Din oras

Șmecheri pe banii clujenilor. „Boșii” din Primărie doresc clădiri iluminate noaptea, ca în marile orașe din lume

Primăria Cluj-Napoca vrea să impună un regulament local prin care clădirile importante din oraș să fie iluminate, exact ca în marile orașe din lume. Sistemele de iluminat ar urma să fie realizate pe banii proprietarilor imobilelor, iar respectarea condițiilor din regulament să fie o condiție în vederea obținerii autorizației de construcție. Autoritățile locale se gândesc cum să ilumineze clădirile pentru a fi atractive pentru turiști odată cu lăsarea serii, dar nu au reușit să îi convingă pe proprietari să își repare fațadele. Mai mult, încă există străzi care nu au iluminat public și nici nu s-a reușit suprailuminarea trecerilor de pietoni periculoase.

Bisericile, statuile, zidul medieval, plăcuțele comemorative, clădirile monument istoric din oraș ar urma să fie iluminate pe timp de noapte, potrivit unui Plan General de Iluminat Arhitectural (Masterplan) pe care Primăria vrea să îl pună în aplicare. Obiectivul acestui masterplan este „creșterea gradului de atractivitate urbană a spațiului public nocturn, în egală măsură pentru turiști și pentru locuitori”.

Potrivit regulamentului acestui plan, oportunitatea unui Planul General de Iluminat Arhitectural derivă în primul rând din numărul mic de monumente iluminate arhitectural, raportat la totalul monumentelor existente în zona urbană, dar și din potențialul semnificativ de dezvoltare a turismului local pe care iluminatul arhitectural îl poate reprezenta pentru o comunitate, potențial demonstrat prin studii de piață realizate la orașe europene ce au implementat măsuri similare. Sub 10% din clădirile din fondul de patrimoniu sunt iluminate arhitectural.

Se dorește stimularea dezvoltării economice prin continuarea vieții urbane și după lăsarea înserării și încurajarea proprietarilor publici și privați de a investi în implementarea sistemelor de iluminat arhitectural cu scopul direct de obținere a unei valori adăugate.

„Un oraș ca și Cluj-Napoca are multe de oferit vizitatorilor și locuitorilor săi deopotrivă. Lumina este o componentă esențială în dezvoltarea urbană, astfel detaliile arhitecturale pot fi puse în valoare într-o manieră subtilă și intimă, poate permite înțelegerea naturală a spațiului tridimensional, poate crea o anumită atmosferă în strânsă consonanță cu evenimentele mondiale, poate reda o anumită identitate a piețelor și străzilor, poate stimula interesul curioșilor trecători prin adăugarea unui strop de mister”, este precizat în regulament.

Conducerea Primăriei condiționează obținerea autorizației de construcție doar dacă se va realiza iluminatul public al imobilului.

„Planul General de Iluminat Arhitectural se dorește a fi un regulament local prin care să se reglementeze modul de iluminare a clădirilor monument, a străzilor din zona de protecție a monumentelor, precum și a altor clădiri și structuri care pot fi puse în valoare pe timp de noapte prin sistem de iluminat dedicat. Respectarea condițiilor din masterplan va fi o condiție pentru obținerea autorizației de construire”, se arată în regulament.

Culorile și modul de prindere a instalațiilor va rămâne la latitudinea Primăriei. Clădirea Primăriei de pe Moților este considerată etalon în realizarea iluminatului public pentru celelalte imobile din oraș. De asemenea, orașul Lyon a fost luat ca etalon.

„Un exemplu grăitor este orașul Lyon (Franța), care este inițiatorul și promotorul acestui concept, ajungând să organizeze un renumit Festival al Luminii, care adună anual circa 4 milioane de vizitatori dornici de a vedea spectacolul luminii, pe parcursul a 4 zile. Lumina și efectele ei se întrunesc sub forma unui festival al luminii și în America, Canada, Australia, Rusia sau China”, este precizat în regulament.

Hotărârea privind aprobarea Plan General de Iluminat Arhitectural (Masterplan) a fost aprobată în ședința de Consiliu Local de săptămâna aceasta.

sursa foto: monitorulcj.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *