PORTRET

Sorin Spaller, veterinarul care vorbeste cu Dobermanii

Sorin Spaller este unul dintre acei medici veterinari de care te atasezi din prima clipa. Volubil, te primeste in cabinetul sau vesnic cu zambetul pe buze. Sa iubesti si sa cresti animale, dar si sa le tratezi, e un job cu norma intreaga, insa el face acest lucru din pasiune. Din 1986, el creste caini din rasa Doberman si a ajuns, deja, la peste 20 generatii de pui din Canisa Rellaps.

Sorin Spaller arata spre o poza alb-negu, agatata de unul din zecile de trofee din spatele cabinetului sau veterinar. “Sunt eu si primul meu caine. Aveam vreo 17 anisori, iar cainele l-am primit de la un vecin”.  O chema Elsa.

Elsa avea sa devina, pentru el, prima dragoste din randul patrupedelor. Era un Doberman de toata frumusetea, care i-a marcat tineretea. Pe nesimtite, adolescentul de atunci s-a indragostit iremediabil de rasa Doberman, iar acum are, in adapostul curtii sale, sase cateluse din aceeasi rasa.

Povestea Canisei Rellaps

Odata cu Elsa a inceput si povestea Canisei Rellaps, pentru ca acea catelusa avea sa il determine, dupa cativa ani, sa devina crescator profesionist de caini din rasa Doberman.

Elsa a ajuns la el pe cand  avea 17 ani. Catelusa provenea dintr-un cuib cu 13 pui si fusese muscata de un sobolan, astfel ca sansele de supravietuire au fost mici.

“Am crescut-o impreuna cu un prieten la inceput si ne-am ocupat atat de mult de ea, incat a fost cea mai frumoasa dintre fratii ei”, isi aminteste medicul. Din pacate, catelusa avea sa moara otravita, la patru ani si jumatate.
“A fost un soc foarte mare pentru mine si a urmat o perioada in care nu am mai crescut caini”, spune el. Apoi, a urmat Facultatea de Medicina Veterinara din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o in 2001.

“Dupa facultate, mi-am luat primul caine adevarat, Karma, care a murit de o boala ciudata, torsiune gastrica, la 7 ani si jumatate”. O fotografie cu Karma sta si acum pe ecranul calculatorului sau.

Chiar daca a salvat cativa caini de torsiune gastrica, boala care i-a rapus cainele, a fost prea tarziu pentru Karma. A murit pe masa de operatie din cabinetul sau veterinar.

Toate aceste incercari prin care a trecut l-au determinat pe medic sa isi dedice timp, cunostinte si efort pentru ameliorarea rasei Doberman.

“In anii ’90 era, oarecum, o rasa la moda. Erau putin diferiti fata de Dobermanii actuali, mai agresivi si mai temperamentali. Rasa s-a schimbat prin selectie”, spune el.

“Orice crescator care se respecta se gandeste, in primul rand, sa amelioreze rasa prin sanatate, temperament si frumusete. Poti sa ai un caine extraordinar de frumos si, in acelasi timp, bolnav. Sau poate sa fie frumos, sanatos, dar fricos”, povesteste el despre importanta ameliorarii unei rase de catre crescatorii profesionisti.

Dobermanul este asociat cu cainele lui Hitler, cu un caine agresiv, care isi omoara stapanul, lucruri care nu au nicio legatura cu realitatea. Sunt niste caini extraordinari de destepti si de atasati, lucru pe care il recunoaste si el. In ciuda acestor aparente, puii din canisa Rellaps ajung la stapani din intreaga Europa.

Si din acest motiv, dar si din cauza pretului, romanii nu se inghesuie sa cumpere caini din canisa. Un pui din Canisa Rellaps costa intre 500 si 700 de euro, iar cei mai multi ajung in Germania si Statele Unite ale Americii. Totusi, medicul subliniaza ca nu face o afacere din cresterea animalelor, deoarece cheltuielile avute depasesc castigurile financiare. Dar face acest lucru din placere, iar  satisfactia este pe masura :in ultimii zece ani, cainii din Canisa Rellaps – numele lui scris invers – au ajuns sa castige zeci de premii nationale si internationale. Stau dovada zecile de trofee adunate de-a lungul timpului.

Pe langa canisa, Sorin Spaller si-a deschis, in urma cu zece ani, si cabinetul veterinar de pe Ioan Budai Deleanu. Cabinetul sau este vesnic plin de studenti de la Medicina Veterinara, care vin aici pentru a invata sa trateze animale.

Sorin Spaller are acasa sase caine din aceeasi rasa, toate femele, carora le dedica cateva ore in fiecare zi. Apoi, se ocupa de cabinetul veterinar. Dar face toate aceste lucruri din placere.

“Fac medicina veterinara in special pe animale de companie. Faptul ca esti crescator de caini si ai si cunostinte medicale, este un lucru benefic, aceste lucruri se intrepatrund foarte bine. Daca cresti un caine de la ziua zero pana la final, stii foarte bine toate etapele prin care trece. Mi-e drag sa lucrez cu cainii si se vede acest lucru”, spune el.

De cinci ani, el este si vicepresedinte chinotehnic al Asociatiei Chinologica Napoca, organizatie care a facut un puternic lobby pentru adoptarea unui regulament de crestere a animalelor in Cluj-Napoca, pe cale sa fie implementat de Primarie.

“Noi am facut presiuni si pentru acele locuri de plimbat cainii, exista doua in acest moment. Din pacate, exista un scurtcircuit in comunicarea cu Primaria din Cluj-Napoca. Nu sunt dog-friendly”, spune el. “Oamenii percep cainii ca pe un parazit. In schimb, daca merg in orice alta tara la plimbare cu cainele, vin cinci oameni si se fotografiaza cu el”, conchide veterinarul.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *