Sanatate

Situația epidemiologică, tot mai îngrijorătoare. Prefect, despre carantinarea Clujului: „Dacă situația o va impune și lucrurile vor merge în același ritm, vom fi nevoiți să facem asta”

Situația epidemiologică din Cluj a devenit tot mai îngrijorătoare în contextul creșterii numărului zilnic de infectări, astfel încât autoritățile au recurs la unele măsuri restrictive, precum închiderea restaurantelor. Potrivit reprezentanților Instituției Prefectului Județului Cluj, ritmul se menține unul ascendent, situație în care autoritățile se așteaptă ca joi, numărul cazurilor de infectări să treacă de pragul de 200 în ultimele 24 de ore. 

Prefectul Județului Cluj, Mircea Abrudean, s-a referit la situația epidemiologică actuală atât la nivel de județ, cât și de municipiu, în cadrul unei intervenții telefonice la un post de radio local, prilej cu care a adresat un apel de conștientizare a necesității respectării măsurilor de protecție de către fiecare dintre cetățeni: portul măștii, distanțarea și igiena mâinilor. 

După cum notează acesta, măsurile excesive de relaxare, precum evenimentele private, au favorizat creșterea numărului de cazuri la nivelul județului Cluj.

În ce context pot fi introduse măsuri restrictive extreme, precum carantinarea orașului? 

„Este o situație care trebuie să ne îngrijoreze.

Sigur, încercăm să ținem lucrurile sub control atât cât putem și luăm toate măsurile necesare, după cum ați văzut, fără să ezităm, dar am ajuns într-o situație în care ține foarte mult de modul în care înțelege fiecare să respecte regulile. 

Din păcate, observăm un număr extrem de mare de cazuri la Cluj, astăzi vor fi, de exemplu, peste 200. Un record absolut. 

Toate aceste cazuri sunt rezultatul relaxării mult prea mari pe care clujenii au resimțit-o din punctul de vedere al relaxării și respectării măsurilor. 

Vorbim despre socializarea excesivă, pentru că în mare parte din cazurile pe care le avem astăzi provin din evenimente private, din chefuri, petreceri și alte forme de socializare care au dus la adevărate focare”, a declarat prefectul județului Cluj, Mircea Abrudean. 

După cum explică reprezentanții Instituției Prefectului Județului Cluj, acestea sunt cauzele care au dus la adoptarea unor măsuri precum închiderea restaurantelor. 

Din păcate, situația epidemiologică se prezintă în continuare dificilă, iar după cum apreciază autoritățile clujene, trendul ascendent se va menține. 

„Dacă nu înțelegem cu toții că trebuie să ne liniștim, că trebuie să ne oprim, că trebuie să respectăm cu mare strictețe toate regulile, vom ajunge în situația în care vom carantina orașul, a avertizat Instituția Prefectului.

În ritmul actual de creștere a numărului de cazuri, incidența ar putea trece rapid de 3 la mia de locuitori în municipiul Cluj-Napoca, iar atunci măsurile pe care autoritățile le vor lua vor fi mult mai dure. 

Potrivit datelor disponibile miercuri, rata incidenței la ultimele 14 zile/ județul Cluj: 1,95, iar rata incidenței la ultimele 14 zile/mun. Cluj-Napoca – cu excepția focarelor – 2,18.

În mod evident, cifrele variază zilnic, iar joi acestea vor fi altele: pe județ incidența va trece de 2, iar pe municipiu se va aporpia de 2.5

„După ce trecem de incidența de 3/mie se fac mai multe analize ce pot conduce la diverse decizii, cea mai dură este carantinarea zonală, a unui întreg oraș, a unei unități administrativ-teritoriale sau a anumitor zone dintr-un oraș, dacă se consideră necesar și dacă în urma tuturor analizelor, asta reiese. 

Asta presupune depășirea ratei de incidență de 3/mie”, a declarat prefectul Abrudean referindu-se la măsurile cele mai dure la care pot recurge autoritățile clujene pentru reducerea transmisiei de infecție cu noul coronavirus. 

De altfel, un asemenea scenariu presupune și aplicări complementare:

învățământul trece la scenariul roșu/în regim on-line. Desigur, un asemenea scenariu nu este dezirabil, în condițiile în care toți elevii rămân acasă, iar părinții acestora/unul dintre părinți va trebui să stea acasă. Repercusiunile în aceste situații sunt, în bună măsură, cu un puternic impact economic. 

„Suntem conștienți de aceste riscuri și nu dorim în nici un caz să ajungem acolo dar, repet: dacă situația o va impune și lucrurile vor merge în același ritm, vom fi nevoiți să facem asta”, a conchis prefectul Mircea Abrudean. 

Miercuri, la nivelul județului Cluj a fost înregistrat un număr de 198 de noi cazuri confirmate Covid-19, iar 33 de persoane erau internate la ATI, din care 28 din județ. Numărul total al celor decedați era de 102, din care 75 din județul Cluj.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

sursa foto: realitateadesuceava.net

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *