Din oras

Situatie inadmisibila. O strada din centrul orasului este inchisa de 5 luni pentru ca se reabiliteaza o cladire din zona

Strada Stefan Octavian Iosif s-a inchis temporar, la inceputul lunii iulie, din cauza lucrarilor ce se desfasoara la Centrul multifunctional de servicii sociale integrate pentru persoane varstince. Dupa cinci luni, situatia ramane neschimbata, cu toate ca vorbim de o strada din zona zero si ca sunt zeci de persoane care locuiesc in apartamentele si casele de pe strada respectiva.

Intr-un oras sufocat de masini cum e Cluj-Napoca, in care un loc de parcare in zona centrala e bunul cel mai de pret pe care il poate obtine un sofer, municipalitatea tine o strada intreaga inchisa. In vara, cand municipalitatea anunta inchiderea temporara a strazii, nimeni nu si-a inchipuit ca lucrurile se vor tergiversa atat de mult. Insa dupa cinci luni, strada ramane inchisa, iar soferii si riveranii sunt lasati in voia sortii.

Mai mult, pietonii traverseaza zona ca-n transee, printr-un culoar ce se deschide in functie de zi. Un panou de metal este pus, ocazional, de-a latul trotuarului, timp in care pietonii sunt nevoiti sa ocoleasca zona pe unde stiu.

Practica ne omoara

Teoretic, municipalitatea i-a permis constructorului sa inchida strada pana in luna decembrie. Desigur, practic nu se mentioneaza si o zi anume, astfel ca e totuna daca se deschide pe 1, 5, 10 sau 31 decembrie. Mai grav este ca in orice moment constructorul poate cere prelungirea autorizatiei si astfel sa tergiverseze si mai mult lucrurile.

„Autorizatia de inchidere a drumului este valabila pana in luna decembrie 2014. Stim ca situatia este neplacuta si speram ca lucrarile se vor derula intr-un ritm cat mai alert astfel incat sa reusim sa deschidem cat mai repede strada”, a explicat Iulia Persa, sefa Biroului Mass-Media din Primaria Cluj-Napoca.

Fonduri europene, mentalitate romaneasca

Lucrarile la centrul multifunctional de servicii sociale integrate pentru persoane varstince nr. 1 sunt finantate din fonduri europene. Acestea prevad reabilitarea si modernizarea Centrului de zi, in vederea cresterii nivelului de integrare sociala a persoanelor varstnice inregistrate la nivelul municipiului Cluj-Napoca. Cu siguranta, acest centru este extrem de necesar in municipiul Cluj-Napoca si nimeni nu ii contesta utilitatea. In schimb, in conditiile in care muncitorii sunt mai preocupati de trecatori decat de constructie, se poate concluziona ca lucrarile puteau fi realizate intr-un alt ritm, care sa nu necesite blocarea unei strazi intregi timp de cel putin sase luni.

Proiectul include reabilitarea, extinderea si recompartimentarea unei suprafete utile de 897,60 mp, precum si desfiintarea partiala a unui corp de cladire, refacerea imprejmuirii si amenajarea spatiului exterior.

Valoarea lucrarilor depaseste 5.4 milioane de lei si, potrivit reprezentantilor municipalitatii, centrul ar trebui sa fie redat beneficiarilor pana in primavara anului 2015, insa potrivit proiectului lucrarile se pot derula pana la finele lunii iulie 2015.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *