De cartier

Simfonia gropilor și noroiului, pe strada Mozart. Câte străzi private a preluat Primăria în ultimii ani

Clujenii care locuiesc pe strada W.A. Mozart din cartierul Bună Ziua fluieră a pagubă când se gândesc că de ani de zile solicită trecerea străzii în domeniul public și implicit modernizarea acesteia. Răspunsul Primăriei este același de fiecare dată: o parte din stradă este în domeniul municipiului, iar o parte este privată, așa că nu se poate face mare lucru.

“Vă comunicăm că vom interveni în continuare pe strada W.A. Mozart cu lucrări de întreținere străzi nemodernizate, urmând ca aceasta să fie inclusă într-un program de modernizare după ce Municipiul Cluj-Napoca va beneficia de întabularea dreptului de proprietate asupra terenului care aparține acestei străzi”, se arată într-un răspuns transmis de reprezentanții Primăriei Cluj-Napoca, la solicitarea locuitorilor de pe strada Mozart.

Până la trecerea străzii în domeniul public și includerea acesteia într-un program de modernizare, clujenii de pe Mozart vor circula în continuare în condiții mai proaste decât la țară, cu încălțăminte de schimb, își vor rupe mașinile și vor trece mai des la service auto decât alți proprietari de autoturisme.

În ultimii zece ani, Primăria Cluj-Napoca a reușit să preia o singură stradă privată – Edgar Quinet din Mănăștur. Nici măcar nu există o evidență clară a acestor străzi. Anul trecut, reprezentanții Biroului Mass-Media estimau că ar fi undeva în jur de 240, iar viceprimarul Dan Tarcea declara că ar fi vorba de 400. Oricare ar fi adevărul, clujenii care locuiesc pe străzi private se „scaldă” în mizerie și calcă în gropi, își rup mașinile și se milogesc de șefii din Primărie să facă ceva și pentru strada lor. Răspunsul Primăriei este de fiecare dată același: nu putem interveni pentru că strada nu aparține domeniului public.

“Pe raza municipiului Cluj-Napoca există aproximativ 240 de străzi și alei private. Având în vedere faptul că la nivelul Primăriei Cluj-Napoca nu există o evidență a acestora (fiind proprietăți private) nu vă putem comunica un număr exact al acestora”, se arată într-un răspuns transmis de reprezentanții Biroului Mass-Media, la solicitarea Ziar de Cluj.

Condițiile de preluare a străzilor private sunt prevăzute într-o Hotărâre de Consiliu Local din anul 2010.

“Condițiile și procedura privind trecerea terenurilor proprietate privată cu destinația de drum în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca sunt reglementate prin HCL nr. 62/09.03.2010, terenul care face obiectul donației este necesar să formeze un singur corp funciar înscris într-o carte funciară distinctă, în baza unei documentații cadastrale întocmită cu respectarea documentațiilor de urbanism”, se mai arată în răspunsul transmis de Biroul Mass-Media.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *