Din oras

Și Ceaușescu ar fi demisionat, dar nu l-a lăsat Comitetul Politic Executiv. Ioan Aurel Pop ne zice că ar demisiona dar nu-l lasă colegii. Pentru continuitate

Istoricul clujean Ioan-Aurel Pop, proaspăt ales președinte al Academiei Române, a declarat, sâmbătă, că Senatul Universităţii Babeş-Bolyai a discutat situaţia creată în urma câştigării preşedinţiei Academiei Române şi că s-a făcut propunerea ca pentru păstrarea continuităţii să fie refuzată ideea demisiei sale din funcţia de rector al unităţii de învăţământ.

Suntem distruși să constatăm că la fel s-a întâmplat și când Nicolae Ceaușescu a declarat în 20 decembrie 1989 că vrea să demisioneze, dar toți membrii Comitetului Politic Executiv al Partidului Comunist Român au izbucnit în lacrimi, s-au pus în genunchi și l-au rugat să nu plece, să nu-i lase. Pentru continuitate, firește.

„Încă nu s-a decis formula legată de acest subiect. Senatul UBB este suveran şi se va întruni marţi. Ştiu că nu a acceptat demisia mea. Eu am vrut să îmi ofer demisia, iar Senatul a zis ‘nu’, pentru că trebuie să vadă care este binele universităţii. Nu există incompatibilitate între cele două funcţii, nu fac parte din acelaşi minister, sunt lucruri distincte. Evident că nu le pot face pe amândouă şi chiar dacă mi se va cere să rămân voi delega puterea. Voi rămâne oficial rector, până la alegerile programate peste un an şi ceva. Eu mă supun Senatului UBB”, a precizat Ioan-Aurel Pop, potrivit Agerpres.

Academicianul clujean a explicat că i-ar fi mai uşor să îşi exercite mandatul pe care îl va avea la Bucureşti dacă ar fi găsită o soluţie în cadrul Senatului UBB pentru îndatoririle pe care le are la Cluj.

„Echipa de prorectori este extraordinară şi mi-au cerut sa rămân. Şi prorectorii maghiari şi germani. Dacă Senatul găseşte o altă soluţie, mie mi-ar fi mai uşor să fiu preşedintele Academiei în aceasta fază. Juridic voi putea acoperi ambele funcţii dar, practic, va prevala cea de preşedinte al Academiei Române, iar aici, la UBB, se vor găsi formule de delegare a puterii, de prorector care să aibă drept de semnătură, interimat”, a mai spus Pop.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *