De cartier

Soluțiile moderne de colectare a deșeurilor, implementate din 2016 la Cluj, sunt în prezent la fel de insalubre ca vechile ghene

„Soluțiile moderne de colectare a deșeurilor la Cluj” au debutat în anul 2016, printr-un proiect pilot pus în funcțiune în cartierul Zorilor.

„Este un sistem modern, colectarea deșeurilor este silențioasă, discretă și permite menținerea curățeniei la punctele gospodărești. Cetățenii vor scăpa astfel nu doar de imaginea vechilor ghene de gunoi, ci în special de mirosurile neplăcute”, declara primarul Emil Boc, cu ocazia inaugurării ghenei moderne pe teren și pe pagina sa electorală de Facebook.

De atunci și până acum, punctele gospodărești îngropate moderne s-au înmulțit în cartiere, fără a înlocui total vechile tomberoane fetide, care continuă să coexiste cu noile sisteme menajere.

„Până în acest moment am reușit să avem 160 de platforme subterane îngropate și alte 43 în pregătire”, declara viceprimarul Dan Tarcea în anul pandemic 2021.

Din 1 iulie 2019, este obligatorie colectarea selectivă a deșeurilor pe 4 fracții: plastic/metal; hârtie/carton; sticlă; deșeuri reziduale/amestecate/menajere. La Cluj, la punctele moderne îngropate, deșeurile se colectează în 5 recipiente diferite: carton/hârtie; deșeuri biodegradabile; deșeuri reziduale; plastic/metal; sticlă.

Fracția sticloasă nu a fost prevăzută din start în sistemele clujene ”smart”, așa că tomberonul pentru sticle a fost adăugat ulterior, pe stil vechi, printre celelalte recipiente  moderne de colectare.

După eliminarea tuturor restricțiilor pandemice, numărul sticlelor goale pare a fi sporit la Cluj, tomberoanele pentru aceste recipiente devenind neîncăpătoare, spărgându-se chiar sub greutatea sticlelor.

La 6 ani de la implementarea sistemelor moderne, cetățenii nu au scăpat nici de imaginea ghenelor fetide, nici de mirosurile neplăcute. Ghenele s-au modernizat, dar au rămas la fel de mizerabile. La acest rezultat s-a ajuns și din cauza grobianismului locuitorilor, și pentru că ghenele nu sunt golite suficient de des de către firmele de salubritate.

Proverbiala calitate a vieții de la Cluj strălucește bine șlefuită doar în declarațiile edililor și în imaginile de pe paginile electorale de Facebook. Pe teren, modernele realizări din cartiere se integrează rapid în peisajul comunisto-părăginit al orașului ”smart” din vorbe.