Din oras

Expira sistemul de operare Windows XP. Impactul cel mai mare il vor resimti companiile

Din 8 aprilie va expira suportul tehnic oferit de Microsoft pentru XP si Office 2003. Intre consecinte se numara vulnerabilitatea la virusi, syware si programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea datelor. De asemenea, programele anti-virus nu vor mai putea oferi protectie completa o data cu expirarea suportului pentru Windows XP. Sistemul este foarte popular la Cluj, la fel ca in toata tara, iar specialistii apreciaza ca sectorul business va fi cel mai afectat de schimbare. 

Politica referitoare la ciclul de viata al serviciilor de suport a stat la baza deciziei companiei, astfel ca cele doua sisteme de operare beneficiaza de cel putin 10 ani de suport la nivel de pachet Service Pack. In acest fel, suportul pentru Windows XP SP3 si Office 2003 va expira la 8 aprilie 2014.

 „Confirmam ca suportul oferit de Microsoft pentru Windows XP si Office 2003 expira la 8 aprilie 2014. Ne-am manifestat disponibilitatea si, alaturi de partenerii nostri,suntem gata sa sprijinim toate categoriile de clienti sa migreze infrastructura curenta bazata pe Windows XP si Office 2003 la o infrastructura IT moderna”, a declarat pentru Ziar de Cluj Todi Pruteanu, Business strategy manager in cadrul Microsoft Romania.

Dupa aceasta data,  utilizatorii acestor produse nu vor mai primi update-uri de securitate si nu vor mai beneficia de avantajele suportului tehnic oferit de Microsoft. 

“Utilizarea celor doua sisteme de operare dupa incetarea suportului tehnic, va expune utilizatorii la riscuri potentiale, cum sunt cele de securitate sau de lipsa suportului din partea companiilor dezvoltatoare de software si producatorilor de hardware”, arata oficialii Microsoft Romania. 

In ceea ce priveste consecintele acestui eveniment asupra mediului de business, companiile se expun, potrivit acestora, unor vulnerabilitati, cum ar fi cea la virusi, spyware si alte programe care afecteaza securitatea si confidentialitatea, slabirea programelor anti-virus, precum si faptul ca multi distribuitori de software si hardware vor retrage suportul pentru produsele care folosesc Windows XP, deoarece nu pot obtine actualizari pentru Windows XP si Office 2003. In lipsa centrelor de suport companiile nu vor mai avea acces la suport tehnic online si prin telefon in cazul in care apar probleme. Mai mult, pot creste riscurile caderilor de sistem si al unei intreruperi a activitatii companiei. 

Ca solutii, Microsoft recomanda upgrade-ul utilizatorilor Windows XP si Office 2003 la Windows 8, respectiv Office 365.

Conform datelor prezentate de companie, “pentru aproximativ 80% dintre IP-urile unice infectate sunt utilizate sisteme de operare Windows 2000 si Windows XP, sisteme pentru care serviciile de suport au expirat sau urmează sa expire”. 

Pe de alta parte, specialistii clujeni in IT sunt de parere ca stirea are o nuanta alarmista. 

“Nu e sfarsitul lumii, nu e Apocalipsa. Atat la nivel de utilizatori private, cat si de companii, totul depinde nu atat de sistemul de operare, cat de aplicatii. Nu cred ca se va intampla nimic deosebit, lumea va merge inainte si fara asta, fara sa fie un dezastru. Au mai fost versiuni de produse carora le-a trecut durata de viata. E doar o chestiune comerciala”, a apreciat Cornel Moisescu, Executive Manager in cadrul companiei Brinel. 

Un alt IT-ist clujean, Sebastian Crisan, absolvent al  Facultatii de Automatica si Calculatoare in cadrul Universitatii Tehnice din Cluj-Napoca (UTCN) si Campus Ambassador la Facebook, crede ca tinand cont de faptul ca aplicatiile software evolueaza foarte repede, este foarte important ca utilizatorii sa foloseasca cele mai recente versiuni, atat din motive de performanta, cat si de securitate. 

“Pe termen scurt, utilizatorii de rand nu vor simti vreo diferenta semnificativa, insa vor deveni mult mai expusi vulnerabilitatilor de securitate. Fiind vorba chiar de sistemul de operare care sta la baza functionarii unui calculator, anumite aplicatii noi pot fi incompatibile ori sa ruleze incet. Pe de alta parte, impactul cel mai mare il vor resimti companiile care au nevoie de suport rapid in cazul unei probleme si care au instalat sistemul Windows XP pe mii de dispozitive. In acest caz, actualizarea la o versiune mai noua a sistemului de operare prespune un efort financiar, tradus in special prin procese de instruite a angajatilor si de adaptare a aplicatiilor la noua versiune”, recomanda Crisan. 

Microsoft deruleaza o adevarata campanie de informare pe acest subiect, iar intre sustinatorii acesteia se afla Asociatia pentru Securitatea Sistemelor Informatic (ANSSI),  Centrul National de Raspuns la Incidente de Securitate Informatica (CERT-RO) si Asociatia Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicatiilor (APDETIC).

Potrivit Raportului de analiza cu privire la alertele de securitate cibernetica primite de CERT-RO in prima jumatate a anului 2013, peste 12,5% din plaja de IP-uri alocata Romaniei este infectata cu diverse variante de malware, iar aproximativ 90% dintre alertele primite vizeaza computere din Romania.

Foto: boredonkey.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *