In vizor

Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca: ”Probleme cu alcoolul. Înjură subordonații. Nu a fost sancționat”

Sindicaliștii din Penitenciarul Gherla aduc acuze grave actualului șef al Secției Exterioare de femei Cluj-Napoca, Liviu S., ”veșnic împuternicit”, și abia așteaptă să i se încheie lungul mandat de împuterniciri, de 3 ani ,”conform legislației in vigoare’’ la sfârșitul acestei luni, pentru a vedea ce soluție vor găsi șefii lui care îi tolerează comportamemtul.

”Deși funcția menționata mai sus a fost  scoasă la concurs, domnului împuternicit nici prin cap nu i-a trecut sa meargă la concurs ca orice polițist de penitenciare care dorește sa acceseze o funcție de conducere in corpul ofițerilor, drept recompensă primind încă o împuternicire pe 6 luni.

De ce nu a mers la concurs? Pentru ca este genul de ofițer care, dacă ar candida chiar și singur pe un post, acesta ar ieși tot timpul pe locul 2!

A eșuat de atâtea ori, încât a renunțat de ceva vreme sa mai candideze, intrând in istoria sistemului ca singurul ofițer care a reușit sa nu fie admis la proba de calculator, dar de fiecare data când a eșuat a fost recompensat cu alta împuternicire, de aici putem asocia aceste <<rateuri de avansare în carieră>> cu faptul ca avem de-a face cu încă un sef  incompetent,  incompetenţa care este, din păcate, un lucru tot mai obişnuit in sistemul penitenciar, dar mai ales in cadrul Penitenciarului Gherla”, acuză sindicaliștii, preluați de Cluj24.ro.

Promovați, oameni fără abiltăți de a lucra cu oamenii

Aceștia cred că așa ceva se întâmplă din cauză că alți șefi incompetenți promovează oamenii din subordine din motive greşite.

”De regula, oamenii avansează fiindcă obţin rezultate sau fiindcă au abilităţile tehnice potrivite, dar in cazul sistemului penitenciar românesc majoritatea oamenilor promovați nu au abilităţile necesare pentru a lucra cu oamenii, același lucru întâmplându-se și la Secția Exterioara Cluj-Napoca prin actualul ei sef”, consideră sindicaliștii.

Înregistrat când înjură subordonații

”Ca pachetul sa fie complet, dl L.S. are și probleme cu băutura, pentru ca de fiecare data când suna de acasă la serviciu acesta este intr-o stare avansată de ebrietate, fie ca e ora 17 sau ora 22.

Aceasta nu ar fi o problema, pentru ca fiecare își petrece timpul liber cum dorește, dar acesta își înjură subordonații de mama focului, cu morți, răniți si tot ce trebuie, indiferent de sectorul in care lucrează, asistent medical, educator, sau chiar sef de tura acesta ii înjură ca la usa cortului.

Unul dintre polițiștii de penitenciare care i-au căzut victima chiar l-a si înregistrat.

Conducerea penitenciarului nu a luat nicio măsură

Deși conducerea penitenciarului știe despre problemele personajului in cauza legate de faptul ca este alcoolic și ca înjură subordonații se pare ca pentru ei este ceva normal și deontologic pentru ca nu s-a luat nicio măsura împotriva lui, ba din contra, la expirarea  împuternicirii de sef secție exterioara acesta va primi o alta împuternicire de sef de tura in vederea pregătirii unei pensii bune și meritate.

Nu trebuie sa generalizam, dar acesta este profilul sefului apreciat de alți șefi de mai bine de ani de zile, schimbarea nefiind o opțiune pentru acest sistem!”, mai acuza sindicaliștii Penitenciarului Gherla.

Într-un comunicat al Avocatului Poporului se arată că printr-o petiţie din 20 ianuarie 2020, o deţinută a sesizat mai multe aspecte privind încălcarea anumitor drepturi în acest penitenciar şi a solicitat intervenţia instituţiei.

Ca urmare, a fost efectuată o anchetă la Penitenciarul de femei Gherla — Secţia exterioară Cluj, de către un reprezentant al Departamentului armată, justiţie, poliţie, penitenciare. Cu ocazia audierii, persoana privată de libertate şi-a exprimat nemulţumirea cu privire la supraaglomerarea existentă. Femeia a susținut că sunt 8 persoane într-o cameră de 20 mp, fără geam și cu o singură toaletă.

În această problemă a fost contactat directorul penitenciarului Gherla, Gheorghe Iftinca, iar în urma discuțiilor s-au tras câteva concluzii.

Astfel, referitor la camera de deţinere, s-a constatat că la data de 30 ianuarie 2020 erau cazate 7 deţinute într-o cameră cu o suprafaţă de 15,76 mp. „Baia este prevăzută cu baie, duş, toaletă, apă caldă şi rece. Camera este prevăzută cu geam, dar nu exterior, ci interior. Cu privire la declaraţia femeii că, deşi era răcită la momentul transferului său la Penitenciarul de femei Gherla – Secţia Exterioară, nu i s-a dat medicaţia adecvată, din analiza actelor medicale a rezultat că pacienta a fost consultată şi a primit tratament medical pentru o parte din afecțiuni. Pentru o altă afecțiune nu a primit tratament și i s-a comunicat că penitenciarul nu avea niciun medicament, fapt confirmat de către conducerea penitenciarului. Totodată, în urma discuţiei avute cu conducerea penitenciarului, începând din data de luni, 3 februarie 2020, Penitenciarul Gherla – secţia exterioară Cluj se confruntă cu lipsă de personal medical — medici, în prezent asistenţa medicală fiind asigurată cu 5 asistenţi.

Având în vedere cele constatate efectiv în cadrul anchetei, respectiv a informaţiilor furnizate de către conducerea Penitenciarului de femei Gherla — Secţia exterioară Cluj, rezultă că, la nivelul camerei de deţinere din penitenciarul susmenţionat, la data efectuării anchetei, există o supraaglomerare de persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, nerespectându-se suprafaţa de 4 mp/deţinut”.

Avocatul Poporului a emis câteva recomandări, între care asigurarea suprafeţei minime de 4 m.p./deţinut, angajarea unor medici la Penitenciarul de femei, aprovizionarea cu medicamente de bază pentru combaterea infecţiilor respiratorii sezoniere.

Directorul general al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor urmează să informeze Avocatui Poporului cu privire la măsurile dispuse, se mai arată în comunicatul semnat de Renate Weber.

 

FOTOCREDIT: stiridecluj.ro (2018 – grevă japoneză a sindicaliștilor de la Secția Exterioară Cluj-Napoca)