Din oras

SMURD – douazeci de ani de activitate si mii de vieti salvate la Cluj

Scris de 414

Desi prima optiune a fost Clujul, prima unitate SMURD a fost infiintata in 1991 la Targu Mures. Abia dupa trei ani  a luat fiinta si unitatea de la Cluj. Dupa douazeci de ani de la infiintare SMURD Cluj a ajuns un model pentru medicina de urgenta din Romania.

Prezenti la ceremonia aniversara au fost ministrul secretar de stat Raed Arafat, parintele proiectului SMURD in Romania, generalul Vasile Somlea, fostul sef ISU Cluj, Alexandru Irimie, rectorul UMF, IPS Andrei Andreicut si PS Florentin Crihalmeanu. Primarul Emil Boc, Vakar Istvan, presedintele Consiliului Judetean Cluj si prefectul Gheorghe Vuscan au fost de asemenea printre cei care au dorit sa felicite reprezentantii SMURD la cei douazeci de ani de activitate.

Medicul rezident Ziana Motora cea care a ajuns prima la victimele accidentului aviatic din Muntii Apuseni din luna ianuarie  a acestui an a tinut sa fie si ea prezenta alaturi de echipa SMURD Cluj.

Numarul de interventii SMURD la nivelul tarii sunt cu putin peste o mie de cazuri, in crestere constanta. Numai in primul trimestru al acestui an s-a inregistrat o crestere a numarului de apeluri cu 16%.

In discursul tinut, secretarul MAI Raed Arafat a declarat ca infrastructura SMURD era atat de invechita in urma cu cativa ani, incat medicii nu se mai puteau baza pe ea.

“Primaria si Consiliul Judetean s-au unit si au decis sa achizitioneze echipamente noi pentru SMURD, astfel incat  SMURD-ul sa poata merge mai departe. Parcul auto era constituit in mare parte, pana in urma cu cativa ani, doar din autovehicule din donatie iar acum au masini de ultima generatie”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, luna viitoare SMURD Cluj va primi un elicopter complet utilat, care va deservi judetele Bihor, Maramures, Satu-Mare si Cluj. Elicopterul va stationa la Zalau, dar va fi coordonat de SMURD Cluj. Achizitionata de Ministerul Sanatatii cu ajutorul unei finantari europene, aeronava a costat 5,3 milioane de euro.ULTIMA ORĂ

 • Acum 14 hours Sport
  DACĂ TOT DĂ ACEST ”GIGI BOCALI” AL CLUJULUI 2 MILIOANE DE EURO, U Cluj a avut o prestație execrabilă la Arad
 • Acum 15 hours Eveniment
  NU, nici asta nu e glumă de 1 Aprilie: Primăria Cluj-Napoca a pierdut procesul cu Curtea de Conturi, după ce a băgat peste 3 milioane de lei din bugetul local în buzunarele unor firme de salubritate. Nici județul nu e mai prejos: Urmează tura din acest an, de 31 milioane de euro prădată în salubritate
 • Acum 16 hours In vizor
  NICIO NOUTATE: Mediul privat ține economia României în spate. Pe banii privaților se face dezmățul bugetar
 • Acum 17 hours Politica
  NU E GLUMĂ DE 1 APRILIE, că guvernanții nu glumesc când buzunăresc: Ne paște un val nou de scumpiri
 • Acum 1 day In vizor
  Rareș Bogdan invocă ”forțe oculte“ care vor să-l compromită pentru că a deranjat la Bruxelles! Totul, după ce a apărut informația că ar fi cerut și el șpagă în scandalul de corupție de la Aeroportul Otopeni
 • Acum 2 days In vizor
  Mai ţineţi minte când Ziar de Cluj scria că “Pantelică de la “readepică” s-a pus pe şantajat operatorii de deşeuri cam fără frică”? Păi, pe anul 2022 a încasat de la operatorii de salubritate de peste 5 ori mai mult la Platforma temporară Pata Rât decât a plătit la CMID pentru eliminarea deșeurilor!
 • Acum 2 days Justitie
  EDUCAȚIE CU BĂTĂTORUL DE ȘNIȚERE: Un jandarm din Brașov, trimis în judecată la Tribunalul Militar Cluj, pentru rele tratamente și violență față de propriul copil. Pe ăștia îi caută cineva la cap când îi angajează?
 • Acum 2 days Din oras
  Cică și parcul ”Armătura” e aproape gata. Dacă și lucrătura aceasta arată a parc…
 • Acum 2 days Din oras
  AR FI DE RÂS, DACĂ NU AR FI DE PLÂNS: Directorul Eco Garden se laudă cu ce știe să facă UNTOLD într-o noapte: ”Am terminat de decopertat vechiul gazon”
 • Acum 2 days Politica
  Marcel Ciolacu, după negocierile cu vicepreședintele Comisiei Europene: ”Fermierii români vor primi ajutor din partea UE”
 • Acum 2 days Eveniment
  FRAUDĂ DE 2 MILIOANE DE EURO: Ucraineni cazați doar pe hârtie. Poliția a făcut descinderi și în Cluj
 • Acum 2 days Politica
  Ligia Deca, în contradicție cu ea însăși. A scos salariile profesorilor din proiectul legii Educației, la 20 de zile după ce a anunțat public că salarizarea profesorilor va fi în legea Educației
 • Acum 2 days Eveniment
  Bulgaria și România au înregistrat o scădere a prețurilor la energie electrică, ambele cu -8,44%
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE