Din oras

Sociologul Vasile Dancu: PSD si Ponta au luat maximul de voturi. A venit "strada" si a rasturnat situatia

Sociologul Vasile Dancu, presedintele Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) care a dat exit-poll-ul cel mai apropiat de rezultatele oficiale, spune ca scorul spectaculos al lui Klaus Iohannis se datoreaza “revolutiei de la urne”. Prezenta masiva la vot si rezultatele sunt un semnal catre clasa politica, un mesaj care arata ca trebuie sa se reformeze. Mai mult, in opinia reputatului sociolog, Victor Ponta si PSD au adunat numarul maxim de voturi pe care il puteau strange, dar “strada” a rasturnat situatia.

Si la Cluj, si in alte locuri este vorba despre o revolta la urne, un fel de revolutie la urne a publicului, a oamenilor, impotriva establishmentului politic. Primul fenomen de acest fel a avut loc in 2012, cand, va aduceti aminte, au iesit demonstrantii si la Cluj si in alte locuri, pana la urma a cazut Guvernul Boc, care nu respecta dreptul la sanatate, care a vrut sa il demita, prin vocea presedintelui, pe Raed Arafat. Atunci a fost o prezenta la urne puternica, nu chiar la acest nivel, dar a fost”, explica Vasile Dancu rezultatele alegerilor prezidentiale.

Voturile pentru Klaus Iohannis au crescut cu 20% fata de primul tur. Daca atunci il desparteau 10 procente de liderul Victor Ponta, acum Iohannis a luat cu 10% mai multe voturi decat Ponta.

“Acum s-a intamplat un efect de contaminare, generat de votul din turul intai, in care multi romani din diaspora nu au putut sa voteze datorita unei proaste organizari a alegerilor. Acest lucru a dus la un supliment de aproape 3 milioane de oameni, care au iesit in strada, care au iesit la vot in primul rand, intre turul intai si turul doi. Un lucru nemaiintalnit in Europa. Nici nu stiu, nu cred ca mai este o practica undeva in care sa creasca atat de mult un candidat, sa castige intre turul intai si turul doi chiar acest numar imens de voturi”, a subliniat sociologul.

In judetul Cluj Iohannis a luat aproape 74%, iar pe municipiu procentul celor care l-au votat pe fostul primar sibian a fost de 77%.

Nu a fost votat un program politic, nici chiar programul candidatului sau viziunea candidatului despre Romania. A fost doar un slogan – Romania lucrului bine facut –  un fel de orientare simbolica, si a fost o nota proasta, o revolta impotriva actualului sistem politic. Ponta, care de fapt si-a facut numarul de voturi care i-ar fi trebuit sa ajunga presedinte, peste 5 milioane de voturi avea nevoie, mai mult decat Traian Basescu data trecuta, totusi a pierdut alegerile datorita acestei revolutii legate de dreptul la vot. Aceste tipuri de izbucniri ale opiniei publice fac parte din miscarea contestarii de gen Occupy Wall Street, indignatii din Spania, tot mai dese ridicari ale oamenilor simpli care nu sunt de acord cu ceea ce fac politicienii in tarile lor. Este un semnal foarte important pentru clasa politica din Romania, nu numai pentru PSD, pentru PSD in primul rand pentru ca ei se afla in acest moment la putere, dar si pentru clasa politica in general, un mesaj foarte clar care arata ca sistemul politic trebuie sa se reformeze, trebuie sa devina mai democratic, sa gasim mijloace de a face alegeri care sa nu fie gandite si schimbate de la an la an pentru ca sa avantajeze pe unii sau pe altii, gen facem uninominal pentru ca ne convine acum si schimbam data viitoare, facem lista de partid. Trebuie sa dea o reprezentare publicului”, a aratat Dancu.

Specialistul subliniaza ca Iohannis a avut avantajul de a fi un politician atipic si este de parere ca rezultatul obtinut de PSD si Victor Ponta este maximul pe care il putea lua.

“Asemenea miscari nu aduc programe politice neaparat, dar aduc oameni in frunte si Klaus Iohannis a avut avantajul de a fi un politician fara un profil politic, chiar fara un proiect politicianist. A venit mai degraba cu o idee si, fiind mai aproape de oameni decat politicienii clasici de la Bucuresti, a castigat din aceasta perspectiva: un om normal care vine sa fie presedinte si care se lupta cu o echipa profesionista, sa-i spunem asa, de-ai politicii. Pentru ca PSD si Ponta s-au organizat foarte bine la aceste alegeri si au luat voturi maxim cat puteau sa ia. A venit strada si a rasturnat aceasta situatie, acest tip de echilibru politic sau dezechilibru politic care era la un moment dat”, spune Dancu.

Vazand reactiile din online si din diaspora, rezultatul votului de ieri nu a venit neaparat ca o surpriza pentru profesorul Vasile Dancu.

“Era foarte greu sa piarda Victor Ponta, dar dupa ce am vazut ce s-a intamplat in diaspora si reactia Guvernului, am luat in calcul si posibilitatea ca rezultatele sa fie acestea. Nu m-am asteptat sa fie chiar asa o diferenta, nu m-am asteptat sa fie o prezenta atat de mare, pentru ca 64% inseamna de fapt peste 75% din populatia care exista in Romania. Noi calculam cvorumul acesta de prezenta la o populatie de 18 milioane, or in tara mai sunt cel mult 15 milioane, avem aproape 4 milioane de oameni care sunt plecati in Europa. Or este remarcabil asta, si cred ca strada, nu politicienii, a dat o lectie chiar Europei, care ne tot critica pentru diverse lucruri, ii aratam in acest moment, la 100 de ani la infiintarea statului national roman, a Romaniei intregi, ca avem un presedinte minoritar din punct de vedere religios sau etnic, ca romanii s-au dus masiv sa il voteze pe acest om, dincolo de ceea ce au spus institutiile oficiale, si asta este un lucru foarte important. Au votat pentru un model de om simplu, de om normal, asta inseamna ca si romanii vor ca sistemul politic sa se democratizeze, partidele sa iasa din ingustimea organizarii lor de acum, sa se deschida mult mai mult spre oameni, spre tineri, sa fie mai apropiate de problemele oamenilor, de problemele cele mai simple. Oamenii cred ca s-au saturat de lozinci si de marile partide care merg in mijlocul lor mai ales atunci cand vin alegerile”, a conchis sociologul.

Foto: gazetadecluj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *