Justitie

Soacra lui Cherecheș a fost reținută pentru 24 de ore de procurorii DNA

Claudia Gliga, soacra primarului din Baia Mare, care a fost prinsă în timp ce oferea mită pentru a influența verdictul în dosarul primarului Cherecheș, a fost reținută de către procurorii DNA.

Pe data de 9 noiembrie 2023, în urma unor audieri extinse care au durat aproximativ șapte ore la sediul Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din Cluj, Claudia Gilga, soacra primarului din Baia Mare, Cătălin Cherecheș, a fost reținută, scrie clujust.ro. Incidentul care a dus la reținerea sa s-a petrecut în după-amiaza zilei precedente, pe 8 noiembrie. În orașul Cluj-Napoca, unde Gilga a fost surprinsă oferind suma de 50.000 de euro mamei judecătoarei Georgiana Farcaș Hîngan. Această judecătoare, afiliată Curții de Apel Cluj, urma să pronunțe o decizie crucială. Pentru soarta fiului ei, Cătălin Cherecheș.

Situația a capătat o turnură neașteptată, deoarece judecătoarea Hîngan și mama sa își manifestaseră intenția de a coopera cu DNA. Dezvăluind în prealabil că Gilga le-a abordat cu o ofertă suspectă. Conform relatărilor acestora, la finalul lunii octombrie, Claudia Gilga ar fi căutat-o pe Rodica Farcaș Hîngan la sediul de afaceri al acesteia din Târgu Mureș. Intenția ei era să negocieze cumpărarea firmei lui Hîngan pentru o sumă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de euro. Tranzacția avea scopul de a determina o atitudine mai indulgentă din partea fiicei sale judecătoare în pronunțarea unei hotărâri într-un dosar ce îl privește pe primarul Cherecheș.

Soacra lui Cherecheș, prinsă în flagrant
Cum s-a petrecut flagrantul de ieri.

Procurorii DNA au prins-o pe soacra primarului din Baia Mare în flagrant. Femeia ar fi încercat să îi ofere unei judecătoarea suma de 50.000 de euro. Soacra lui Cătălin Chiricheș ar fi intenționat să „intervină” pentru ca ginerele ei să primească un verdict blând în dosarul care îl vizează. Flagrantul organizat soacrei primarului din Baia Mare a fost realizat în timpul unei discuții pe care aceasta a avut-o cu mama judecătoarei. Femeia ar fi vrut să influențeze verdictul pe care Cătălin Cherecheș urmează să îl afle pe 24 noiembrie. Numele edilului apare într-un dosar de luare de mită.

Surse judiciare susțin că în cursul lunii octombrie 2023, soacra primarului Cherecheș ar fi discutat du Hîngan Rodica, mama judecătoarea Hîngan, despre cumpărarea afacerii acesteia, pentru o sumă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de euro. În schimbul banilor, magistratul ar fi trebuit să dea o soluție mai ușoară, chiar de achitare.

Cele două femei, respectiv judecătoarea Hîngan și mama acesteia, Rodica, au făcut denunț la DNA și au fost audiate în calitate de martori denunțători, de către procurori. Rodica Hîngan a precizat că socra primarului Cherecheș ar fi căutat-o la sediul firmei sale din Târgu Mureș, dar ea nu era acolo.

A doua zi, fixată de denunțătoare ca fiind ziua de 25 octombrie 2023, Claudia Gliga ar fi mers din nou la sediul firmei condusă de Rodica Hîngan, după care ar fi purtat o discuție.

Doacra lui Cherecheș s-a recomandat cine este după care a trecut direct la subiect, și anume ca denunțătoarea să intervină pe lângă fiica ei, judecătoarea Hînganu ”ca de la mamă la mamă”, pentru a pronunța o sentință mai ușoară pentru ginerele ei. Ulterior acestei discuții, Claudia Gliga s-ar fi oferit să cumpere afacerea deținută la Târgu Mureș de familia Hîngan, pentru o sumă cuprinsă între 50.000 și 100.000 de euro.

Cele două femei au discutat și a treia oară, în data de 6 noiembrie 2023, cu privire la sentința care ar fi urmat să îi fie aplicată lui Cherecheș. În cadrul acestei noi discuții, Claudia Gliga s-a oferit să dea suma de 50.000 de euro, înainte de sentință, și o altă sumă de 50.000 de euro, după sentință.

Claudia Gliga ar fi fost prinsă în flagrant în timp ce remitea suma de 50.000 de euro, colaboratorului cu identitate reală Fărcaș Hîngan Rodica.

Acest caz scoate în evidență problemele persistente de corupție din sistemul juridic. Precum și eforturile continuare ale autorităților de a lupta împotriva acestui flagel. Acțiunea rapidă și proactivă a DNA subliniază importanța denunțurilor în demascarea și combaterea actelor de corupție.

La cald, Cătălin Cherecheș a declarat la Antena 3:

„Să mă documentez, că habar nu am despre ce e vorba. Haideți, lăsați-mă zece minute. Dar de unde să știu eu… că dacă știam… habar n-am despre ce e vorba, mi se pare o prostie. Dacă a făcut așa ceva, oricum n-a făcut-o în numele meu, să i se aplice prevederile legale. Cât de drastice. Că lucrurile astea mi se par niște cretinătăți. De unde să știu eu cine și ce putea? Mi se pare că un om normal nu poate să facă. Lăsați-mă să vorbesc cu nevastă-mea. Cu soacra n-am vorbit de când m-am însurat. Stă în alt oraș, nu în Baia Mare. De unde să știu că o cunoaște (n.r. pe mama judecătoarei). Pe de altă parte, nu e exclus să fie vreo manevră din asta, chiar intenționată, chiar și de soacră. Nu știu, eu nu cred decât în mama și în Dumnezeu”

Miercuri seară, în direct la România TV, Cătălin Cherecheș a avut o intervenție telefonică în care a părut extrem de agitat și incoerent, făcând afirmații ciudate despre soacra sa, despre soția sa care ar fi însărcinată și despre apartenența religioasă a socrilor săi.

„Mă simt ca un vițel la poarta nouă, încă sunt la birou și nu înțeleg despre ce e vorba, decât ceea ce-mi spunea tata, Dumnezeul să-l odihnească, că mâine se împlinesc 22 de ani de când mă privește de sus, respectiv „Cum te … soacra, nu te … nimeni”. Am vorbit 10 secunde cu nevastă-mea și aștept acum să-mi dea niște explicații. Pentru mine familia înseamnă, cel puțin până acum câteva luni, înseamnă mama, că trăiește, tata că mi-l imaginez și de câteva luni nevasta mea. În rest, să se descurce alții. M-am trezit într-un film în care joc rolul de Pluto într-o scenetă cu Tom și Jerry, adică cineva se întâlnește într-o piață în Târgu Mureș, că părinții soției mele sunt din zonă și negociau într-un fel un dosar penal. Din câte mi-a spus avocatul negociau pe o prăjitură, o promisiune paradoxal! Tu soacră, sau ce ești tu, să promiți 50.000 de euro? Pentru cine? Pentru un dosar care e de 8 ani în instanță, care e super mediatizat, un dosar care în faza finală se aplică un control judiciar cu interdicția de a părăsi țara pe care am înțeles-o că așa trebuie să fie, că au fost tot felul de indivizi care au plecat, am înțeles, mi-am asumat. Dumneavostră credeți că un om care are un proces pe final își imaginează că nu este monitorizat 24 din 24? ”, a declarat Cătălin Cherecheş, la emisiunea Punctul Culminant de la România TV..

„Vă spun un lucru, daca sotia mea m-a mintit, mi-a ascuns lucruri indiferent din ce motiv, ea sau mama ei să îmi facă bine, în secunda doi, Chereches devine cel mai râvnit burlac al României”, a mai spus Cherecheş.

„Vreau atât s-o întreb pe doamna asta care este mama soției mele, cum a ajuns ea la această persoană? Aștept ca vițelul la poarta nouă la birou să iasă nevasta mea să-mi dea niște explicații. Din câte știu de la soția mea, la ora 12 a fost la mormântul bunicilor mei cu mama, la ora 13 a plecat la Cluj că avea programare la medic fiind însărcinată și chiar i-am spus să mai stea 2 ore la birou și să plecăm amândoi și mi-a zis că pleacă pentru că vin părinții ei și s-au întâlnit la mall. Acolo au venit doi ofițeri să-i facă percheziție, nu au găsit nimic în mașină și s-a trezit că mama ei avea întâlnire cu o rudă a doamnei judecător. Paradoxal în secunda doi, mă trezesc cu sugestii de la avocați speciali că trebuie să fac urgent cerere de recuzare a judecătoarei respective. Păi de ce s-o recuz? Dacă doamna respectivă a făcut acest gen de onestitate și legalitate”, a mai declarat Cătălin Cherecheș, la RomâniaTV.

„Mama soţiei mele să stea o sută de ani în închisoare dacă a făcut ceva greşit…”, a mai declarat Cherecheș.

Cătălin Chereche a acuzat o „mafie neoprotestantă cariasmatică”, fără să explice legătura dintre aspectele religioase și cazul său. Edilul a dat de înțeles la un moment dat că soția lui și părinții acesteia ar fi de altă confesiune religioasă, povestind cum a participat într-o hală la o slujbă „neobișnuită” şi şi-a încheiat delirul spunând că el va face pușcărie pentru „LCM” (lovituri cauzatoare de moarte – n.r.) referindu-se la soacra lui.