Justitie

Șpăgarii de la Rutieră vor să scape de condamnarea la închisoare

Scris de 2,816

La mai bine de un an de când Tribunalul Cluj a condamnat un lot de 10 polițiști șpăgari la închisoare cu executare, pe rolul Curții de Apel Cluj s-a înregistrat apel împotriva sentinței. O parte din polițiștii condamnați s-au retras în pensie sau au fost puși la dispoziție, însă pentru ceilalți miza e achitarea pentru șpăgile pe care le încasau de la civili. 

În 24 februarie 2020, Tribunalul Cluj a pronunța pedepse serioase, găsindu-i vinovați pe: Robert Eduard Gălăţan, Cosmin Dacian Roşca, Alin Tudor Mânzat, Todoruţ Rareş Ciprian, Mureşan Ioan, Sucală Vasile Adrian, Mureşan Radu Mihai, Soran Victor, Alb Dan Dorin și Lupaş Cătălin.

Imaginea instituţiei IPJ Cluj a avut de suferit după dosarul făcut de cei de la DGA. Majoritatea interceptărilor erau efectuate cu ajutorul unor dispozitive audio-video montate în uşa dreaptă a autospecialelor de la Rutieră. Astfel procurorii au reuşit să surprindă acele discuţii între echipajele aflate în misiune. Concret poliţiştii menţionaţi mai sus se sfătuiau între ei cum, cât şi de la cine să ia mită.

Lucrătorii de poliţie, subofiţeri în cadrul Serviciului Rutier Cluj, aveau ca atribuţii de serviciu supravegherea şi controlul traficului rutier cu scopul de a constata şi sancţiona abaterile la regimul de trafic, în principal regimul de viteză. În timpul misiunilor de supraveghere, aceştia şi-au rotunjit veniturile, ”iertând” contravenienţii de amenzi în schimbul unor sume de bani. Drept dovadă, agenţii nu au mai întemeiat procese verbale de sancţiune contravenţională sau au înlocuit abateri severe cu altele mai uşoare.

Iată sentința pronunțată de instanța de fond, Tribunalul Cluj: 

Mureşan Ioan – 2 ani și 4 luni cu EXECUTARE;

Soran Victor – 2 ani și 4 luni cu EXECUTARE;

Todoruț Rareș Ciprian – 1 an și 6 luni cu EXECUTARE;

Mureșan Radu Mihai – 10 luni cu EXECUTARE;

Alb Dan Dorin – 1 an și 2 luni cu EXECUTARE;

Sucală Adrian Vasile – 1 an și 5 luni cu EXECUTARE;

Lupaș Cătălin – 1 an cu EXECUTARE;

Mânzat Tudor Alin – 1 an și o lună cu EXECUTARE;

Gălățan Eduard Robert – 9 luni cu SUSPENDARE;

Roșca Cosmin Dacian – 8 luni cu EXECUTARE;

Lotul Șpăgarii de la Rutieră Cluj are primul termen de judecată la Curtea de Apel Cluj fixat pentru 22 iunie. 

* Anchetatorii i-au conturat ca pe niște găinari însetați de orice, folosindu-se de uniforma de poliție. Așa se face că la dosar apar conversații pentru șpăgi în ciorbe, baxuri de sucuri sau bere, și minim suta de lei pentru ”închisul ochilor”. 

De departe, cel mai amuzant act material de la dosar a fos cel cu metoda ”ţigările aduc noroc”: 

Un alt echipaj format din doi inculpaţi în acest dosar, primeau mită folosind o metodă mai practică decât Soran şi Mureşan. Vorbim de poliţiştii de la Rutieră: Cosmin Roşca şi Tudor Mânzat. Cei doi nu se complicau cu baxuri de sucuri ci cu pachete de ţigări folosite pe post de plic. Însă, în episodul pe care urmează să vi-l prezentăm cei doi şi-au luat singuri ţeapă, iar mita din pachetul de ţigări a ajuns la altă destinaţie.

În fapt, Roşca şi Mânzat se aflau, desigur în misiune de supraveghere. L-au depistat pe un conducător auto ce conducea cu 112 km/h. Ca să îşi scutească de plata unei amenzi, o posibilă sancţiune contravenţională complementară sau suspendarea exercitării dreptului de a conduce pe o perioadă limitată aceştia acceptă o mită pusă într-un pachet de ţigări. Sursele apropiate anchetei susţin că imediat după, cei doi agenţi au procedat ca Soran şi Mureşan Nelu, ştergând înregistrarea radar după negocieri. Însă din lipsă de comunicare, mita obţinută de Roşca este pierdută împreună cu pachetul respectiv.

Mânzat Tudor Alin: Un pachet de ţigări, şi acela desfăcut…suge-mi-ai p..a.
Roşca Cosmin: O fost în pachet…

Mânzat Tudor: Ce o fost în pachet?
Roşca Cosmin: Da, mă. Prost eşti, mă.

Mânzat Tudor: No bine.
Roşca Cosmin: Cum de eşti aşe prost?
Mânzat Tudor: Aşe îs io, da am crezut că îi un pachet e ţigări.
Roşca Cosmin: Cum p..a să-şi deie ţigări, tu de alea fumezi? Cât de prost mă…râde.. el nu s-o hodinit…Aline..cine ştie ce ave acolo…
Mânzat Tudor: Da ave…Da, ave ave şi acesta un milion.

Roşca Cosmin: Mă p..ă…
Mânzat Tudor: Bine mă.
Roşca Cosmin: Era la noi mă belitule…
Mânzat Tudor: Vai de mine, ce-am putut greşi amu.

Roşca Cosmin: Păi da mă, mai ales acum când ştii că suntem în criză financiară…
Mânzat Tudor: Îs obosit şi am o scuză.
Gălăţan Robert: Ce are oboseala cu prostia?
Mânzat Tudor Alin: Are.

Şi uite aşa, cei trei oameni ai legii au scăpat printre degete o posibilă bancnotă de 100 de lei, care după spusele lor, era bună ”că-i criză”.ULTIMA ORĂ

 • Acum 20 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 21 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 22 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 23 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 2 days In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE