Politica

Sindicatele critică inițiativa PNL de scădere a CAS. Dumitru Costin, BNS: “Este un măr otrăvit! Aruncă un aer deficitul de la fondul public de pensii”

Scris de 389

PNL a depus amendamente la proiectul de lege 35/2022, care prevede micșorarea contribuției pentru CAS cu 5%, de la 25% la 20% – Aceste proiect de lege vine pentru a compensa creșterea prețurilor, care a fost accelerată în ultima perioadă, susțin inițiatorii. Numai că reprezentanții marilor centrale sindicate susțin că deși este tentantă la prima vedere, propunerea este total nerealistă acum. Este vorba de ”un măr otrăvit” care va arunca în aer deficitul la fondul public de pensii, susține Dumitru Costin, șeful Blocului Național Sindical.

”Evident ar insemna o crestere de venit salarial net, insa aceasta masura este un mar otravit intrucat un astfel de gest, o astfel de decizie, ar arunca in aer deficitul fondului public de pensii. Tinand cont de faptul ca acum este pe circuit, ca urmare a unor angajamente luate in PNRR, un proiect de act normativ pentru cresterea transferurilor de la pilonul I la pilonul II de la 375 la 475, la asta daca mai adaugam reducerea contributiei de la 25 la 20%, asa cum aud ca vrea PNL, pentru anul viitor cele 2 masuri cumulate ar insemna pentru bugetul asigurarilor sociale un deficit de 38 de miliarde de lei. Asta ar inseamna ca daca nu am transfera bani de la bugetul de stat catre bugetul asigurarilor sociale, banii de pensii ar ajunge doar pentru 8 luni ale anului urmator. Este o masura hazardata. Este o masura atractiva, suna bine pentru salariati, dar ne creaza o problema uriasa incepand cu adoptarea acestei masuri.”, susține șeful BNS într-o intervenție la Antena 3.

Întrebat dacă liberalii vor merge cu inițiativa până la capăt, Dumitru Costin a spus că decizia trebuie să fie una realistă în actualul context:

Reporter: Guvernul spune ca are in continuare bani de pensii, ca vor fia sigurate pensiile. Vom vedea daca se vor intelege din punct de vedere politic pe aceasta reducere de contributie la pensii de la 25 la 20%. Dumneavostră ce credeti? S-ar putea lua aceasta decizie sau este doar ideea PNL si ramane in aer?

Dumitru Costin, BNS: Trebuie sa fii realist. Discutam de un impact urias, asta inseamna 2,6% din PIB. Ganditi-va ca este un an complicat si urmeaza un an complicat pentru ca deja consecintele economice ale razboiului isi arata coltii si in economia Romaniei.”

Cîțu vrea consens în coaliție pe reducerea CAS. A anunțat suma uriașă care ar rămâne la buget. Cât economisim

Liderul PNL Florin Cîţu a declarat, miercuri, la Senat, despre anunţul privind reducerea CAS, că doreşte un consens în coaliţie pe această propunere şi a precizat că multe din măsurile anunţate de colegii lui din Guvern au fost retrase, precum scăderea accizei la carburanţi. ”Uşor, uşor, vin la ceea ce am spus eu, că nu se poate”, a mai afirmat liderul PNL.

”Am văzut câteva măsuri care nu au fost discutate în coaliţie, de exemplu extinderea facilităţilor pentru construcţii, pentru alte trei sau patru sectoare, ceea ce nu mi se pare normal. Dacă facem ceva, haideţi să facem pentru toată economia. În acest context a fost depus şi acel amendament, dar eu am spus clar şi ieri, vreau consens în coaliţie pe această măsură şi vom discuta în coaliţie”, a afirmat el.

Despre impactul bugetar al reducerii CAS, liderul PNL a afirmat că este mai mic decât impactul bugetat pe care îl avem prin compensarea facturilor doar pentru sectorul energiei şi a precizat că banii pot fi luaţi tot de acolo de unde iau pentru compensarea facturilor în energie.

”Aici vorbim de un beneficiu pentru toţi românii, bani care vor fi pe de o parte investiţi în economie şi ne rămân banii din profiturile companiilor, asta înseamnă vreo 20 de miliarde care rămân la buget”, a mai arătat Cîţu.

Liderul PNL a menţionat că el merge pe varianta de a discuta în coaliţie.ULTIMA ORĂ

 • Acum 4 hours Vocea ta
  INVITAȚIE LA KHETANE PE TEMA JUSTIȚIEI SOCIALE: ”Vă invităm la un exercițiu de reflecție și solidaritate, pornind de la cazul clujenilor care locuiesc în cartierul Pata Rât al Clujului”
 • Acum 4 hours In vizor
  CLUJENII SE PLÂNG DE BETOANE, numai Emil Boc vede cu oglinda strâmbă a ”bunelor practici” și cum crește spațiul verde mai ceva ca promisiunile în campania electorală.
 • Acum 21 hours In vizor
  ”Pornohaci” invitat la Zilele Comunei Jucu. Pe bani publici. De ce?
 • Acum 22 hours In vizor
  Pro TEMBEL l-a omorât pe Florin Salam. Acesta susține că zvonurile sunt o exagerare. Fără să își ceară scuze, prompteriștii au șters știrea de pe site
 • Acum 24 hours Jos palaria
  JOS PĂLĂRIA! Vernisaj Darius Ludwig la Khetane!
 • Acum 1 day FOTOGRAFILA
  BAȘI, ARTIFICII ÎN NOAPTE, BETOANE ȘI CLAXOANE: Bine că amicul Videanu livrează, că Emil Boc dalează. Dacă și ce e pe malul Someșului în Grigorescu e parc, atunci să ne fie nouă rușine! Că nu protestăm
 • Acum 1 day Din oras
  Garibaldi, podul care ”OSĂ” fie modernizat încă din 2014. Ecoul lui Boc, Dan Tarcea, a mai zis și el niște cuvinte despre cum ”OSĂ” fie mai frumos, mai trainic și mai arătos
 • Acum 1 day Din oras
  ZILELE CULTURII MAGHIARE DIN CLUJ-NAPOCA: Ministrul Culturii din Ungaria și nunțiul apostolic în România, la sfințirea Bisericii ”Sf. Mihail” după restaurare
 • Acum 1 day Din oras
  Emil ”OSĂ” Boc și-a sos ”Ecoul” și ”Inutilul” pe stradă să se tragă-n chip cu niște puble de gunoi inteligente. Cel mai inteligent lucru la aceste pubele este afacerea de cumetrie prin care au fost achiziționate de la ex-penelistul Doru Stoica
 • Acum 1 day Politica
  PSD: Nu susținem diminuarea schemei de compensare a prețurilor la energie, ci reglementarea pieței
 • Acum 2 days FOTOGRAFILA
  Oare Urbanistul de Cumetrie știe ce scrie pe autorizația construcției din fotografie? Sau a semnat ca “primarul Boc” pentru un amic imobiliar?
 • Acum 2 days In vizor
  Emil Boc, invitație specială de participare la KHETANE din partea cetățenilor Clujului
 • Acum 2 days In vizor
  AM TRĂIT S-O VEDEM ŞI PE ASTA: Viktor Orban, citat de CNCD după discursul de la Băile Tușnad
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE