Diete

Slabiti in grup cu regimul Weight Watchers

Metoda provine din Statele Unite ale Americii, unde a aprut in anii 1960. Mai mult decat un simplu regim, programul Weight Watchers este o maniera noua de a privi si de a accepta slabirea.

 

Programul presupune un regim hipocaloric echilibrat, cuplat cu o dinamica sociala de grup. Prin urmare, nu slabiti singur, ci insotit de moderatoare, fosti obezi (care actioneaza deci din proprie experienta) si alti “candidati” la slabire, pe care ii intalniti in cadrul reuniunilor de grup.

 

In acest program nu exista interdictii: puteti manca orice, in cantitati rezonabile. Ce promite? Lucruri placute: ca veti slabi mancand mai bine si facand mai multa miscare si ca va veti mentine la noua greutate atinsa. Cum actioneaza? Reechilibrand alimentatia si practicand o activitate sportiva (chiar si una minima: 10 minute de mers pe jos zilnic, de pilda), pierdeti masa corporala grasa si castigati masa slaba.

 

Punctele tari:

 

–    Regimul Weight Watchers este cu certitudine unul dintre cele mai echilibrate programe de slabire; de aceea este recunoscut si recomandat de numerosi medici celor care doresc sa slabeasca.

 

–    Dinamica de grup accentueaza efectele regimului; tentatia de a-l incalca dispare. Individul este confruntat cu o provocare psihosociala, atat fata de sine insusi, cat si fata de ceilalti, si trebuie sa faca fata unei incercari din care toti participantii vor sa iasa victoriosi.

 

–    In cursul reuniunilor se discuta diverse informatii de ordin dietetic, astfel incat ceilalti membri ai grupului sa evite aceleasi greseli.

 

Punctele slabe:

 

–    Costa. Dar cati bani am cheltuit deja pe manusile de masaj anticelullitic si pe diversele pilule “miraculoase”?

 

–    Trebuie sa va expuneti privirilor critice ale celorlalti, atat din punct de vedere fizic cat si psihologic – lucru dificil sau imposibil pentru altii. Din dorinta de a remedia aceasta situatie, creatorii regimului au pus la punct un program prin corespondenta.

 

–    Reuniunile grupeaza in general un numar mare de participanti, astfel ca intrevederile sunt mai putin personalizate.

 

Cele 10 principii ale unui regim pentru a slabi rapid si sanatos:

 

1.    Faceti cat mai multa miscare si beti 8 pahare de apa zilnic.
2.    Mancati legume, bogate in fibre.
3.    Luati un mic dejun consistent.
4.    Variati cerealele.
5.    Inlocuiti zaharul cu aspartam.
6.    Folositi grasimi degresate.
7.    Alegeti fructe de dimensiuni rezonabile.
8.    Alegeti conserve “natur”.
9.    Respectati cantitatile alimentare prescrise.
10.     Alegeti portii de volum rezonabil.

 

Programul propriu-zis

 

Reuniunile sunt organizate intr-o zona centrala, de obicei intr-o sala proprie sau inchiriata de grup, dureaza aproximativ 45 de minute si au loc odata pe saptamana. Dupa inscriere si cantarire discreta, nou-venitul intra in sala de reuniune, unde au loc dezbateri libere pe tema zilei, sub conducerea unei moderatoare care ofera sfaturi practice si… stie sa asculte.

 

Cantarirea se face saptamanal, atat candidatul la slabire, cat si echipa / grupul avand posibilitatea sa urmareasca evolutia curbei de greutate.

 

In paralel, un document numit “Plan de meniuri” este inmanat saptamanal fiecarui membru al grupului; acesta trebuie sa treaca in el, in cursul saptamanii urmatoare (deci inainte de viitoarea reuniune), alimentele ingerate. Acesta constituie un punct de reper atat pentru persoana respectiva cat si pentru moderatoare, care il poate consulta daca apar anumite probleme. Astfel ea va identifica elementul care impiedica slabirea (consum excesiv de lipide, hidratare insuficienta etc.).

 

Meniul unei zile Weight Watchers:

 

–    Micul dejun: ou fiert (pentru proteine); 1/8 bagheta sau o felie de paine integrala cu margarina (pentru zaharuri lente si grasimi); fruct (pentru vitamine si fibre); ceai sau cafea.

 

–    Masa principala (de preferinta la pranz, dat fiind continutul sau bogat in proteine si grasimi, dar poate fi si cea de seara): cruditati (sfecla, rosii, morcovi rasi, castravete, sparanghel etc.) asezonate cu 2 lingurite de vinegreta; carne (pasare, vita, vitel); legume fierte (alternanata fasole verde, mazare, fasole oloaga, paste cu tomate, tocana de legume) si / sau feculente (cartofi, orez, paste etc.); desert (fruct proaspat, iaurt degresat); un pahar de vin bun (facultativ); 1/8 bagheta; apa.

 

–    Gustare (in cursul diminetii sau dupa-amiaza): paine uscata in cuptor cu branza sau un  fruct; ceai.

 

–    Cina (meniul poate fi schimbat cu cel al pranzului): o ciorba fara cartofi; peste (morun, merlan) sau: o felie de jambon, 2 oua, o portie mica de carne; o portie mica de feculente sau de paine; un iaurt; un fruct; apa.

 

Sfatul specialistului

 

Acest regim echilibrat poate fi urmat de oricine. Bunele obisnuinte alimentare deprinse in perioada de slabire vor putea fi mentinute toata viata. Atentie totusi la persoanele hipercolesterolemice: el ar trebui sa inlocuiasca oul printr-un alt aliment bogat in proteine: jambon slab, branza proaspata etc.

 

.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *