Focus

Sindicatele din învățământ, în dezbateri cu Ecaterina Andronescu. Vezi când se decide noua Lege a Educației

Dezbateri aprinse în cadrul Ministerului Educației. Reprezentanții sindicatelor din învățământ, din care face parte și Sindicatul Liber al Învățământului Preuniversitar din Cluj, se află la București, pentru soluționarea problemelor din învățământul preuniversitar. De altfel, temele de discuție, supuse dezbaterii, sunt multiple, iar unul dintre subiectele de însemnătate majoră se referă la noua Lege a Educației, despre care Ecaterina Andronescu afirma, în cadrul unei conferințe la Cluj, că este deocamdată, sub forma unui draft. Când va fi dezbătută noua Lege a Educației?

Conform Luciei Cojocaru, președintele Sindicatului Liber al Învățământului Preuniversitar Clujean, unul dintre subiecte a fost reprezentat de necesitatea soluționării acordării sporului neuropsihic. 

„Logopezii, consilierii școlari, angajați în Centrul Județean de Resurse și de Asistență Educațională (CJRAE), dânșilor nu li se acordă acest spor de neuropsihic. Urmează să fie reglementată această situație printr-un Ordin de Ministru, întrucât acum discutăm aceste lucruri. Situația este valabilă și în cazul directorilor, care nu primesc acest spor, deși sunt personal didactic de predare. 

Din inițiativa noastră, a Federației Sindicatelor Libere din Învățământ, a fost propusă o inițiativă legislativă care să îndrepte acest lucru. Deci sporul se va da personalului didactic. Includem și personalul didactic de predare, și personalul auxiliar, cu acest 10%. Iar la directori se va acorda proporțional cu orele de predare”, a precizat Lucia Cojocaru.

În ceea ce privește reducerea numărului orelor de predare în cazul liceelor cu profil tehnologic, reprezentanții SLIP Cluj au declarat că și această temă a fost luată în discuție, în dezbaterile care au loc acum la Ministerul Educației, cu Ecaterina Andronescu.

Mai mult, urmează să fie găsită o soluție și în cazul noii Legi a Educației. Cel mai probabil, conform asigurării făcute de Ecaterina Andronescu, noua Lege a Educației urmează să intre în dezbatere în 21 martie 2019. 

”Vom discuta propunerile pentru o nouă Lege a Educației și Statutul Cadrelor Didactice, care este foarte important, dar pe care nu îl avem nici acum, iar atunci, în cadrul acestei Legi a Educației se va reglementa și problema învățământului profesional”, a conchis Lucia Cojocaru.    

În urma demersurilor FSLI, a fost depusă o inițiativă legislativă privind salarizarea personalului din învățământul special și CJRAE/CMBRAE. Anunțul a fost făcut de președintele FSLI, la întâlnirea membrilor BO cu ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu. În cadrul discuțiilor au fost abordate și alte teme de interes pentru angajații din educație. 

 

sursa foto: fsliromania/facebook

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *