In vizor

Solistul de la Sarmalele Reci: Peninsula a deturnat rockul spre Dj-iala

Liderul trupei Sarmalele Reci, András Zoltan, si-a dezvaluit in termeni duri dezamagirea de la Peninsula, festival la care a fost pe scena an de an. Clujul e primul oras in care concerteaza, ca numar de reprezentatii, dupa Capitala, insa de data asta artistii au cantat pentru cateva zeci de oameni, situatie cu care nu s-au mai intalnit in cariera! Organizarea festivalului a fost ciudata, prea multe scene si line-up catastrofal, apreciaza András, marturisindu-si insa admiratia pentru Cluj, care pentru el e Orasul.

Reporter: Cum s-a vazut Peninsula din acest an de pe scena?

Andras Zoltan: A fost o peninsula noua, inca necunoscuta, care astepta sa fie explorata, infrumusetata, populata…

Cum a fost prima data cand ati cantat la Peninsula?

O, este atat de mult de atunci…  Cred ca m-a impresionat ideea, idealul de a avea un festival de rock la care sa participe atatea trupe si un public atat de numeros.

Cum ti s-a parut locatia de acum? E bine ca s-a mutat la Cluj?

Valea in care a fost amplasat festivalul este foarte frumoasa. Mi-a placut padurea din jur. Chiar imi parea rau ca multimea de decibeli o sa sperie saracele animalute din padure, care au trait atatea mii de ani in liniste…

Sunetul a fost foarte bun si am apreciat munca deosebita a sunetistilor, care au muncit cu daruire si constiinciozitate. Organizarea a fost cam ciudata. A avea mai multe scene asezate una langa alta, pe care se canta in acelasi timp a fost o idee gresita si contraproductiva: efectul final era o cacofonie, nu numai pentru publicul care migra de la o scena la alta si care nu mai stia ce aude, ci chiar si pentru cei de pe scena: în timp ce incepeam sa cintam in piano Telefonul nu mai suna, se auzea mult mai tare de la scenele din dreapta si din stanga ce se interpreta acolo. Si sunt convins ca s-a intamplat si invers cand am cantat noi Haos.ro, de pilda.

Un alt aspect a fost ca, din motive de neinteles, trupe de o anumita importanta si statura au fost astfel programate, incat au cintat pe lumina, adica mult prea devreme, in timp ce alte trupe, de o alta calitate si statura, au performat in „prime time” …

Si nu in ultimul rand, ci mai ales: tot din motive de neinteles si de neacceptat pentru ceea ce reprezinta Festivalul Peninsula, anul acesta, directia „mai spre rock” a fost deturnata „mai spre DJ-iala”… Pe scena cea mai mare, la ora de maxima audienta, in prima seara, in loc de o trupa mare de renume international – cum au fost in alti ani Europe, Nine Inch Nails etc. – anul acesta a fost un deplorabil si foarte plictisitor DJ. Ceea ce-i dai publicului, aia consuma …

A! Si nu stiu daca e bine ca s-a mutat la Cluj. La Targu Mures îmi placuse …

Cum ti s-a parut publicul? A fost frustrant sa cantati in fata unui public atat de restrans? Ati mai avut concerte de asemenea dimensiune? Unde, cand?

Publicul a fost foarte putin numeros in general anul acesta la Peninsula. Cred ca este urmarea fireasca a deciziei de a rupe o traditie buna si a o lua de la capat. A trebuit ca organizatorii sa priveasca in fata si acest rezultat. Dar si trupele au resimtit acest lucru.

Noi cantam pentru cei care ne iubesc, iar daca ai în fata niste oameni, le canti lor pentru ca de aceea se afla acolo. Dar, daca in fata scenei se perinda timp de o ora si jumatate vreo 100-200 de oameni, dar raman mereu doar o parte dintre ei, evident ca imaginea este neplacuta. Asta se intampla daca incepi concertul pe lumina, iar in paralel mai sunt inca 3 scene pe care se canta in acelasi timp, cum spuneam.

Nu ni s-a mai intimplat niciodata asa ceva si sper sa nici nu se repete.

Cum ti se pare Clujul? Cum se vede de la Bucuresti ce se intampla pe aici?

Clujul este pentru mine cealalta capitala a tarii in care locuiesc. Am crescut langa Cluj, la tara, iar Clujul era atunci pentru mine Orasul.

Dar, si in ceea ce priveste cariera mea cu Sarmalele Reci, destinul a facut ca Clujul sa fie, dupa Bucuresti, orasul in care am concertat cel mai des. Revenind de data asta pentru Peninsula, m-am bucurat sa ma plimb pe strazile familiare si m-am lasat in voia atmosferei de vara a orasului.

In rest, azi e Boc, altadata era Funar, maine o sa fie altul… TIFF? Sper ca atunci cand o sa fac un film, sa fie vizionat si premiat la acest festival valoros.

Cu ce ganduri v-ati intors aici in anul vostru aniversar?

Ca ar trebui sa continuam bunul obicei de a canta inca macar de vreo doua ori in acest an pentru publicul clujean.

Cum e industria muzicala si publicul din Romania acum? Cum va inchipuiati ca va fi atunci cand ati inceput?

Industria muzicala din Romania este o oglinda fidela a industriei in general: nereglementata, cunoscuta numai unui cerc de mafioti, producatoare de deseuri despre care nimeni nu stie cum sa le gestioneze …

Publicul mi se pare dezorientat. As recomanda ascultatorilor de muzica din Romania sa calatoreasca mai mult, sa mai paraseasca din cand in cand aceasta rezervatie naturala, care de fapt e artificiala, si sa priveasca si peste gard la ce se asculta in alte locuri in lume.

Cred ca atunci cand am inceput, nu ne inchipuiam nimic. In tot cazul, nu ne-am propus niciodata sa contribuim la o industrie muzicala si cred ca la nici un fel de industrie. Cred ca artistul nu trebuie confundat cu lucratorul in uzina, dar nici cu functionarul de la birou sau de la ghiseu.

Toti membrii trupei traiesc doar din muzica?

Aici mi-e foarte usor sa raspund. Pe scurt: Da.

Va mai afecteaza criza? In ce fel?

Cred ca criza economica este in primul rand o criza a cunoasterii si a constientei umane in general. Un om matur si stapan pe sine nu vede lumea nici ca pe un pericol, nici ca pe ceva care ii provoaca probleme si crize, ci ca pe ceva pe care trebuie sa-l innobilezi si spiritualizezi prin contributia si prin munca ta.

Criza actuala, ca si alte crize din secolul XX, este creata si intretinuta in mod artificial de catre oameni care stiu foarte bine ce fac si o fac dinadins. Cei care isi dau seama au ocazia sa constientizeze pozitia lor proprie si rolul lor propriu – fata de ei insisi, fata de comunitatea in care traiesc, fata de lume in general.

De afectat, criza actuala ne afecteaza mai ales emotional: este destul de trist sa vezi ca oamenii nu mai sunt la fel de capabili sa cultive o relatie cu cultura, cu artele, cu frumosul, cu spiritualul, cu ceea ce de fapt ne creeaza pe noi ca oameni, ci se pierd in iluzia consumului de bunuri materiale, sau se lasa prada disperarii în absenta unui prea-plin de asemenea bunuri.

Cum e viata ta personala in acest moment?

Am o viata personala plina, frumoasa, puternica, stabila.

Cum vezi showbizul romanesc de acum? Cum te raportezi la asta?

Il privesc de pe margine, cam cum privesti o mlastina in care nu prea vrei sa intri, ca sa nu-ti ramana pantofii in noroi.

Cum ai vrea sa gasesti Clujul/Peninsula la urmatorul concert?

Nu sunt sigur ca as vrea sa gasesc Peninsula tot la Cluj, dar daca va ramane la Cluj, sper sa regasesc o Peninsula cu muzica buna, cu trupe cu adevarat valoroase si cu o organizare buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *