In vizor

Situația romilor și gunoaielor de la Pata Rât, o pată pe obrazul Clujului. Urmează controale de la Uniunea Europeană?

Problema romilor care locuiesc la Pata Rât în condiții improprii nu a fost rezolvată nici acum, deși conducerea Primăriei Cluj-Napoca vorbește despre posibile soluții de mai bine de cinci ani. La fel se întâmplă și în cazul rampei de deșeuri, care există în continuare, nu a fost lichidată, iar Centrul de Management Integrat al Deșeurilor (CMID) este un proiect care înghite bani la nesfârșit. Aceste două chestiuni arzătoare care au rămas o pată pe obrazul orașului ar putea aduce controale din partea Uniunii Europene, sancțiuni pentru situația romilor și declanșarea acțiunii de infringement în domeniul deșeurilor, mai ales că anul trecut Comisia Europeană a anunțat acest lucru pentru mai multe țări, inclusiv România.

Dacă ani la rând, administrația publică locală nu a făcut nimic pentru romii de la Pata Rât, acum, subit conducerea Primăriei a decis că este momentul să sprijine aceste categorii defavorizate. La ședința de Consiliu Local din februarie, a fost votat un proiect de hotărâre prin care sunt sprijiniți financiar, cu sume de până la 300 euro sau în unele cazuri 100%, cei care nu își permit plata chiriei în oraș. În această categorie intră și romii de la Pata Rât.

Bat la ușă controale și posibile sancțiuni din partea Uniunii Europene în această chestiune și de aceea Primăria a decis că este cazul să rezolve măcar parțial situația romilor de la Pata Rât?

O altă pată pe obrazul municipiului Cluj-Napoca este rampa de gunoi de la Pata Rât, care nu a fost rezolvată de aproape 10 ani. Din vechiul depozit de gunoi se scurge levigat, apa otrăvită care se varsă în pârâul Zăpodie. Consiliul Județean Cluj a închiriat o stație de osmoză, a fost montată de către firma de la care a fost închiriată, dar nu a fost pusă în funcțiune din cauza lipsei acordului firmei care gestionează vechea rampă. Substanța rezultată în urma epurării levigatului ar urma să fie depozitată pe vechea rampă.

Gunoaiele Clujului ar trebui depozitate deja la Centrul de Management Integrat al Deșeurilor. Această investiție ar fi trebuit să fie gata încă din 2013, dar nici acum, în 2018, proiectul nu este gata și înghite bani an de an.

În ce condiții pot să vină controale de la Uniunea Europeană?

“Controalele pe proiecte se fac aleatoriu, deci pot exista controale pe proiecte care se implementează în statele membre. Deocamdată, eu nu am cunoștință de niciun fel de control despre care să spun că la o tragere la sorți a fost aleasă primăria din Cluj sau din Iași, de exemplu. Procedurile de control sunt stabilite de normele europene referitoare la implementarea programelor și proiectelor. Oricine folosește bani europeni poate să “cadă” la o procedură de verificare prin sondare”, a declarat europarlamentarul Daniel Buda.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *