Justitie

Și la Facultatea de Drept din Cluj ar putea dispărea lucrările de licență. Decanul: ”Eu aș renunța cu dragă inimă”

Facultatea de Drept a Universității București a dat startul, la începutul acestui an, la renunțarea la lucrările de licență. Studenții de la Facultatea de Drept UBB Cluj vor prezenta lucrări în vară, însă la anul s-ar putea să rămână doar testul grilă. ”Eu aș renunța cu dragă inimă la lucrare”, spune decanul Florin Streteanu. O decizie se va lua curând în Consiliul Universității Babeș-Bolyai. Și la niveul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” există discuții în acest sens.

Studenții de la Facultatea de Drept a Universității Bucureşti, vor susține, chiar din această vară, doar examenul grilă, după ce conducerea facultății a anunțat să renunță la lucrările de licență. „Deschideţi internetul şi veţi găsi de vânzare lucrare de diplomă. Nu doar la Drept, la toate facultăţile. Un fenomen pe care nu avem cum să îl controlăm”, a motivat decanul Facultății de Drept din București, Flavius Baias, pentru Digi24.

Decanul Facultății de Drept din cadrul UBB Cluj, Florin Streteanu, spune că povestea este mai veche și că un ordin de ministru mai nou prevede una sau două probe pentru licență.

”Noi am avut o discuție la nivelul Hexagonului Facultăților de Drept, cu 2 ani in urmă. Ne gandiseram, in masura in care cadrul legislativ permite si la nivelul conducerii facultatilor există acord, sa mergem pe aceasta ideea. La noi la facultate, anul acesta nu am mers pe această idee, multi studenți având deja făcute lucrările. De asemenea, avem in planul de invatamant creditată lucrarea de licență. La nivel de Universitate s-a hotarat, acum două săptămâni, să se păstreze pentru acest an lucrarea. Discuția rămâne deschisă pentru anul viitor. Săptămâna viitoare vom avea o discuție în Consiliul de administrație al Universității dacă se va lăsa decizia la nivel de facultate sau se va lua o decizie unitară la nivel de universitate.

Eu aș renunța cu dragă inimă la lucrare, din varii motive. Pentru că mi se pare că în urma pregătirii la nivel licență nu e fundamentală pregatirea ca cercetator. La masterat, doctorat, da. La nivel licenta, nu pregatim cercetatori. Poți fi avocat, magistrat și dacă nu ai inclinare spre cercetare. Un procent mic din lucrări sunt idei originale. Nu sunt plagiate, sunt niște compilații. Nu știu dacă chiar își are sensul lucrarea. Studentul trebuie să învețe să redacteze argumentații juridice până în anul 4. Este o practică veche, nivelul de exigență la comisii e diferit. Apar discuții intre studenti, că de ce unul a luat 8 și altul 10  Eu personal aș înclina pentru păstrarea probei scrise, testul grilă, care îi și ajută pe studenți să revadă materia pentru examene.  Pe noul ordin de ministru poate rămâne o probă”, a declarat pentru Clujust.ro decanul Florin Streteanu.

Testul grilă de la examenul de licență de la Facultatea de Drept UBB Cluj se dă la materiile: Instituții de drept, drept procesual civil și penal

Și la nivelul Universității Creștine ”Dimitrie Cantemir” există discuții despre eliminarea lucrărilor de licență, a precizat decanul Facultății de Drept Cluj-Napoca, Anca Georoceanu: ”Se discută și la noi să se renunțe la lucrare și să rămână doar grile, pentru că au tot fost probleme cu plagiatele. Încă nu s-a luat o decizie la nivel de Universitate”

Testul grilă de la examenul de licență de la Facultatea de Drept ”Dimitrie Cantemir” Cluj cuprinde 100 de întrebări cu răspunsuri multiple din drept civil, drept procesual civil, drept penal și drept procesual penal.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *