Sanatate

Sifilisul și TBC-ul, în topul bolilor transmisibile din Cluj

Printre cele peste 11.000 de cazuri de boli transmisibile înregistrate anul trecut în județul Cluj s-au aflat și cazuri de boli ale sărăciei: tuberculoză, boli diareice, scabie. Nu a dispărut nici sifilisul de pe lista bolilor transmisibile. Sute de clujeni au tuberculoză și câteva zeci de persoane se îmbolnăvesc anual de sifilis. Acestea sunt datele oficiale pentru că numărul real ar putea fi mai mare. Sunt șanse să nu se prezinte la medic toți bolnavii.

În Clujul secolului XXI, încă mai există cazuri de boli transmisibile care făceau ravagii în urmă cu câteva sute de ani. Sifilisul și TBC-ul sunt prezente în Cluj, zeci de cazuri de sifilis și sute de cazuri de TBC fiind contabilizate an de an. De exemplu, în 2015, medicii au avut de tratat 28 de cazuri de sifilis recent, 38 în anul 2016, 21 în 2017 și 19, anul trecut. Medicii au înregistrat și cazuri de sifilis tardiv, care au variat între 4 și 11 cazuri.

În statisticile DSP Cluj, au fost înregistrate și cazuri de sifilis congenital al nou născutului viu.

„În centrul de consiliere din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Cluj se consiliază atat gravidele care se prezintă pentru testarea serologică pentru sifilis şi testarea HIV cat şi populaţia generală şi populaţia la risc care se prezintă pentru testare HIV. – Numărul de cupluri ( mamă-nou născut viu cu VDRL calitativ reactiv) testate VDRL cantitativ pentru depistarea sifilisului congenital al nou născutului viu este 3. S-au înregistrat 2 cazuri de sifilis congenital al nou născutului viu”, se arată într-un raport al DSP Cluj.

Pentru reducerea cazurilor de boli cu transmitere sexuală, medicii propun continuarea finanțării testării pentru HIV și alte boli cu transmitere sexuală.

„Pentru atingerea indicatorilor de rezultat a programului de supraveghere şi control al infecţiei HIV (procent de persoane testate în laboratoarele direcţiilor de sănătate publică judeţene, din totalul persoanelor testate din grupele la risc testate în judeţ: minim 30%) şi a Programului de supraveghere şi control al bolilor cu transmitere sexuală (număr de gravide din judeţ testate serologic pentru sifilis) propunem finanţarea şi continuarea testării infectiei HIV prin metoda Elisa a tuturor gravidelor şi efectuarea pachetului de analize TORCH (toxoplasmoză, citomegalovirus, listerioză, chlamydia, herpes, rubeolă, mycoplasma, ureaplasma)”, declară reprezentanții DSP Cluj.

Tuberculoza, cunoscută și ca boală a sărăciei, încă există în județul Cluj. Anul trecut, au fost testați aproape 8.000 de pacienți suspecți de TBC și au beneficiat de tratament 192 de persoane. Mentinerea ratei de succes terapeutic la cazurile noi pozitive de TBC pulmonara peste 85%.

„Nu au fost declarate cazuri noi de tuberculoză profesională în nicio unitate spitalicească cu paturi din județ. Pe parcursul anului, în unitățile sanitare din județ au fost internați un total de 788 pacienți cu tuberculoză, din care 696 pacienți pe secțiile de pneumoftiziologie și sanatoriu TBC iar restul pe secții medicale și chirurgicale. Sunt în evidență 15 angajați din sectorul medical cu tuberculoză manifestă, 13 pe secții de pneumoftiziologie, unul în compartimentul de pimiri urgențe și unul pe secția urologie. Cazurile nu au fost semnalate la DSP Cluj cu suspiciuni de boală profesională”, au precizat reprezentanții DSP Cluj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *