In vizor

Si bebelusii au nevoie de pasaport, daca iesiti din tara

Prin “grupurile de mamici” mai apar intrebari referitoare la concedii si unii parinti inca se mira “chiar ii trebuie bebelusului pasaport?!!?”. Da, ii trebuie.

Daca vreti sa plecati in afara tarii, in concediu sau cu treaba, luati in calcul si faptul ca minorii pot calatori doar cu pasaport. Iar eliberarea unui pasaport dureaza intre 3 zile – pentru cel temporar si 14 zile, pentru cel simplu electronic.

Nu s-a intamplat doar o data ca familiile sa fie intoarse din vama, cand vroiau sa plece in concediu, pentru ca bebelusul nu avea pasaport. “E copilul nostru, uitati-va ce bine semanam”, certificatul de nastere si juramintele parintilor nu sunt suficiente pentru vamesi.

Obtinerea pasaportului nu pune prea mari probleme, daca ambii parinti sunt in tara si se pot prezenta la ghiseul Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple Cluj. Insa, cum treburile nu sunt intotdeauna simple, apar excepiile.

Iata pasii care trebuie urmati si cateva cazuri particulare.

In primul rand, va ganditi daca aveti nevoie de pasaport temporar sau electronic. Dar trebuie sa aveti in vedere ca pasaportul temporar nu este accepta de toate tarile, deci trebuie sa va informati cu privire la cerintele tarilor tranzitate. Diferenta de pret este de 29 de lei, cel electronic fiind mai scump. Insa dureaza si mai mult timp obtinerea sa.

Apoi trebuie platita taxa la orice ghiseu CEC Bank, astfel: pasaportul electronic: 283 lei pentru minorii intre 12-14 ani sau 258 lei pentru minorii sub 12 ani; pasaportul temporar – 219 lei, indiferent de varsta.

Daca sunt ambii parinti in tara, va prezentati la ghiseul de la Serviciul Pasapoarte (Str. Andrei Muresanu, nr. 16, Cluj Napoca), cand aveti timp (de luni pana vineri intre 8.30 si 16.30, exceptie miercurea, cand programul e prelungit pana la 18.30) sau dupa cum v-ati facut programarea online. Va trebuie cerea completata, actele de identitate ala parintilor in original si certificatul de nastere al copilului, care trebuie sa fie prezent, pentru fotografie, plus chitanta de la CEC.

In situatiile particulare, cererea este facuta de catre parintele împuternicit de celalalt parinte printr-o procura speciala

In functie de fiecare situatie in parte, dosarul mai trebuie sa contina si actele doveditoare precum document(e) de identitate ale parintilor sau al unuia dintre parinti, al reprezentantului legal sau, dupa caz, al persoanei împuternicite, aflate în termen de valabilitate, în original; hotarâre judecatoreasca de încredintare a minorului ramasa definitiva si irevocabila, în original; hotarâre judecatoreasca prin care instanta a suplinit acordul celuilalt parinte, ramasa definitiva si irevocabila, în original; certificatul de deces, al unuia dintre parinti, acolo unde este cazul, în original; pasaportul anterior, daca a mai detinut;

Cat e valabil pasaportul?

Pasaportul temporar e valabil timp de un an de la data emiterii, iar variantele electronice sunt valabile 3 ani de la data emiterii, in cazul minorilor sub 12 ani si 5 ani, in cazul minorilor intre 12 si 14 ani.

Concluzia? Informati-va in legatura cu toate aspectele, inainte de a planifica o calatorie, pentru a nu avea parte de surprize.

 

Foto: Kinlondon.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *