Politica

Sorin Cîmpeanu anunță că a demisionat din funcția de ministru al Educației

În urma scandalului de plagiat, ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a anunțat în urmă cu puține momente că demisionează din funcție. Mesajul a fost postat pe contrul său de facebook (vezi mai jos). 

După ședința de Guvern care a avut loc joi, purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru a spus că premierul Nicolae Ciucă urmează să aibă o discuție cu Sorin Cîmpeanu:  „Ministerul Educaţiei, domnul ministru au prezentat în ultimele zile o serie de clarificări. După cum ştiţi, premierul Nicolae Ciucă s-a întors în urmă cu doar câteva ore din vizita pe care a făcut-o în Japonia, (…) ca atare, în perioada următoare, cu siguranţă, că vor fi purtate discuţii pe această temă la nivelul Guvernului şi vom reveni cu detalii”, a afirmat Cărbunaru, întrebat despre ancheta jurnalistei Emilia Şercan privind plagiatul care îl vizează pe ministrul Sorin Cîmpeanu.

Fără a mai aștepta discuția cu premierul,  Cîmpeanu a anunțat că a decis să demisioneze din proprie inițiativă:

”Am decis, din proprie inițiativă, să demisionez din funcția de ministru al educației. A fost o șansă și o onoare pentru mine sa încep reformarea din temelii a sistemului national de învățământ.  Am preluat mandatul de ministru nu pentru că nu aveam ce face sau pentru a-mi trece ministeriatul in CV. Aveam și una și alta. Am venit într-un moment extrem de dificil cu dorința de a schimba lucrurile în bine. Mi-am început mandatul într-o criză sanitară fără precedent și am luptat pentru ca în toată acea perioadă elevii să meargă la școală cu prezență fizică. Am militat în mod constant și am asigurat cadrul legal pentru ca finanțarea educației să crească. 

În mandatul de ministru al Educației am reușit schimbări care au pus bazele reformei “România Educată”:

  • un sistem de educație timpurie integrat, prin preluarea creșelor în sistemul de învățământ;
  • îndeplinirea jaloanelor PNRR care asigură suportul financiar atât de important pentru reforma sistemului de învățământ; am preluat mandatul cu un buget de 1 miliard euro pentru educație, iar acum educația are doar în PNRR un buget de 3,6 miliarde de euro. Până acum am contractat și sunt în derulare toate cele 1402 proiecte pentru reducerea abandonului școlar – prima rundă (1,14 miliarde lei) și toate cele 61 de proiecte pentru digitalizarea universităților românești (1,24 miliarde lei);
  • organizarea concursurilor pentru ocuparea funcțiilor de director în școli;
  • mărirea burselor elevilor;
  • recunoașterea meritelor olimpicilor prin recompensarea acestora la justa valoare;
  • rezolvarea problemei decontării integrale a navetei elevilor;
  • demararea reformării planurilor-cadru și curriculumului aferent – o schimbare atât de mult așteptată;
  • extinderea programului Masă caldă în școli  de la 150 de unități la 450 de unități de învățământ;
  • introducerea învățământului dual la nivel universitar;
  • internaționalizarea universităților românești prin reglementarea diplomei joint degree;  Și multe altele………

Am elaborat proiectele Legilor “România Educată” și am parcurs procedura de dezbatere publică, în urma căreia am finalizat cele două proiecte, preluând foarte multe amendamente care au adus plus valoare, astfel încât aceste proiecte sa răspundă pe deplin așteptărilor și nevoilor reale ale societății. Sunt omul care construiește și nu sunt omul care dărâmă!Cu toții avem obligația să contribuim și să susținem reforma în educație!Cred în România Educată și voi susține Legile “România Educată” din calitatea mea de profesor, de rector și de senator.Proiectele legilor “România Educata” reprezintă cea mai buna șansa pentru o educație așa cum cred ca ne dorim cu toții. Altfel, în lipsa unui acces echitabil la o educație de calitate, vor fi și mai mulți oamenii care nu percep conținuturi și nu înțeleg adevăratul sens al cuvintelor.Le mulțumesc tuturor celor care, cu onestitate, au ales sa susțină educația!”

Ligia Deca, consilier prezidențial, ar fi în cărți pentru ministerul Educației după demisia lui Cîmpeanu

În locul lui Sorin Cîmpeanu la ministerul Educației ar urma să fie numită Ligia Deca, în prezent consilier Prezidențial în Departamentul Educație și Cercetare (Administrația Prezidențială).

Potrivit mass media centrală, Sorin Cîmpeanu urma să fie schimbat din funcție, astfel că el a anunțat în avans că va demisiona.

Ligia Deca este lector universitar la Școala Națională de Studii Politice și Administrative – SNSPA și Consilier prezidențial pe departamentul Educație.

Cu alte cuvinte, o fată simplă, din popor. Poporul Urechii și Timpanului.

Consilier al presedintelui Klaus Iohannis pe probleme de educatie, Ligia Deca are un CV mai mult decat impresionant, fiind cercetator in stiinte politice la Universitatea din Luxemburg, functie pentru care a primit anual 30.000 de euro (brut). Ligia este si expert al UEFISCDI (Unitatea Executiva pentru Finantarea Invatamantului Superior, a Cercetarii, Dezvoltarii si Inovarii), de unde a incasat 144000 lei pe an, venit brut. Deca mai ia 2000 de euro pe an dintr-o colaborare cu Academia din Bonn, 7650 de euro dintr-o colaborare cu Comisia Europeana si 3000 de euro de la Consiliul Europei de la Strasbourg.