Straineze

SLUGA MOSKOVEI, Viktor Orban, preia retorica Rusiei: ”Dacă trimiți arme Ucrainei, (…) indiferent ce spui, ești în război”

Scris de 494

Țările occidentale care furnizează arme și bani pentru a ajuta Ucraina în războiul său cu Rusia au „derapat” deja și au devenit participanți activi la conflict, a declarat vineri preșul lui Putin, premierul Ungariei, însușindu-și retorica Kremlinului.

 • Într-un interviu acordat postului de radio de stat ungar și citat de agenția AP, Viktor Orban a declarat că decizia de miercuri a Germaniei de a trimite 14 tancuri Leopard 2 A6 în Ucraina este emblematică pentru rolul tot mai mare pe care țările occidentale îl joacă în acest război, aflat acum în cea de-a 12-a lună. Ungaria cotropită de URSS în 1957, îi este recunoscătoare acestui slugoi.

În loc să înarmeze Ucraina, Occidentul ar trebui să urmărească „o încetare a focului și negocieri de pace”, a spus Orban, fără a da detalii despre ceea ce își imaginează că ar însemna astfel de negocieri pentru viitoarea integritate teritorială a Ucrainei.

„Totul a început cu germanii care au spus că sunt dispuși să trimită căști, pentru că nu vor trimite instrumente letale în război, deoarece asta ar însemna participarea la el. De aici am început”, a declarat Orban. „Acum, am ajuns la tancuri de luptă, iar ei vorbesc deja despre avioane”. De notat că ministrul german al Apărării a exclus trimiterea de avioane de luptă în Ucraina.

Orban, care a refuzat să trimită arme în Ucraina vecină și a blocat unele eforturi ale Uniunii Europene de a oferi pachete de ajutor Kievului, s-a poziționat în mod constant împotriva sancțiunilor UE și a portretizat țările care ajută Ucraina ca fiind „de partea războiului”.

În ultimul deceniu, guvernul său populist ”de dreapta” a avut legături economice și diplomatice din ce în ce mai strânse cu Rusia și a încheiat acorduri majore privind achiziționarea de gaz, petrol și combustibil nuclear rusesc. Ungaria a amenințat că se va opune prin veto oricăror sancțiuni ale UE care i-ar afecta accesul la energia rusă.

Orban a declarat vineri că Ungaria să fie atrasă în războiul din Ucraina „iese din discuție atât timp cât sunt prim-ministru”, dar crede că este prea târziu pentru alte țări din Europa.

„Dacă trimiți arme, dacă finanțezi întregul buget anual al unuia dintre beligeranți, dacă promiți tot mai multe arme, tot mai multe arme moderne, atunci poți să spui ce vrei. Indiferent ce spui, ești în război”, a mai susținut el.ULTIMA ORĂ

 • Acum 2 hours FOTOGRAFILA
  SĂ DĂM CU BANUL DE PĂMÂNT: Cât de frumoase sunt inutilele garnituri de cauciuc de la baza pomilor care au umplut orașul prin contract cu atribuire directă din banul public
 • Acum 2 hours Politica
  Comisia Europeană cere scăderi reale de pensii la magistrați și militari. Între timp, ministrul Apărării, se hărnicea să creeze o nouă categorie de pensionari speciali: civilii care lucrează în armată, poliție și servicii secrete se pot pensiona mult mai repede, la fel ca militarii
 • Acum 14 hours Justitie
  Elena Udrea a fost condamnată definitiv în dosarul Gala Bute
 • Acum 15 hours Politica
  Robert Cazanciuc, PSD: A crescut de 10 ori perioada interdicției de a mai obține permis auto pentru cei care se urcă băuți, drogați sau fără carnet la volan și ucid oameni pe șosele – proiect de lege votat în Senat
 • Acum 18 hours Eveniment
  Bărbat, prins în flagrant de către polițiști în timp ce transporta 16.000 de țigări de contrabandă
 • Acum 21 hours Politica
  Președintele ASF a explicat, în plin protest în Parlament: ”Euroins și City Insurance erau Muma Pădurii!”
 • Acum 21 hours Eveniment
  ANRE a amendat Hidroelectrica cu 400.000 de lei. Sancțiunea a fost aplicată inclusiv pentru neemiterea la timp a facturilor
 • Acum 21 hours Vocea ta
  Dragoş Damian, Terapia Cluj: Traiasca banii negri din economia subterana, sursa inepuizabila de crestere economica! Inflatia se va domoli doar cand banii negri din economie se vor imputina. Adica nu prea curand.
 • Acum 23 hours Din oras
  După ȘAPTE ani de reabilitare a unui turn făcut într-un an undeva prin anii 1500, municipalitatea anunță că deschiderea oficială a Turnului Pompierilor va avea loc luni, de la ora 19.00. S-a trezit Boc de la ghiontul administrat ieri de Ziar de Cluj
 • Acum 23 hours Sport
  BASCHET CU RANGA. La meciul U-BT Cluj-Napoca-CSM Oradea, un jucător a sărit la bătaie cu o rangă. S-a ales cu dosar penal. Acum zice că ”regretă”
 • Acum 23 hours Politica
  Proiect prin care şi bărbaţii pot primi tichete cadou de ziua lor – 19 noiembrie. Gabriela Firea: “Egalitatea de şanse nu este doar despre drepturile femeilor”
 • Acum 24 hours Politica
  AUR, filiala Maghiară din Transilvania şi-a ales un nou preşedinte. Apă la moara extremiștilor români: ”Să reprezinte în continuare aspiraţiile de autonomie teritorială ale maghiarilor din Transilvania”
 • Acum 1 day Politica
  Sindicaliștii din sport protestează luni împotriva ministrului Eduard Novak
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE