Din oras

SLIPC, dupa 24 de ani: Suntem procesomani. Am recastigat mii de salarii in instanta

Sindicatul Liber pentru Invatamantul Peuniversitar Cluj (SLIPC) a implinit, astazi, 24 de ani. Cei 5.500 de dascali clujeni, membri in sindicat, au beneficiat, de-a lungul timpului, de asistenta si reprezentare juridica gratuita in litigiile cu Ministerul Educatiei si Cercetarii.

Mii de salarii recastigate in instanta si zeci de cursuri de perfectionare pentru dascali, obtinute prin intermediul SLIPC, de-a lungul anilor. Sindicalistii clujeni au obtinut, pentru colegii lor de breasla reintregirea salariilor taiate in 2009. Plata va incepe in aceasta luna si va fi una esalonata, pe patru trimestre, sumele fiind cuprinse intre 120 si 1.200 de lei.

“Suntem procesomani. (…) Am inceput cu procesele din 2009 pe Legea 221, pentru intervalul 2009 – 2011. Pe acelasi castig ne-am dus cu reincadrarea pe Legea 330, care prevedea o alta incadrare pentru venitul mai mare cu 50%. Am castigat si acele procese. Am vrut sa facem o reactualizare a proceselor din 2011 pana in 2013, pentru ca nu am mai avut o marire de salariu sau o alta salarizare decat Legea 63. Am vrut sa aducem in actualitate salariile”, a spus sefa SLIPC, Lucia Cojocaru.

Sindicatul clujean a obtinut, tot printr-un proces castigat la Inalta Curte de Casatie si Justie, in 2007, actualul sediu al SLIPC, Casa Invatatorului din Piata Stefan cel Mare. SLIPC a mai castigat, in Instanta, 100 de euro, bani de carti pentru fiecare profesor din judetul Cluj.

Cursuri de perfectionare

De-a lungul timpului, SLIPC a organizat 3 cursuri de formare profesionala pentru 200 de profesori, gratie unor fonduri europene.

“In 2009-2010 am organizat cursuri de formare profesionala, pe Leadership, in colaborare cu Casa Corpului Didactic. In 2013 am accesat, gratie FSLI, un proiect in care 20 de profesori au participat la un curs de Calitatea Invatamantului, iar acum, in 2014 se fac inscrieri pentru un curs de Securitate si Sanatate in Munca, finantat printr-un program norvegian”, a continuat Cojocaru.

SLIPC le ofera, celor 5.500 de membri din judetul Cluj, ajutoare de deces in valoare de 500 de lei, ajutoare in caz de boala incurabila, precum si cadouri de sarbatori. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *