcofagul identificat pe șantierul din centrul Clujului: „Descoperirea este una rară…”

Șantierul care a cuprins centrul municipiului Cluj-Napoca – în urma săpăturilor efectuate la nivelul spațiilor pietonale precum și a lucrărilor de frezare a asfaltului de pe carosabil de-a lungul Bulevardului 21 Decembrie 1989 – a fost locul unei descoperiri remarcabile a arheologilor din cadrul Institutului de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca: un sarcofag uman intact. Sarcofagul a fost preluat de reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei (MNIT), care apreciază că descoperirea este una rară.

„În data 18 mai, în timpul lucrărilor de modernizare de pe Bulevardul 21 Decembrie, mai exact în timpul săpării unei gropi pentru montarea unui stâlp, la sud de Clinica Stanca, s-a descoperit un sarcofag roman intact, de copil, care aparține necropolei de est a orașului roman.

Descoperirea a fost făcută de colegii de la Institutul de Arheologie și Istoria Artei Cluj-Napoca, respectiv de cercetătorul Adrian Ursuțiu și de Nica Ciubotaru, masterandă la Facultatea de Istorie din cadrul UBB”, semnalează reprezentanții MNIT.

Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei a preluat sarcofagul. 

„Descoperirea este una rară din două motive principale:

1. Sarcofagele sunt piese rare oricum. Acest sarcofag este chiar din piatră locală. În sarcofage se înmormântau doar persoanele importante. În cazul de față, avem de-a face cu copilul unei persoane importante. 

2. Sarcofagele intacte sunt și mai rare. În general, cele care se găsesc sunt deja jefuite încă din epoca romană. 

Sarcofagul intact descoperit aici a stârnit astfel curiozitatea tuturor. 

În data de 7 iunie, o comisie de specialiști s-a întrunit pentru a desface sarcofagul. Înăuntru s-au descoperit osemintele unui adolescent, după cum s-a putut constata la o primă vedere.

După deschiderea sarcofagului, materialul din interior a plecat spre cercetare.

Singurul material arheologic descoperit, în afară de scheletul propriu-zis, a fost o monedă. Urmează să fie determinată cronologia și alte detalii legate de mormânt cu ajutorul monedei, dar și al altor analize”, notează reprezentanții Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei. 

Toate descoperirile din Cluj și din zonă intră în patrimoniul Muzeului Național de Istorie a Transilvaniei, chiar dacă acestea sunt realizate de alte institute ori arheologi. MNIT este singura instituție care are drept de depozit. 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: captură muzeulnationaldeistorieatransilvaniei/facebook.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *