In vizor

Specialist în sănătate publică îl contrazice pe prefectul Abrudean: ”Autoritățile se joacă cu rezidenții și domiciliații. Încearcă să împingă momentul trecerii în carantină cât mai departe”

Chiar dacă județul Cluj se află de câteva săptămâni în topul infectărilor, iar în municipiu situația este și mai gravă, autoritățile în frunte cu prefectul Mircea Abrudean se încăpățânează să nu carantineze orașul. Mai mult, încearcă chiar să se justifice aducând cinci argumente printre care regăsim cel îndelung mediatizat și de autoritățile de la București, și anume faptul că sunt luați în calcul la rata incidenței și cei care nu au nicio formă de ședere în Cluj-Napoca. 

Acest joc al cifrelor a început abia acum, Abrudean chiar a reușit să facă rost de numărul celor care nu au domiciliu în Cluj-Napoca, dar care s-au testat aici, pentru a justifica faptul că incidența de 9,04 este umflată artificial. În ultimele 14 zile au fost 316 persoane diagnosticate pozitiv în Cluj-Napoca care nu au forme de ședere. Acele 316 persoane au crescut rata incidenței de la 8.09 la 9.04. Oricât ar încerca Abrudean să aducă argumentul cifrelor, realitatea este că numărul cazurilor este în creștere, la fel și rata incidenței. Acest lucru înseamnă că măsurile luate până acum nu funcționează și trebuie luate măsuri suplimentare, cum este și instituirea carantinei. 

Specialistul în sănătate publică Răzvan Cherecheș susține că ”autoritățile se joacă cu rezidenții și domiciliații îmi spune că încearcă să împingă momentul trecerii în carantină cât mai departe, astfel încât să coboare numerele”. Acesta susține că autoritățile nu fac altceva decât să amâne momentul instituirii lock-down-ului, pentru că acest virus nu va dispărea de la sine.

”Cu cât se iau măsurile mai târziu, cu atât perioada de ”lock-down” va fi mai lungă. Dacă ar declanșa mai repede măsurile, ar putea încheia mai repede ”lock-down”- ul. Impactul pe termen lung ar fi mai mic. Ei încearcă să amâne și cred că au o speranță irațională că lucrurile se vor rezolva de la sine. Nu au cum”, susține Răzvan Cherecheș, citat de spotmedia.ro

Potrivit lui Cherecheș, dacă anchetele epidemiologice și izolarea cazurilor și a contacților ar fi fost luate la timp, nu era nevoie de închidere. Însă se știe că în toată țara activitatea DSP-urilor este deficitară. Anchetele epdemiologice se fac cu întârziere, ceea ce le permite posibililor contacți ai unui caz pozitiv să infecteze și alte persoane. Situația la Cluj este la fel. DSP este depășită de situație după cum recunoaște chiar directorul Mihai Moisescu. Cu toatea acestea, analiza de risc a DSP nu întrunește criteriile minimale pentru carantină. 

Se sacrifică sănătatea clujenilor pentru bunul mers al alegerilor?

În spațiul public a apărut și informația potrivit căreia principala persoană care se opune decizie de carantinare ar fi chiar primarul Emil Boc. Acesta își dorește ca PNL să câștige alegerile din 6 decembrie cu un scor cât mai bun astfel încât toți acoliții lui aflați pe liste să își găsească un loc călduț în Parlament. Dacă s-ar lua decizia de a carantina municipiul, ar fi mult mai greu să îi convingă pe clujeni să iasă la vot. Iar Abrudean este pionul perfect, care se supune deciziilor mai marilor partidului, cei care l-au pus și îl susțin în funcția de prefect. 

Răzvan Cherecheș avertizează că această attitudine relaxată a autorităților nu va face decât să ducă la un lock-down național la fel ca cel din primăvară.

”Vom relaxa măsurile înainte de alegeri, pentru ca populaţia să fie mulţumită la alegeri. După alegeri, numărul de teste va creşte din nou, vom descoperi că situaţia e dramatică şi vom intra într-un hard lockdown (carantină dură, n.r.) până în ianuarie”, potrivit lui Cherecheș.

Chiar dacă situația este decisă la nivel local, nu putem să nu remarcăm că sunt municipii cu o rată de infectare similară cu cea din Cluj-Napoca unde autoritățile au decis carantinarea: Baia Mare (carantina la 6,47), Zalău (carantina la 8,47),Bistrița (9,1). Alba Iulia (10,8). 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Exit mobile version