Justitie

Societățile ar putea fi dizolvate și radiate de Registrul Comerțului. CSM a sesizat MJ cu propunerea plecată de la Cluj

Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Ministerul Justiției cu propunerea ca cererile de dizolvare și radiere a societăților să fie soluționate la Registrul Comerțului, propunere ce a plecat de la fostul vicepreședinte al Curții de Apel Cluj, Axente-Irinel Andrei, noteaza clujust.ro.

”Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât sesizarea ministrului justiţiei cu propunerea vizând trecerea competenţei de soluţionare a cererilor de dizolvare şi radiere a societăţilor comerciale de la instanţele judecătoreşti la Oficiul Registrului Comerţului.”, se arată pe ordinea de zi soluționată a ședinței plenului CSM din 19 septembrie.

jud-axente-irinel-1Urmare a discuțiilor derulate cu prilejul întâlnirii președinților și vicepreședinților curților de apel ce a avut loc în aprilie la Alba Iulia, judecătorul Axente Irinel Andrei (foto), pe atunci vicepreședinte la Curtea de Apel Cluj, a trimis spre analiză la CSM câteva măsuri concrete pentru degrevarea instanțelor judecătorești și reducerea numărului de dosare în materia litigiilor cu profesioniști și în materia contravențională.

”Din fericire, pot fi cu ușurință identificare soluții în sfera modificărilor legislative, întrucât o analiză a obiectului dosarelor înregistrate pe rolul instanțelor relevă numeroase dosare cu un impact social redus sau care presupun, mai degrabă, o abordare de natură funcționărească decât jurisdicțională din partea judecătorului legal investit cu soluționarea unei cauze”, a scris judecătorul clujean.

În materia înregistrării profesioniștilor în Registrul Comerțului, acesta a propus ca dizolvarea și radierea societăților să se facă la registru, la fel ca înmatricularea: ”În concret, în pofida faptului că înmatricularea unei societăți comerciale în registrul comerțului este un demers atribuit în competența directorului Registrului Comerțului, dizolvarea și mai ales radierea societăților au rămas în competența instanțelor judecătorești, prin încălcarea oricărui principiu al simetriei. Soluționarea unor astfel de cereri, extrem de numeroase pe rolul acelor secții ale tribunalelor care soluționează litigii cu profesioniști, devine, de cele mai multe ori, un demers repetitiv, un automatism, în care rolul judecătorului este redus, iar soluția este pronunțată doar prin aplicarea macanică a legii la o stare de fapt extrem de clară și necaracterizată de vreo contradicție. Dizolvarea sau radierea societăților sunt astfel soluții lipsite de o posibilitate reală de apreciere a legii sau de soluționare a unui conflict, prin urmare, similar înmatriculării societăților, ele ar putea fi date de directorul Registrului Comerțului. Numai pentru acele situații de excepție, în care dizolvarea sau radierea ar fi contestate de către persoane interesate, poate fi oferit legislativ accesul deplin la o instranță de judecată, prin formularea unei plângerii la încheierea directorului ORC. ”

Argumentația întreagă a magistratului de la CA Cluj o puteți citi aici.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *