La sediul Fundatiei Crestine “Salvarea” nu e usor sa gasesti vreun responsabil. Se matura, se sta la povesti si esti expediat rapid. Odata gasit, fondatorul se plange ca statul nu mai ajuta ambulantele private si ca a avut paguba mare in vara lui 2012.
Organizatia functioneaza intr-un spatiu acordat prin inchiriere de Primaria Municipiului Cluj-Napoca pe strada Ion Mester nr. 10, pe o suprafata de 56.61 mp. O salvare Samariterbund este parcata in fata intrarii si, vizavi, un cetatean al strazii, beat, sade langa un zid si striga mascari fluturand sticla din care trage apoi cu nesat. Geamurile si usile sunt acoperite de gratii. Deasupra usii doua cruci rosii, iar deasupra scrie Salvarea. Usa a fost proptita cu un hidrant si o doamna spala de zor pe jos.
“Nu e nimeni acum, veniti mai tarziu, ca trebuie sa vina doamna”, spune ea.
Peste mai bine de o ora, doamna nu mai e acolo, in schimb o femeie si un barbat stau rezemati de un ghiseu inalt si povestesc de zor.
“Nu e nimeni acum, va dau numarul unui domn, sunati-l pe el”, turuie femeia.
Fundatia Crestina “Salvarea” Cluj este inregistrata din 1996, are 28 de angajati, iar in anul trecut a realizat venituri totale de 1.462.400 lei, din care 2.050 de lei este profit. Conform site-ului Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CAS) Cluj, suma virata pentru 2012 a fost de 399.965 lei. Cea mai multi bani au mers la Serviciul de Ambulanta al Judetului Cluj, pentru interventii solicitate prin sistemul 112, in valoare de 20.788.000 lei.
“Niciodata nu am primit bani multi de la CAS. Avem cu ei o intelegere pentru acordarea de ajutor medical de urgenta la domiciliu si transportul de pacienti la spital, insa fondurile au scazut drastic”, se plange Marin Lucian, presedintele fondator al asociatiei.
Mai exact, pentru o luna, li se asigura costurile pentru 43 de interventii.
“Anul trecut am facut interventii in avans, mai ales pentru urgente cauzate de canicula si am fost tot amanati de pe o luna pe alta, pana am ramas cu o paguba de peste un miliard de lei vechi si nu mi-a spus nimeni nici macar multumesc. Anul asta ne-am invatat minte si nu mai ajutam asa, prosteste. Nu poti lungi activitatea pe 4 saptamani cand primesti bani pentru doua, ca nu e de guma. Se pare ca in conjunctura actuala se merge pe varianta socialista de a sprijini doar sectorul de stat si de a ignora privatul”, remarca presedintele.
Marin Lucian sustine ca asociatia sa ii transporta gratuit la spital pe pacientii care vin la sediul din Manastur si ca isi continua activitatea doar pentru ca a fost asistent pe ambulanta mai bine de 30 de ani. “Salvarea” are 8 ambulante si mai face actiuni de distribuire a medicamentelor donate din Austria.
Si alte firme de ambulanta privata se plang de scaderea masiva a sumelor de la CAS. Mai mult, administratorii se tem ca ar putea pierde toti banii pe care ii primesc de la stat.
Oficialii Ministerului Sanatatii au declarat pentru Ziar de Cluj ca, incepand cu luna martie 2013, finantarea serviciilor de ambulanta a fost preluata de catre bugetul de stat.
“Masura nu se aplica, insa, si pentru ambulantele private care nu realizeaza servicii de urgenta, ci doar servicii de transport si consult la domiciliu. In ceea ce priveste ambulantele private, la fel ca si pana in prezent, acestea incheie contracte de finantare cu casele de sanatate judetene pentru serviciile realizate, in limita fondurilor disponibile. Casele de sanatate judetene fac alocari de fonduri după prioritati de finantare. Nu s-a pus problema şi nici nu se pune problema intreruperii finantarilor”, arata reprezentanti ai Serviciului de Presă şi Relaţii Publice din cadrul Ministerului Sanatatii.