In vizor

SINECURILE NESIMȚIȚILOR DE LA PNL: Marius Gabriel-Nuț, economist și membru în consiliile de administrație a Sălii Polivalente Cluj-Napoca și Cluj Innovation Park, s-a trezit peste noapte membru în CA al ROMGAZ

Romgaz, cel mai mare producător de gaz al țării și a doua cea mai valoroasă companie a statului (după Hidroelectrica), își alege noii administratori, în Adunarea Generală a Acționarilor din 14 martie. Ministerul Energiei a schimbat peste noapte lista cu propunerile pentru noii membri ai CA Romgaz, a doua cea mai valoroasă companie a statului. Pe noua listă apare fosta colegă de afaceri a ministrului Justiției, Cătălin Predoiu, deși n-are de-a face cu domeniul energiei. Dar apare și un intrat în grațiile lui Emil Boc. De asemenea, au fost făcute modificări și la durata mandatului – de la șapte administratori provizorii cu mandate de câte patru luni, ne-am trezit cu șapte administratori cu mandate ”pline” a câte patru ani.
Trei dintre actualii administratori nu sunt incluși pe listă, ci au fost înlocuiți cu alte trei persoane, printre care și doamna Stoian, colega ministrului despre care spuneam anterior..
Elena-Lorena Stoian este fosta parteneră de afaceri a ministrului Justiției din firma de avocatură. Nu are nicio legătură cu domeniul energiei, dar totuși, a fost aleasă printre administratori. Predoiu a declarat, ca pentru proștii care ne crede, că nu știe nimic despre această numire…
Pe această listă găsim și alți domni care n-au ce căuta în administrația Romgaz, precum Marius Gabriel-Nuț – economist și membru în consiliile de administrație a Sălii Polivalente Cluj-Napoca și Cluj Innovation Park, din nou, fără legătură clară cu domeniul energiei, Răzvan Brasla – tot economist, acționar și director al unor firme de construcții civile, tot așa, fără legătură clară cu domeniul energiei.

Elena-Lorena Stoian este jurist, avocat fondator coordonator la SCA Predoiu și Asociații, SCA Stoian și Asociații, firmă de avocatură înființată alături de actualul ministru al Justiției, liberalul Cătălin Predoiu. Lorena Stoian s-a alăturat colectivului Cătălin Predoiu Law Office la 1 iulie 2013, în calitate de avocat coordonator al departamentului de litigii. Înainte de a se alătura cabinetului de avocatură Predoiu Law Office, Lorena Stoian a fost partener coordonator al echipei de litigii și arbitraj din cadrul SCA Deleanu Vasile-Avocați, având o experiență profesională de 12 ani ca avocat pledant. Totodată, începând cu anul 2006, Lorena Stoian este practician în insolvență, membru al Uniunii Naționale a Practicienilor în Insolvență din România, iar din 2013 a dobândit și calitatea de mediator, membru al Uniunii Naționale a Mediatorilor din România. Nu este clară din CV legătura Lorenei Stoian cu domeniul energiei.

CV-ul lui Cătălin Predoiu arată că acesta a fost asociat fondator al ”Stoian Predoiu” în perioada 2016-noiembrie 2019, iar din 2021 până în prezent este titular la cabinet de avocat Predoiu Marian Cătălin. Cea mai recentă declarație de avere în care Cătălin Predoiu declară venituri încasate de la compania SCA Stoian Predoiu este depusă în iunie 2022, încasând circa 176.000 lei din activitatea de avocat. Declarațiile de avere ulterioare nu mai menționează venituri încasate de la această firmă.

Firește, ministrul Cătălin Predoiu e mic, nu știre nimic și nu are cunoștință despre faptul că Ministerul Energiei a propus-o drept administrator în compania Romgaz pe Elena-Lorena Stoian. Noi credem că, de fapt, e un nimic, mic – un profitor al statului mafiot de cumetrie România.

”Nu sunt la curent sau implicat în aceste decizii pe care le menționați, nu mai am nicio legătură sau afiliere profesională de niciun fel cu doamna avocat, nu mai fac parte din nicio firmă de avocatură, de altfel, am părăsit firma Stoian și Asociații încă din 2019, în 2020 am exercitat mandatul de ministru, încheiat la finalul anului 2020, iar în cursul anului 2021 am deschis Cabinetul Individual de Avocatură “Cătălin Predoiu”, pe care l-am închis în momentul în care am fost numit ministru în mandatul în curs, în prezent sunt avocat suspendat, aceste date sunt publice și pot fi consultate la Baroul București” – susține, pentru economedica.ro, Cătălin Predoiu.

Marius Gabriel – Nuț este economist, membru în consiliile de administrație la Sala Polivalentă SA și Cluj Innovation Park, din Cluj-Napoca, precum și director economic la Sanex SA și Lasselberger (parte din grupul Lasselberger). Nu este clară nici legătura sa cu domeniul energiei.

L-am întreba pe Emil Boc despre vocea și talentul acestui individ, dar Emil Boc nu vorbește decât din mediul sigur și călduț al emisiunilor de chitanțier unde-și face propagandă pe banii noștride contribuabili clujeni. De altfel, ”bocăria” lui nu ne-a răspuns încă la întrebările privind vandalizarea statuiii lui Iuliu Maniu – nici măcar, conform legii, motivarea în scris a faptului că a decis să ne răspundă un rahat pe băț după împlinirea a 30 de zile de când i-am trimis solicitarea. Că așa funcționează ”bocăria”: numai pe cumetrii, ochi frumoși, ciocul mic. Să fie mulțumit Șefu!

În 2017, aflăm din Ziarul Financiar că: ”Marius Gabriel Nuţ, un manager în vârstă de 31 de ani care ocupă funcţia de director financiar la Carrion Expedition, companie specializată în transportul frigorific al produselor horticole, a câştigat bursa ZF în valoare de 25.000 de euro pentru a urma cursurile programului de EMBA oferit de WU Executive Academy. Costul integral al programului de EMBA al şcolii de afaceri din cadrul Universităţii de Ştiinţe Economice şi Administrative din Viena este de 35.000 de euro, restul de 10.000 de euro fiind cheltuieli suportate de către câştigătorul competiţiei, la care s-au înscris circa 30 de manageri anul acesta. Absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Economice şi Gestiunea Afacerilor din cadrul Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj şi al unui masterat la aceeaşi instituţie, Nuţ are şi o diplomă de ACCA, o calificare internaţională pentru specialiştii din domeniul financiar.”

Carrion Expedition, compania de transport marfă din Cluj-Napoca cu acţionariat spaniol, a raportat pentru 2019 o cifră de afaceri de aproximativ 724,4 mil. lei (152,8 mil. euro), în scădere cu 7% faţă de anul anterior, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Ministerul Finanţelor Publice. Pierderile companiei s-au adâncit anul trecut la 72,7 mil. lei (15,3 mil. euro), de la 61,1 mil. lei (13,1 mil. euro) în anul precedent, conform datelor de la Finanţe. Carrion Expedition a ajuns în 2019 la un număr mediu de 2.005 angajaţi, cu 373 de oameni mai puţini faţă de anul anterior.

Carrion Expedition, companie controlată de Miguel Carrion Caceres, specializată în transportul frigorific al produselor horticole, funcţionează atât ca trasportator, cât şi ca agenţie de transport.

Dar ce citim noi într-un material publicat de Ziar de Cluj în 2021? Că ”Camioanele spaniolilor de la Carrion Expedition, au avut trei ani consecutivi de pierderi. 2020 a adus un minus de 4 MILIOANE EURO.

Răzvan Brasla este economist, acționar și director la Bloom Project Managament S.R.L. și director la BG Capital Invest, firme din domeniul construcțiilor civile. Nici el nu pare a avea experiență în domeniul energetic.

De pe lista noilor administratori la Romgaz dispar Virgil Metea, fost director al companiei cu o carieră numai în domeniul energiei, Cezar Batog, administrator al grupului de firme din publicitate Publicis Media, și Bogdan Simescu, cu o carieră numai în Romgaz, șeful grupului de proiect Neptun Deep, de extracție a gazelor din Marea Neagră.

De selecția potențialilor candidați în poziția de administrator Romgaz s-a ocupat firma Pluri Consultants, care a mai făcut selecții de poziții înalte în companiile de stat. 22 de persoane apăreau pe această listă scurtă, după cum se poate vedea aici. Ministerul Energiei a ales, dintre ei, cei șapte ”favoriți”.

Consiliul de Administrație al Romgaz selectează directorul general și îi stabilește obiectivele și limitele din contractual de mandat. Actualul director general este Răzvan Popescu. Membrii CA au o indemnizație fixă lunară, la care se adaugă una variabilă, la îndeplinirea obiectivelor din contractual de mandate, și care poate merge până la 12 remunerații fixe. De asemenea, mai pot face din diverse comitete, cum ar fi cele de remunerare sau audit, de unde mai primesc o indemnizație.