In vizor

Sistemul informatic al CNAS nu funcționează deloc: „Ne bulversează foarte tare activitatea. Sunt la capătul răbdărilor”

Sistemul informatic pentru medicii de familie și pentru farmaciști este „în colaps total” de cel puțin 3 luni de zile. Ajunși la capătul puterilor medicii de familie au trimis o scrisoare deschisă Guvernului, Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate. Medicii de familie au acordat nota 0,33 sistemului informatic și afirmă că „disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore, însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat, adunat, 2-3 ore.”

„Sistemele informatice pe baza cărora ar trebui să se stabilească relația dintre prestatorii de servicii (medicii de familie), asigurător (Casa Națională de Asigurări de Sănătate) și beneficiar (pacientul român) funcționează cu sincope atât de mari încât mai curând se poate spune că nu funcționează”, afirmă semnatarii scrisorii.

Medicii de familie spun că trebuie să facă ture de noapte ca să valideze documentele și „solicită imperativ rezolvarea problemelor informatice și adaptarea normelor de activitate la ritmul de funcționare a sistemului. Toate efectele negative ale acestei situații se răsfrâng în primul rând asupra pacienților prin prelungirea timpului de așteptare.

Disfuncționalitățile sistemului creează probleme insurmontabile medicului de familie, atât la nivel birocratic cât și în comunicarea cu pacientul. De exemplu, documentele emise la un cabinet de medicină de familie (bilet de trimitere, rețetă electronică) trebuie validate în termen de maximum 72 de ore însă au fost situații în care pe o perioada de 3 zile sistemul a funcționat adunat 2-3 ore”, spun semnatarii scrisorii.

Mulți dintre medicii de familie se trezesc noaptea pentru a valida documentele de peste zi, sperând că sistemul este mai accesibil în această perioadă a zilei. Tot în această perioadă a zilei medicii de familie încearcă și dacă au noroc reușesc să facă raportările lunare obligatorii către CNAS”, se arată în scrisoarea medicilor publicată de hotnews.ro.

 

Emiliana Costiug, medic de familie în Cluj-Napoca a declarat că a ajuns la capătul puterilor deoarece sistemul bulversează toate programările.

„Nu funcționează deloc. Ne mănâncă neuronii. Ne bulversează toate programările, nu putem servi pacienții la timp pentru că nu se validează consultațiile, rețetele. Și farmaciile au aceeași problemă. Nu este numai soft-ul medicilor de familie, este soft-ul unic și integrat. Dar nu este deloc unic și integrat în sensul că nu avem un sistem funcțional și ne bulversează foarte tare activitatea. Sunt la capătul răbdărilor. Am început să monitorizăm și noi în paralele pentru că reprezentanții Casei Naționale spuneau că sunt într-adevăr probleme, dar nu atât de frecvente pe cât le reclamăm noi și atunci am început în timp real să monitorizăm și să trimitem noi astfel încât să vadă și cei de la Asigurări că nu ne ocupăm timp numai de dragul de a fi ocupați. Vrem să le oferim pacienților noștri servicii în timp real”, declară pentru Ziar de Cluj, Emiliana Costiug.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *