Straineze

SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”

Țările occidentale care furnizează arme și bani pentru a ajuta Ucraina în războiul său cu Rusia au „derapat” deja și au devenit participanți activi la conflict, a declarat vineri preșul lui Putin, premierul Ungariei, însușindu-și retorica Kremlinului.

  • Într-un interviu acordat postului de radio de stat ungar și citat de agenția AP, Viktor Orban a declarat că decizia de miercuri a Germaniei de a trimite 14 tancuri Leopard 2 A6 în Ucraina este emblematică pentru rolul tot mai mare pe care țările occidentale îl joacă în acest război, aflat acum în cea de-a 12-a lună. Ungaria cotropită de URSS în 1957, îi este recunoscătoare acestui slugoi.

În loc să înarmeze Ucraina, Occidentul ar trebui să urmărească „o încetare a focului și negocieri de pace”, a spus Orban, fără a da detalii despre ceea ce își imaginează că ar însemna astfel de negocieri pentru viitoarea integritate teritorială a Ucrainei.

„Totul a început cu germanii care au spus că sunt dispuși să trimită căști, pentru că nu vor trimite instrumente letale în război, deoarece asta ar însemna participarea la el. De aici am început”, a declarat Orban. „Acum, am ajuns la tancuri de luptă, iar ei vorbesc deja despre avioane”. De notat că ministrul german al Apărării a exclus trimiterea de avioane de luptă în Ucraina.

Orban, care a refuzat să trimită arme în Ucraina vecină și a blocat unele eforturi ale Uniunii Europene de a oferi pachete de ajutor Kievului, s-a poziționat în mod constant împotriva sancțiunilor UE și a portretizat țările care ajută Ucraina ca fiind „de partea războiului”.

În ultimul deceniu, guvernul său populist ”de dreapta” a avut legături economice și diplomatice din ce în ce mai strânse cu Rusia și a încheiat acorduri majore privind achiziționarea de gaz, petrol și combustibil nuclear rusesc. Ungaria a amenințat că se va opune prin veto oricăror sancțiuni ale UE care i-ar afecta accesul la energia rusă.

Orban a declarat vineri că Ungaria să fie atrasă în războiul din Ucraina „iese din discuție atât timp cât sunt prim-ministru”, dar crede că este prea târziu pentru alte țări din Europa.

„Dacă trimiți arme, dacă finanțezi întregul buget anual al unuia dintre beligeranți, dacă promiți tot mai multe arme, tot mai multe arme moderne, atunci poți să spui ce vrei. Indiferent ce spui, ești în război”, a mai susținut el.