Editorial

SHAORMA E SORĂ CU ROMÂNUL

Se știe că majoritatea mâncărurilor pe care le considerăm românești sunt împrumutate de la alte popoare. Sarmalele sunt turcești. Micii, la fel. Mămăliga e în gastronomia românească de doar câteva sute de ani. Se mânca mămăligă în alte părți ale planetei cu mult înainte ca porumbul să intre în Țara Românească, în secolul al XVII-lea. Mămăliga datează încă de pe vremea Imperiului Roman, când se făcea cu boabe de mei.

Dar există o mâncare legată ombilical de papilele gustative ale românului.

Shaorma, dragi prieteni, este mâncarea românească prin excelență, chiar dacă istoricii susțin că ar fi de origine arabă. Sunt niște istorici răi, care ar trebui să primească toată viața doar bere caldă la terase. Orice om de bun simț știe că prima shaorma a fost făcută de un dac din zona Bucureștiului.

Acesta s-a așezat, din greșeală, pe o felie de pâine, a turtit-o bine și așa a apărut prima lipie. Apoi, a scăpat câteva bucăți de carne în ea, niște legume, un pic de sos și gata, s-a născut prima shaorma. Deliciosul preparat a cucerit rapid întreaga lume, iar nenorociții de arabi au tupeul să și-l însușească. Dar așa e când nu-ți ajung banii din petrol, furi mâncare de la alte popoare.

Shaorma a fost alături de român și la bine, și la rău. Ca o soție cu de toate, care nu te judecă, doar te susține. Domnitorii români au rezistat în fața invadatorilor cu shaorma. Nicio oaste turcească nu făcea față mirosului de usturoi. Soldații români au trecut prin două războaie mondiale mâncând shaorma. Shaorma a fost mâncarea săracului în timpul comunismului. Shaorma e alături de noi și în democrație. Shaorma te ridică, dar nu te coboară, decât atunci când e prea picantă.

Țin minte și acum, de parcă s-a întâmplat ieri, cum ne jucam în fața casei, la bunici. Și când joaca era mai în toi, apărea bunica în pridvor și ne striga: „hai, gata joaca, treceți la shaorma!” Și ne strângeam în jurul focului, mâncam shaorma, iar bunicul ne spunea povești. Sau de sărbătorile copilăriei, când mama făcea shaorma cu pomana porcului, de Crăciun, și cu drob, de Paști.

Având în vedere legătura ancestrală dintre român și shaorma, nu mă miră deloc că doi deputați PSD au făcut scandal într-o shaormerie.

„Doi deputați PSD – Adrian Solomon şi Irinel Stativă – au fost amendați de polițiști cu 2.600 de lei, după ce au refuzat să poarte mască într-un fast-food din sectorul 3 și au făcut scandal. Poliția a fost chemată de patronul localului, iar cei doi au continuat scandalul și după sosirea poliției.”, scrie hotnews.ro.

Nu poți să-l ții pe român departe de shaorma, nici măcar în timpul unei pandemii.

Cei doi PSD-iști au văzut masca drept o unealtă a diavolului, care îi ține departe de dulcele miros dintr-o shaormerie, îi oprește să-și scufunde fețele în plăcere de cum o primesc în mână. Nu poți să te prezinți cu mască în fața unei shaorme, e lipsă de respect față de un simbol național.

„Cei doi deputați le-au reproşat poliţiştilor care au luat această măsură că nu își cunosc locul în ierarhie, au precizat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Tot ei le-au spus oamenilor legii că: „Nu vă meritaţi hainele statului!”, „Eu vă plătesc salariile!”, „Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă, să aibă grijă de voi!” sau „Nu am ce să vorbesc cu voi, că aveţi 3 luni de şcoală!”, conform aceloraşi surse.”

Scandalul ăsta a pornit tot din cauza shaormei. Oamenii erau atât disperați că au fost deranjați de la masă, încât au răbufnit. Poți să-i iei românului orice, poți să-l calci în picioare, poți să-i terfelești demnitatea, poți să-i furi libertatea, dar nu te pune între el și shaorma, că te ia mama dracului!

„Deputatul PSD Adrian Solomon, care alături de colegul său parlamentar Irinel Stativă a intrat în conflict cu poliţiştii chemaţi de angajații unui fast-food pentru că cei doi au refuzat să poarte mască, susține că „totul este un abuz al unor polițiști mult prea puțin școliți. Nu am fost amnedați aseara. Am fost doar legitimați. Totul e un abuz”, a transmis sec Solomon pentru HotNews.ro.”

Cum vă ziceam, nu s-a întâmplat nimic, a fost doar o neînțelegere din cauza shaormei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *