Diete

Simplitatea bucatariei romane

Privita retrospectiv, bucataria romana era un compozit de feluri de mancare aduse din toate colturile imperiului si care a deveni parte distinca a bucatariei italiene de astazi.

Pastele clasice romane sunt fettucine, niste paste aurii cu ou care se servesc in mod traditional cu sos ragu, un fel de bulion gros de rosii si sos de carne.
Spagheti alla carbonara sunt spaghetele cu sos de galbenus de ou, bucati de guanciale (sorici sarat de porc) topit sau pancetta (salam pastrat cu sare), branza pecorino romana si mult piper negru proaspat. Pasta all’amatriciana are un sos de rosii, guanciale si ceapa.

Alte specialitati cautate si apreciate si azi in restaurantele orasului Roma: fettucine di castane con porcini (paste fainoase cu ciuperci porcini), pici (paste grase, proaspete, servite cu sos de iepure de camp), vermicelli cacio e pepe (paste cu branza pecorino si piper negru. Gnocchi de cartofi, servit cu sos de rosii si o pelicula de parmezan sau pecorino, este mancarea preferata a romanilor pentru cina de joi seara.

Preparate din carne. Sufletul bucatariei romane sunt partile si organele de animale: tripa (burta de vaca sau miel), testina (capul),pajaza (intestine), zampa (picioare) si coratela (pancreasul). Alte mancaruri cu carne renumite: maialino all’antica Roma (porc in sange cu prune uscate si arpagic), involtini di vittello (rulouri din carne de vitel cu rosii), petto d’amata con salsa di lamponi (piept de rata cu sos de zmeura). Cele mai bune preparate din carne de miel sunt adesea abbachio, adica miel de lapte. Picioarele mielului sunt de obicei prajite cu rozmarin si cartofi, iar pulpele sunt fripte pe gratar alla scottadito (in traducere exacta “la arsul degetelor”, pentru ca bucatile mici se mananca cu mana direct de pe gratar).

Pizza. Poate sa se fi inventat in alta parte, dar in Roma este imposibil sa mergi pe langa vreo cladire fara sa intalnesti pizza, intr-o forma sau alta. Pizza de la brutarie este de obicei fara branza  – pizza bianca (cu ulei de masline si sare) sau pizza rossa (cu sos de rosii). Multe magazine mici sunt specializate in pizza al taglio (feliata in 100 g). Cea romana, clasica este de dimensiunea unei farfurii mari, subtire si crocanta si este preparata de obicei in cuptor incalzit cu lemne. Modelele ei standard sunt margherita (rosii, mozzarella si busuioc) si capricioza (cate putin din toate: rosii, mozzarella, sos, masline, anghinare, prosciutto, ou). Alta specialitate este mozzarella di bufala (branza din laptele de bivolita).

Peste si fructe de mare. Cei mai multi pesti mediteranieni au carne usoara, dar si aromata, printre ei spigola (bibanul de mare), orata (platica) si rombo (calcanul). Dintre sortimentele cu gust deosebit se numara vongole veraci (moluste comestibile), tonnarelli ai frutti di mare (peste fiert pe carciofi sau cartofi) si biban de mare cu trufe negre, stracci delizia di mare (paste cu fructe de mare), di stoccafisso sa crostoni di potenta (cod cu potenta coapata), frito din moscordini (pui de caracatita prajiti).

Soiurile locale de branza se fac din lapte de oaie; cea mai cunoscuta este vechea pecorino romano, cu gust amarui. Ricotta proaspata este o reteta cu totul diferita si se distinge printre multe feluri de mancare si deserturi.

Alte preparate. Dupa un aperitiv sufle di parmigiano e cipole verdi (cu ceapa verde), poti servi o ribollita (paine groasa cu supa de legume) sau sformati (o mancare de legume cu umplutura de legume).Multe restaurante pregatesc o specialitate de fritto misto (prajeli mixte in ulei), cu diverse legume de sezon. Roma este renumita pentru carciofi (o leguma verde invelita in frunze groase) – sezonul se intinde din noiembrie pana in aprilie – pregatit in mod traditional alla romana (amestecata cu usturoi si menta si gatita in ulei), sau alla giudia (prajita in intregime, pana cand frunzele se incretesc si se desprind. O delicatesa de primavara este vignarola, un amestec de mazare moale, fasole mare si carciofi, gatit cu putin guanciale.

Deserturi: castanaccio (castane si muguri de brad), dolce della mamma (inghetata cu ciocolata), ricotta (adevarata prajitura romana), sformato di zucca (placinta sau prajitura cu dovleac), torta di ricotta (prajitura din branza de oaie).

Vinurile specifice ale Romei sunt cele de la Castelli Romani, asezarile de pe colinele din sud-est: Frascati, Colli Albani, Marino si Velletri.

Desi apa din Roma este potabila, restaurantele va vor indemna sa alegeti intre apa imbuteliata, fie gassata (de izvor), fie liscia (din retea).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *