In vizor

Si celalalt patron de la Michelangelo a fost retinut de DIICOT. A vandut carne stricata si a mituit un inspector OPC cu produse din carne

Procurorii DIICOT au anuntat astazi ca au fost retinuti inca patru clujeni inculpati in “Dosarul carnii”, intre care si Bogdan Radu Curticiu, celalalt patron al firmei clujene Michelangelo. De asemenea, a fost retinut si Mircea Lucaciu, sef in cadrul DSV Cluj, cercetat pentru ca l-ar fi avertizat pe Curticiu sa ascunda marfa alterata, pentru ca urmeaza un control. 

Dupa arestarea a zece persoane in dosarul de evaziune fiscal si punere in circulatie de produse din carne alterata intr-o retea ale carei actiuni se finalizau la Micheangelo Cluj, inclusiv Sorin Selesiu, unul dintre patroni, astazi au mai fost retinuti inca patru inculpati. 

“Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Structura Centrala au luat la data de 20.03.2014 masura preventiva a retinerii fata de 4 inculpati urmand a fi sesizata  instanta competenta cu propunerea de arestare preventiva”, se arata in comunicatul institutiei. 

Intre acestia se afla si Bogdan Radu Curticiu, suspectat ca din 2012 si pana acum, “a aderat si sprijinit o grupare infractionala constituita cu scopul de a se sustrage de la plata obligatiilor fiscale datorate bugetului de stat prin omisiunea, in tot sau in parte, a evidentierii operatiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate precum și evidentierea cheltuielilor care nu au la baza operatiuni reale ori evidentierea altor operatiuni fictive in evidentele contabile ale mai multor societati comerciale”, potrivit aceluiasi document.

Sumele de bani obtinute din evaziune fiscala au fost supuse unui “proces de reciclare”, fiind transferate succesiv prin conturile mai multor societati comerciale pentru a ajunge in final la membrii gruparii infractionale. 

Pe langa aceasta, Curticiu mai este banuit ca in primele luni ale acestui an a pus in vanzare carne și produse din carne, “cunoscand ca sunt alterate si vatamatoare sanatatii. Mai mult, in ianuarie 2014, “i-a dat unui angajat din cadrul Oficiului pentru Protectia Consumatorului Cluj, produse de carmangerie cu scopul de a interveni pe langa un inspector din cadrul OPC Bistrita-Nasaud pentru a aplica sanctiunea avertismentului unei societati comerciale,  datorita incalcarii unor prevederi legale privind punerea in vanzare a produselor din carne printr-un magazin de desfacere”.

Mai este retinuta o inculpata P. N. A. despre care exista suspiciunea ca “a facut demersuri ca produsele alterate aflate in magazinele aparținand  unei societati comerciale sa nu mai poata fi descoperite de catre inspectorii DSV Cluj care efectuau controlul precum și faptul ca avand cunoștința de activitațile infracționale derulate de catre membrii gruparii infracționale a ajutat la valorificarea bunurilor provenite din achiziții intracomunitare”.

Mai este retinut Mircea Lucaciu, sef in cadrul Directiei Sanitar Veterinare (DSV) Cluj, care l-ar fi avertizat pe Curticiu ca urmeaza un control al institutiei unde lucra si i-ar fi dat timp sa ascunda marfa alterata. 

“Prin fapta sa a ajutat grupul infractional sa poata valorifica marfa alterata care, o parte provenea din achizitii intracomunitare obiect al infractiunii de evaziune fiscal”, explica procuropii DIICOT. 

Al patrulea retinut este mentionat in comunicat este medicul veterinar Ionel Gat, inspector la DSV. 

 “Cu ocazia controlului efectuat in perioada 12.03.2014-13.03.2014 la depozitul unei societati comerciale, si-a indeplinit in mod necorespunzator atributiile de serviciu, prin aceea ca nu a luat masurile legale care se impuneau, astfel ca a permis comercializarea in continuare a produselor alterate”, arata oficialii DIICOT. 

 Prejudiciul estimativ stabilit pana la acest moment este in suma de 23.265.716 lei reprezentand TVA ca urmare a comercializarii pe piata nationala a marfurilor intracomunitare.  In cauza au fost instituite masuri asiguratorii in vederea recuperarii prejudiciului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *