Justitie

Șpăgarii de la IARA, condamnați la închisoare în frunte cu secretarul comunei

Tribunalul Cluj a pronunțat prima sentință din doasarul în care secretarul comunei Iara a fost trimis în judecată pentru luare de mită de la oameni ce urmau să beneficieze de indemnizații APIA și fonduri europene pe terenuri fără drept și cu documente false. 

Instanța l-a condamnat pe Olimpiu Onacă la 4 ani și 10 luni de închisoare, considerând că faptele imputate acestuia sunt demne de o perioadă la ”răcoare”. 

Procurorii DNA susțin că secretarul comunei clujene Iara, Olimpiu Onacă, de luare de mită, complicitate la folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată şi fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată, potrivit unui comunicat emis de DNA.

În perioada 2009-2014, Onacă Olimpiu Ioan, în calitate de secretar al primăriei comunei Iara, a eliberat mai multe adeverințe false care au fost folosite ulterior de către nouă persoane, la obținerea de fonduri europene, acordate în cadrul schemelor unice de sprijin pe suprafață, pentru suprafețe de teren agricole, pe care aceștia nu le dețineau în realitate. Cele nouă persoane beneficiare ale fondurilor europene au obținut în această modalitate în perioada respectivă, peste 1.100.000 lei.

Șpăguța, bat-o vina!

O mică parte din sumele încasate în mod nelegal de către beneficiari a fost restituită către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, după identificarea neregulilor de către această agenție.

Secretarul corupt, Olimpiu Onacă, a solicitat și primit de la două dintre persoanele beneficiare de fonduri europene, cu titlu de mită, suma de 37.200 lei, pentru punerea la dispoziția acestora a documentelor falsificate. Suma de bani menționată anterior a fost plătită de cei doi beneficiari în anul 2015, în două tranșe, imediat după primirea fondurilor nerambursabile. Un alt motiv pentru care acesta a fost condamnat la închisoare cu EXECUTARE. 

Pedepse mai ușoare pentru complici/beneficiari

Olimpiu Onacă este singurul inculpat din dosar condamnat la închisoare cu executare. Iată ce pedepse au primit complicii/beneficiarii de indemnizații APIA: 

Mocan Rebeca Mădălina: 2 ani închisoare cu suspendare.

Stoian Vasile Constantin: 2 ani 8 luni închisoare cu suspendare.

Todor Marius Emil: 2 ani 8 luni închisoare cu suspendare.

Todor Veronica: 2 ani 6 luni închisoare cu suspendare.

Pașca Marius Adrian: 2 ani 8 luni închisoare cu suspendare.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Cluj, în 15 zile de la comunicarea motivării. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *