Eveniment

Silvicultorii ies în stradă: Pădurar clujean, amenințat cu cuțitul

Atacurile sistematice asupra personalului silvic i-a determinat pe sindicaliștii din silvicultură să iasă în stradă pentru a solicita înăsprirea legislației în vigoare privind furturile de masă lemnoasă, precum și pentru întărirea autorității personalului silvic. Astfel, marți este organizat un miting de către Federația Sindicatelor din Silvicultură Silva în fața Palatului Parlamentului pentru a atrage atenţia autorităţilor în privința intensificării cazurilor de violenţă comise asupra personalului silvic, după cum informează Federația Silva.

„Se solicită Parlamentului şi Guvernului României să elaboreze legi pentru întărirea autorităţii personalului silvic, având în vedere creşterea presiunii asupra pădurii şi intensificarea cazurilor de agresiune de o violenţă fără precedent asupra personalului silvic”, se arată în comunicat.

Numai în ultima perioadă a fost urmărită o creștere alarmantă a cazurilor de amenințare a persoanlului silvic, iar un pădurar din cadrul Ocolului Silvic Pașcani a sfârșit tragic, pierzându-și viața în timpul exercitării activității de serviciu.

Și în județul Cluj, situația pare să fi scăpat demult de sub control, după ce pădurarul din cadrul Ocolului Silvic Turda a fost agresat și amenințat de trei persoane.

Mai exact, în ultimele zile au avut loc trei evenimente tragice, în urma cărora un silvicultor – pădurarul Gorcioia Răducu, din cadrul Ocolului Silvic Paşcani, Direcţia Silvică Iaşi, şi-a pierdut viaţa în timpul exercitării activităţii de pază a pădurii, fiind ucis de mai multe persoane surprinse la furat de lemn, alţi doi silvicultori – maistrul de vânătoare Bostan Mihai, din cadrul Ocolului Silvic Borca, Direcţia Silvică Neamţ, a fost bătut de mai multe persoane care i-au sustras şi arma de serviciu, ameninţându-l cu moartea, iar pădurarul Fratean Raul, din cadrul Ocolului Silvic Turda, Direcţia Silvică Cluj, a fost agresat şi ameninţat cu cuţitul de trei persoane care fuseseră sancţionate în repetate rânduri pentru tăiere şi sustragere ilegală de arbori.

„Apărând pădurea, în ultimii ani 5 pădurari au fost omorâţi (pădurar Oul Ieronim – Bistriţa-Năsăud, pădurar Boboc Dănel – Gorj, pădurar Chiriţă Victor – Dolj, pădurar Dogaru Gheorghe – Braşov, pădurar Răducu Gorcioaia – Iaşi), iar peste 650 de pădurari, tehnicieni şi ingineri silvici au fost atacaţi de infractorii surprinşi în timp ce tăiau ilegal sau sustrăgeau material lemnos, suferind agresiuni şi vătămări corporale grave, ameninţări cu moartea, precum şi distrugerea unor bunuri (maşini, locuinţe, anexe gospodăreşti, sedii administrative, etc.)”, notează Federaţia Sindicatelor Silva.

Numai din 2017 şi până în prezent au fost înregistrate peste 90 de cazuri de agresiuni deosebite îndreptate împotriva personalului silvic, din care peste 40 de cazuri au necesitat îngrijiri medicale speciale.

Sindicaliştii solicită, de altfel, Camerei Deputaţilor respingerea Proiectului de lege de modificare şi completare a Legii nr. 1/2000 pentru reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi celor forestiere, prin care se urmăreşte legiferarea împroprietăririi fără drept cu terenuri agricole sau forestiere a formelor asociative ale comunităţilor din fostele regiuni grănicereşti, respectiv împroprietărirea fără drept cu terenuri forestiere în suprafaţă de până la 30 de hectare din fondul forestier proprietate publică a statului, a unităţilor de cult care au deţinut în folosinţă sau administrare şi nu în proprietate astfel de suprafeţe.

Astfel, Federaţia Sindicatelor Silva solicită Camerei Deputaţilor modificarea în regim de urgenţă a Statutului Personalului Silvic şi a cadrului legislativ existent pentru a asigura o protecţie reală a personalului silvic.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *