Justitie

Șpăgarii de la Rutieră vor să scape de condamnarea la închisoare

La mai bine de un an de când Tribunalul Cluj a condamnat un lot de 10 polițiști șpăgari la închisoare cu executare, pe rolul Curții de Apel Cluj s-a înregistrat apel împotriva sentinței. O parte din polițiștii condamnați s-au retras în pensie sau au fost puși la dispoziție, însă pentru ceilalți miza e achitarea pentru șpăgile pe care le încasau de la civili. 

În 24 februarie 2020, Tribunalul Cluj a pronunța pedepse serioase, găsindu-i vinovați pe: Robert Eduard Gălăţan, Cosmin Dacian Roşca, Alin Tudor Mânzat, Todoruţ Rareş Ciprian, Mureşan Ioan, Sucală Vasile Adrian, Mureşan Radu Mihai, Soran Victor, Alb Dan Dorin și Lupaş Cătălin.

Imaginea instituţiei IPJ Cluj a avut de suferit după dosarul făcut de cei de la DGA. Majoritatea interceptărilor erau efectuate cu ajutorul unor dispozitive audio-video montate în uşa dreaptă a autospecialelor de la Rutieră. Astfel procurorii au reuşit să surprindă acele discuţii între echipajele aflate în misiune. Concret poliţiştii menţionaţi mai sus se sfătuiau între ei cum, cât şi de la cine să ia mită.

Lucrătorii de poliţie, subofiţeri în cadrul Serviciului Rutier Cluj, aveau ca atribuţii de serviciu supravegherea şi controlul traficului rutier cu scopul de a constata şi sancţiona abaterile la regimul de trafic, în principal regimul de viteză. În timpul misiunilor de supraveghere, aceştia şi-au rotunjit veniturile, ”iertând” contravenienţii de amenzi în schimbul unor sume de bani. Drept dovadă, agenţii nu au mai întemeiat procese verbale de sancţiune contravenţională sau au înlocuit abateri severe cu altele mai uşoare.

Iată sentința pronunțată de instanța de fond, Tribunalul Cluj: 

Mureşan Ioan – 2 ani și 4 luni cu EXECUTARE;

Soran Victor – 2 ani și 4 luni cu EXECUTARE;

Todoruț Rareș Ciprian – 1 an și 6 luni cu EXECUTARE;

Mureșan Radu Mihai – 10 luni cu EXECUTARE;

Alb Dan Dorin – 1 an și 2 luni cu EXECUTARE;

Sucală Adrian Vasile – 1 an și 5 luni cu EXECUTARE;

Lupaș Cătălin – 1 an cu EXECUTARE;

Mânzat Tudor Alin – 1 an și o lună cu EXECUTARE;

Gălățan Eduard Robert – 9 luni cu SUSPENDARE;

Roșca Cosmin Dacian – 8 luni cu EXECUTARE;

Lotul Șpăgarii de la Rutieră Cluj are primul termen de judecată la Curtea de Apel Cluj fixat pentru 22 iunie. 

* Anchetatorii i-au conturat ca pe niște găinari însetați de orice, folosindu-se de uniforma de poliție. Așa se face că la dosar apar conversații pentru șpăgi în ciorbe, baxuri de sucuri sau bere, și minim suta de lei pentru ”închisul ochilor”. 

De departe, cel mai amuzant act material de la dosar a fos cel cu metoda ”ţigările aduc noroc”: 

Un alt echipaj format din doi inculpaţi în acest dosar, primeau mită folosind o metodă mai practică decât Soran şi Mureşan. Vorbim de poliţiştii de la Rutieră: Cosmin Roşca şi Tudor Mânzat. Cei doi nu se complicau cu baxuri de sucuri ci cu pachete de ţigări folosite pe post de plic. Însă, în episodul pe care urmează să vi-l prezentăm cei doi şi-au luat singuri ţeapă, iar mita din pachetul de ţigări a ajuns la altă destinaţie.

În fapt, Roşca şi Mânzat se aflau, desigur în misiune de supraveghere. L-au depistat pe un conducător auto ce conducea cu 112 km/h. Ca să îşi scutească de plata unei amenzi, o posibilă sancţiune contravenţională complementară sau suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă limitată aceştia acceptă o mită pusă într-un pachet de ţigări. Sursele apropiate anchetei susţin că imediat după, cei doi agenţi au procedat ca Soran şi Mureşan Nelu, ştergând înregistrarea radar după negocieri. Însă din lipsă de comunicare, mita obţinută de Roşca este pierdută împreună cu pachetul respectiv.

Mânzat Tudor Alin: Un pachet de ţigări, şi acela desfăcut…suge-mi-ai p..a.
Roşca Cosmin: O fost în pachet…

Mânzat Tudor: Ce o fost în pachet?
Roşca Cosmin: Da, mă. Prost eşti, mă.

Mânzat Tudor: No bine.
Roşca Cosmin: Cum de eşti aşe prost?
Mânzat Tudor: Aşe îs io, da am crezut că îi un pachet e ţigări.
Roşca Cosmin: Cum p..a să-şi deie ţigări, tu de alea fumezi? Cât de prost mă…râde.. el nu s-o hodinit…Aline..cine ştie ce ave acolo…
Mânzat Tudor: Da ave…Da, ave ave şi acesta un milion.

Roşca Cosmin: Mă p..ă…
Mânzat Tudor: Bine mă.
Roşca Cosmin: Era la noi mă belitule…
Mânzat Tudor: Vai de mine, ce-am putut greşi amu.

Roşca Cosmin: Păi da mă, mai ales acum când ştii că suntem în criză financiară…
Mânzat Tudor: Îs obosit şi am o scuză.
Gălăţan Robert: Ce are oboseala cu prostia?
Mânzat Tudor Alin: Are.

Şi uite aşa, cei trei oameni ai legii au scăpat printre degete o posibilă bancnotă de 100 de lei, care după spusele lor, era bună ”că-i criză”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *