Editorial

SHAORMA E SORĂ CU ROMÂNUL

Scris de 113

Se știe că majoritatea mâncărurilor pe care le considerăm românești sunt împrumutate de la alte popoare. Sarmalele sunt turcești. Micii, la fel. Mămăliga e în gastronomia românească de doar câteva sute de ani. Se mânca mămăligă în alte părți ale planetei cu mult înainte ca porumbul să intre în Țara Românească, în secolul al XVII-lea. Mămăliga datează încă de pe vremea Imperiului Roman, când se făcea cu boabe de mei.

Dar există o mâncare legată ombilical de papilele gustative ale românului.

Shaorma, dragi prieteni, este mâncarea românească prin excelență, chiar dacă istoricii susțin că ar fi de origine arabă. Sunt niște istorici răi, care ar trebui să primească toată viața doar bere caldă la terase. Orice om de bun simț știe că prima shaorma a fost făcută de un dac din zona Bucureștiului.

Acesta s-a așezat, din greșeală, pe o felie de pâine, a turtit-o bine și așa a apărut prima lipie. Apoi, a scăpat câteva bucăți de carne în ea, niște legume, un pic de sos și gata, s-a născut prima shaorma. Deliciosul preparat a cucerit rapid întreaga lume, iar nenorociții de arabi au tupeul să și-l însușească. Dar așa e când nu-ți ajung banii din petrol, furi mâncare de la alte popoare.

Shaorma a fost alături de român și la bine, și la rău. Ca o soție cu de toate, care nu te judecă, doar te susține. Domnitorii români au rezistat în fața invadatorilor cu shaorma. Nicio oaste turcească nu făcea față mirosului de usturoi. Soldații români au trecut prin două războaie mondiale mâncând shaorma. Shaorma a fost mâncarea săracului în timpul comunismului. Shaorma e alături de noi și în democrație. Shaorma te ridică, dar nu te coboară, decât atunci când e prea picantă.

Țin minte și acum, de parcă s-a întâmplat ieri, cum ne jucam în fața casei, la bunici. Și când joaca era mai în toi, apărea bunica în pridvor și ne striga: „hai, gata joaca, treceți la shaorma!” Și ne strângeam în jurul focului, mâncam shaorma, iar bunicul ne spunea povești. Sau de sărbătorile copilăriei, când mama făcea shaorma cu pomana porcului, de Crăciun, și cu drob, de Paști.

Având în vedere legătura ancestrală dintre român și shaorma, nu mă miră deloc că doi deputați PSD au făcut scandal într-o shaormerie.

„Doi deputați PSD – Adrian Solomon şi Irinel Stativă – au fost amendați de polițiști cu 2.600 de lei, după ce au refuzat să poarte mască într-un fast-food din sectorul 3 și au făcut scandal. Poliția a fost chemată de patronul localului, iar cei doi au continuat scandalul și după sosirea poliției.”, scrie hotnews.ro.

Nu poți să-l ții pe român departe de shaorma, nici măcar în timpul unei pandemii.

Cei doi PSD-iști au văzut masca drept o unealtă a diavolului, care îi ține departe de dulcele miros dintr-o shaormerie, îi oprește să-și scufunde fețele în plăcere de cum o primesc în mână. Nu poți să te prezinți cu mască în fața unei shaorme, e lipsă de respect față de un simbol național.

„Cei doi deputați le-au reproşat poliţiştilor care au luat această măsură că nu își cunosc locul în ierarhie, au precizat pentru G4Media.ro surse judiciare.

Tot ei le-au spus oamenilor legii că: „Nu vă meritaţi hainele statului!”, „Eu vă plătesc salariile!”, „Am eu grijă să vorbesc cu Coarnă, să aibă grijă de voi!” sau „Nu am ce să vorbesc cu voi, că aveţi 3 luni de şcoală!”, conform aceloraşi surse.”

Scandalul ăsta a pornit tot din cauza shaormei. Oamenii erau atât disperați că au fost deranjați de la masă, încât au răbufnit. Poți să-i iei românului orice, poți să-l calci în picioare, poți să-i terfelești demnitatea, poți să-i furi libertatea, dar nu te pune între el și shaorma, că te ia mama dracului!

„Deputatul PSD Adrian Solomon, care alături de colegul său parlamentar Irinel Stativă a intrat în conflict cu poliţiştii chemaţi de angajații unui fast-food pentru că cei doi au refuzat să poarte mască, susține că “totul este un abuz al unor polițiști mult prea puțin școliți. Nu am fost amnedați aseara. Am fost doar legitimați. Totul e un abuz”, a transmis sec Solomon pentru HotNews.ro.”

Cum vă ziceam, nu s-a întâmplat nimic, a fost doar o neînțelegere din cauza shaormei.

 ULTIMA ORĂ

 • Acum 19 mins PubliNews
  Baby Yoga, alături de micuțul tău, dar și scurt-metraje în aer liber, în Iulius Parc
 • Acum 47 mins Rautacisme
  Când l-ați mai văzut pe Emil Boc amestecându-se ”în treburile interne” ale unui alt partid?
 • Acum 1 hour Eveniment
  Valentin Jucan, membru al Consiliului Național al Audiovizualului, a fost ales în funcția Vicepreședinte al Platformei Europeane a Autorităților de Reglementare în Audiovizual
 • Acum 4 hours In vizor
  Sindicatele Gaudeamus și Hermes din învățământul superior și cercetare anunță că sunt solidare cu greva profesorilor din școli: Iohannis a făcut declarații false privind satisfacerea tuturor revendicărilor profesorilor
 • Acum 4 hours In vizor
  Clujul, în Top 10 al mamelor cu vârste cuprinse între 11 și 14 ani. Într-un singur an, na nivel național numărul copiilor mame de copii s-a triplat
 • Acum 5 hours Politica
  MINCIUNA STĂ CU POLITICIENII LA MASĂ. Cum se apără guvernul în fața acuzației că i-a păcălit pe profesorii care ceruseră garantarea viitoarei grile majorate de salarii: a inclus o referință în nota de fundamentare a unei ordonanțe de urgență. Creșterea de 1.000 de lei din iunie e avans din majorarea de anul viitor
 • Acum 22 hours In vizor
  Iohannis, declarații dure la adresa profesorilor care continuă greva: Cum îndrăznește cineva să pună în dificultate examenele naționale? După ce guvernul le-a dat tot ce au cerut, acum în ce temei să continue greva?
 • Acum 1 day In vizor
  NU A FUNCȚIONAT MANEVRA CU ”NICULE, MAI DĂ-LE 1000 DE LEI”: Purtătorul de cuvânt al Guvernului: Negocierile cu sindicatele din educație au luat sfârșit. Lider de sindicat: Acțiunile de protest continuă de marți încolo
 • Acum 1 day In vizor
  În timp ce polițiștii protestau la minister, lui ”dottore” Bode îi cânta Marcel Pavel la ureche ”Frumoasa mea, în seara asta”, la o chermeză de la Direcția Generală Anticorupție, în timp ce angajații de rând stăteau, ca ”fetița cu chibrituri”, cu nasul lipit de geamuri
 • Acum 1 day Rautacisme
  Aeroportul Cluj va avea sistem de identificare rapidă a obiectelor străine pe pistă. Să-și ia și președintele CJ Cluj un sistem de identificare a impostorilor în pită. A banilor publici, firește
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul le vâră pe gât sindicatelor OUG cu creșterile propuse pentru profesori, dar respinse de aceștia. Ciucă bagă și un șantaj emoțional: ”E momentul ca dascălii și elevii să nu mai stea departe de școală”
 • Acum 1 day Politica
  Guvernul se reunește joi în ședință pentru a aproba OUG prin care salariile profesorilor cresc cu 1.000 de lei brut, deși negocierile au eșuat iar greva continuă
 • Acum 2 days Politica
  Ciolacu, despre pensiile speciale: Îmi menţin părerea că trebuie o reformă şi am să o duc până la capăt. Întrebat dacă noile propuneri să nu se aplice pentru pensiile în plată: Înseamnă că nu mai vorbim de o reformă
Citește și...
Recomandările redacției
TOP CITITE