Sindromul de intestin iritabil (SII) este o afectiune a intestinului gros si subtire, caracterizata prin dureri abdominale sub forma de crampe. La aceasta durere se mai pot adauga balonarea, senzatia ca nu ai golit complet intestinele dupa eliminarea fecalelor, precum si scaunul cu mucus. Pot aparea modificari ale tranzitului, cum ar fi constipatia sau diareea, deseori acestea alternand.
Simptome. SII este o problema functionala a intestinelor. Aceasta inseamna ca functionarea tractului digestiv este afectata, dar nu exista nici o modificare (inflamatie, tumora) in structura fizica a intestinului. Simptomele SII se pare ca sunt legate de contractiile musculare anormale in diferite parti ale intestinului. SII este una dintre cele mai comune afectiuni intestinale. La cei mai multi oameni simptomele sunt asa de usoare, incat ei nici nu se duc la medic pentru acestea. Totusi exista si unii care au simptome mai deranjante, in special crampe abdominale, balonari si diaree, motive pentru care o consultare medicala este necesara.
Factori de risc. SII este mai des intalnit la:
– Persoanele mai tinere de 35 de ani. Daca primul atac apare dupa varsta de 40-50 de ani, este posibil ca simptomele sa nu fie cauzate de SII. Boala nu apare decat foarte rar la cei peste 60 de ani.
– Femei. Cele mai multe persoane care merg la medic pentru SII sunt femeile, dar si barbati sunt destui.
– Persoanele care au probleme cu stresul.
– Persoanele care au in familie rude cu SII.
– Persoane care au avut traume psihologice.
Tratament. SII este o afectiune cronica, dar care se poate trata. Implicarea activa a persoanei in tratament este foarte importanta. Tratamentul va fi adaptat pentru a se potrivi nevoilor fiecaruia. La unii pacienti cu SII, anumite mancaruri pot cauza simptomele. Eliminarea unor alimente sau adaugarea de fibre in dieta pot usura sau preveni unele simptome.
Daca stresul este o cauza, unele forme de terapie psihologica sau de control al stresului pot ajuta sa faci fata stresului si pot preveni si reduce episoadele SII legate de stres. Exercitiul fizic regulat (inot, jogging, plimbare vioaie) poate reduce tensiunea si poate regla activitatea intestinelor. Medicatia este rezervata pentru tratarea simtomelor care nu pot fi schimbate prin dieta si un nou stil de viata.
Modificari in dieta. La multi bolnavi care au SII, un anumit tip de dieta poate provoca simptomele. Sunt cateva sugestii legate de mancare care pot ajuta la reducerea simptomelor care apar dupa masa. Nu exista insa un anumit tip de mancare vizat. Daca stiti ca anumite alimente – cum sunt fasolea, produsele din lapte, bauturile cu cofeina – va provoaca simptomele, ar trebui sa renuntati la ele.
Controlul stresului legat de episoade de SII poate fi efectuat daca:
– tineti un jurnal al simptomelor si al evenimentelor legate de acele momente. Aceasta poate ajuta la clarificarea legaturii sintre simtome si ocaziile stresante. Odata ce ati identificat evenimentele sau situatiile care activeaza simptomele, puteti sa le evitati sau sa le reduceti.
– Faceti exercitii fizice regulate si energetice, pentru a reduce tensiunea nervoasa.