De cartier

Soluțiile moderne de colectare a deșeurilor, implementate din 2016 la Cluj, sunt în prezent la fel de insalubre ca vechile ghene

Scris de 798

„Soluțiile moderne de colectare a deșeurilor la Cluj” au debutat în anul 2016, printr-un proiect pilot pus în funcțiune în cartierul Zorilor.

„Este un sistem modern, colectarea deșeurilor este silențioasă, discretă și permite menținerea curățeniei la punctele gospodărești. Cetățenii vor scăpa astfel nu doar de imaginea vechilor ghene de gunoi, ci în special de mirosurile neplăcute”, declara primarul Emil Boc, cu ocazia inaugurării ghenei moderne pe teren și pe pagina sa electorală de Facebook.

De atunci și până acum, punctele gospodărești îngropate moderne s-au înmulțit în cartiere, fără a înlocui total vechile tomberoane fetide, care continuă să coexiste cu noile sisteme menajere.

„Până în acest moment am reușit să avem 160 de platforme subterane îngropate și alte 43 în pregătire”, declara viceprimarul Dan Tarcea în anul pandemic 2021.

Din 1 iulie 2019, este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: plastic/metal; hârtie/carton; sticlă; deșeuri reziduale/amestecate/menajere. La Cluj, la punctele moderne îngropate, deșeurile se colectează în 5 recipiente diferite: carton/hârtie; deșeuri biodegradabile; deșeuri reziduale; plastic/metal; sticlă.

Fracția sticloasă nu a fost prevăzută din start în sistemele clujene ”smart”, așa că tomberonul pentru sticle a fost adăugat ulterior, pe stil vechi, printre celelalte recipiente  moderne de colectare.

După eliminarea tuturor restricțiilor pandemice, numărul sticlelor goale pare a fi sporit la Cluj, tomberoanele pentru aceste recipiente devenind neîncăpătoare, spărgându-se chiar sub greutatea sticlelor.

La 6 ani de la implementarea sistemelor moderne, cetățenii nu au scăpat nici de imaginea ghenelor fetide, nici de mirosurile neplăcute. Ghenele s-au modernizat, dar au rămas la fel de mizerabile. La acest rezultat s-a ajuns și din cauza grobianismului locuitorilor, și pentru că ghenele nu sunt golite suficient de des de către firmele de salubritate.

Proverbiala calitate a vieții de la Cluj strălucește bine șlefuită doar în declarațiile edililor și în imaginile de pe paginile electorale de Facebook. Pe teren, modernele realizări din cartiere se integrează rapid în peisajul comunisto-părăginit al orașului ”smart” din vorbe.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours Din oras
  A început o nouă ediție a mascaradei numite ”bugetare participativă”. OSĂ le implementeze Boc, ca și pe celelalte din edițiile mai vechi
 • Acum 3 hours Politica
  ȘTIE CINE E STĂPÂNUL: Gestul neobișnuit făcut de noul ministru al Educației în fața președintelui Iohannis, imediat după depunerea jurământului
 • Acum 4 hours Justitie
  Iohannis a pensionat-o pe judecătoarea clujeană Adina Lupea. A scăpat Boc de un contestatar al demolării garajelor
 • Acum 8 hours Politica
  IOHANNIS ȘI-A IMPUS NOUL MINISTRU LA EDUCAȚIE: Ligia Deca. Ciucă îl elogiază pe Cîmpeanu: ”A ales să se sacrifice. Să facem diferența între acuzat și vinovat”
 • Acum 8 hours Editorial
  Pe final de mandat, Klaus Iohannis s-a trezit cu încă două scandaluri pe cap: plagiatul lui Cîmpeanu și licitația trucată pentru amicul Schmidt. Și nu prea știe pe unde să scoată cămașa
 • Acum 9 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, CEO Terapia, la deschiderea noului anuniversitar: ”Vivat Academia şi realităţi din piaţa muncii. 10 nu e notă de trecere. Români plecaţi, slab educaţi”
 • Acum 10 hours Editorial
  De ce Bistrița-Năsăud poate să PSD, iar Clujul o ține cu penseta
 • Acum 10 hours Eveniment
  ATENȚIE: Se transmit mesaje false în numele E. ON
 • Acum 12 hours Politica
  Vasile Dîncu, la deschiderea anului universitar: ”Vă invit să participaţi la dezbaterea privind legile educaţiei, ele trebuie cu adevărat perfecţionate”
 • Acum 12 hours Cooltura
  Omul cocoțat pe bârnă, a uitat cum e să se mai dea și jos. Tony Grecu explică cum a câștigat Emil Boc o vacanță la Costinești pe vremea lui Nea Ceașcă
 • Acum 13 hours Eveniment
  Nivelul apei din Lacul Tăul Mare, unde barajul s-a fisurat, a scăzut cu 80 cm. Acțiunile de refulare continuă. Peste 100 de oameni din gospodăriile în pericol să fie inundate au refuzat evacuarea
 • Acum 13 hours Politica
  CE-AM MAI RÂS: În condițiile în care premierul Ciucă e acuzat de plagiat, Klaus Iohannis cere ”toleranță zero” față de plagiate. Dar față de licitații trucate, când?
 • Acum 14 hours Politica
  PE SURSE SE AVANSEAZĂ NUMELE NOULUI MINISTRU AL EDUCAȚIEI: Ligia Deca îl va înlocui Sorin Cîmpeanu. UPDATE: Liberalii s-au decis
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE