Din oras

SMURD – douazeci de ani de activitate si mii de vieti salvate la Cluj

Desi prima optiune a fost Clujul, prima unitate SMURD a fost infiintata in 1991 la Targu Mures. Abia dupa trei ani  a luat fiinta si unitatea de la Cluj. Dupa douazeci de ani de la infiintare SMURD Cluj a ajuns un model pentru medicina de urgenta din Romania.

Prezenti la ceremonia aniversara au fost ministrul secretar de stat Raed Arafat, parintele proiectului SMURD in Romania, generalul Vasile Somlea, fostul sef ISU Cluj, Alexandru Irimie, rectorul UMF, IPS Andrei Andreicut si PS Florentin Crihalmeanu. Primarul Emil Boc, Vakar Istvan, presedintele Consiliului Judetean Cluj si prefectul Gheorghe Vuscan au fost de asemenea printre cei care au dorit sa felicite reprezentantii SMURD la cei douazeci de ani de activitate.

Medicul rezident Ziana Motora cea care a ajuns prima la victimele accidentului aviatic din Muntii Apuseni din luna ianuarie  a acestui an a tinut sa fie si ea prezenta alaturi de echipa SMURD Cluj.

Numarul de interventii SMURD la nivelul tarii sunt cu putin peste o mie de cazuri, in crestere constanta. Numai in primul trimestru al acestui an s-a inregistrat o crestere a numarului de apeluri cu 16%.

In discursul tinut, secretarul MAI Raed Arafat a declarat ca infrastructura SMURD era atat de invechita in urma cu cativa ani, incat medicii nu se mai puteau baza pe ea.

„Primaria si Consiliul Judetean s-au unit si au decis sa achizitioneze echipamente noi pentru SMURD, astfel incat  SMURD-ul sa poata merge mai departe. Parcul auto era constituit in mare parte, pana in urma cu cativa ani, doar din autovehicule din donatie iar acum au masini de ultima generatie”, a declarat Raed Arafat.

De asemenea, luna viitoare SMURD Cluj va primi un elicopter complet utilat, care va deservi judetele Bihor, Maramures, Satu-Mare si Cluj. Elicopterul va stationa la Zalau, dar va fi coordonat de SMURD Cluj. Achizitionata de Ministerul Sanatatii cu ajutorul unei finantari europene, aeronava a costat 5,3 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *