Sanatate

Sforaitul perturba somnul celor din jur

Sforaitul este o problema serioasa de sanatate, dar mai putin luata in seama de oameni, atrag atentia medicii ORL. O persoana care sforaie frecvent are un somn agitat si nu se poate odihni indeajuns. 40% dintre adulti sforaie, releva statisticile, dar numarul persoanelor afectate este dublu, avand in vedere ca partenerul celui in cauza este si el afectat. Potrivit datelor, in 54 % dintre familii exista o persoana care sforaie.

El se produce atunci cand muschii gatului se relaxeaza, iar varful palatin se “lasa”, opunandu-se aerului inspirat. Rezulta o vibratie a valului palatin care da nastere zgomotului cunoscut. Dar se intampla si ca stramtoarea gatului sa fie semnificativa si astfel aerul sa nu mai poata ajunge in plamani. Este vorba de o apnee in timpul somnului, care poate avea consecinte grave. Lipsit de oxigen, organismul, si mai ales inima, se epuizeaza. In aceste conditii, o persoana care sforaie este de trei ori mai supusa unui infarct.

Persoanele care sforarie nu isi dau seama ca partenerul lor de viata nu poate inchide ochii toata noaptea. Barbatii sforaie mai mult decat femeile, cel putin pana in jurul varstei de 50 de ani; apoi sforaitul se generalizeaza la ambele sexe.

Cauze si semne

Potrivit specialistilor, exista anumite categorii de persoane care sunt predispuse acestei afectiuni. Pacientii care stiu ca sforaie trebuie sa se adreseze medicului pentru a gasi adevarata problema care determina aparitia sforaitului.

Tensiunea ridicata, obezitatea, deviatia de sept, raceala si alergiile sunt cateva din afectiunile care au un rol determinant in aparitia sforaitului si a apneei. Potrivit specialistilor, persoanele care fumeaza mult si aleg mancarurile bogate in kilocalorii sunt predispuse sforaitului. Uneori, sforaitul apare si cand sunteti foarte obositi. Apneea in somn presupune si episoade mai lungi sau mai scurte in care respiratia se opreste in timpul somnului, atrag atentia medicii.

Sforaitul duce la un somn agitat si la incapacitatea organismului de a se odihni suficient in timpul somnului. Oboseala acumulata poate genera in timp mai multe afectiuni cerebrale, inseamna si scaderea sanatatii si un teribil disconfort pentru cei din jur care sunt condamnati la insomnii, neputand sa doarma din pricina zgomotului de motor din gura sforaitorului care doarme alaturi ca lemnul.

De la 45-50 de ani apare nu numai sforaitul dar si asa-numita apnee, care inseamna intreruperea respiratiei in somn. Bineinteles ca nu sunt scutiti de sforait nici tinerii, ba intra in categoria sforaitorilor si copiii. La cei trecuti de 50 de ani, imbatranesc tesuturile valului palatin si fibrele elastice din cerul gurii dispar fiind inlocuite de fibre cu colagen de calitate inferioara.

Musculatura din cerul gurii este relaxata, asa ca, in curentul de aer al respiratiei, flutura, precum un drapel, tesuturile inmuiate din cerul gurii. De asemenea, flutura in curentul respiratiei si „omusorul” din cerul gurii.

La sforait se adauga si unele obstructii in nas. Cu alte cuvinte micsorarea suprafetei de respiratie, oferita de nari. La impiedicarea curentului de aer in nas contribuie si deviatia de sept, acel perete stramb ce desparte narile unor oameni. Corectarea se face chirurgical, prin rearanjarea acestui perete dintre nari. Dar, impiedicarea curgerii aerului prin nas apare si din cauza unor rinite hipertrofice. Iata unul dintre motive: oamenii care isi pun in mod repetat si zilnic picaturi in nas produc astfel o vasodilatatie, iar obiceiul exagerat al picaturilor duce la uscarea mucoasei nasului si la cresterea acestui strat de mucoasa care impiedica o respiratie normala.

Iata insa si alte cauze ale aparitiei sforaitului. Fumatorii, cei care  sunt inrobiti de tutun si fumeaza tigara de la tigara, ajung sa sforaie. Bineinteles, grasii sunt mari sforaitori. Mancarea multa fara o miscare in stare a arde caloriile excesive conduce la sforait. Dar si distanta dintre amigdale iesita din tiparele normalului provoaca sforait. Cand distanta dintre amigdale este mai mica se ajunge la sforait.

Grasii au si necazul de a li se mari volumul amigdalelor care se apropie si provoaca sforaitul. Circa 5 kilograme in plus peste greutatea normala apropie cu un milimetru amigdalele si accentueaza sforaitul. Si excesul de cafea duce la sforait ca si mancarea prea multa la cina. Cei care nu dorm bine si inghit prea multe pilule cu rol de somnifer intra in categoria sforaitorilor. Unora li se mareste baza limbii si incep sa sforaie. De asemenea, refluxul gastroesofagian cu intoarcerea pe contrasens a continutului stomacului reprezinta un punct de pornire in sforait.

Tratamente

Daca sforaitul e cauzat de ingustarea, inflamarea sau blocarea cailor nazale, este indicata curatarea narilor sau folosirea unor medicamente cum sunt sprayurile pentru desfundarea nasului. Ele nu trebuie folosite foarte mult timp, fiindca pot da dependenta si pot afecta mucoasa nazala.

Benzile nazale au efect imediat si se pot cumpara din farmacii. Se aplica foarte usor pe nas, avand efect instantaneu. Ele ridica narile si mareste deschiderea cailor nazale, ameliorand sau chiar indepartand sforaitul. Sunt foarte utile atunci cand aceasta afectiune apare din cauza nasului infundat.

Exista si proteze speciale antisforait recomandate de medicul stomatolog. Ele imping in fata maxilarul si limba, eliberand caile respiratorii si permitand astfel o respiratie normala. Ele se monteaza usor pe dantura. Singurele dezavantaje sunt ca trebuie purtate toata viata, in fiecare noapte, si ca nu pot fi utilizate de pacientii care au prea putini dinti, neavand suportul necesar pentru a le sustine.

Pentru a trata afectiunile care duc la sforait, medicul poate recomanda si interventia chirurgicala clasica sau cea cu laser. Fiecare metoda are avantaje si inconveniente, dar toate au drept urmare senzatii dureroase Astfel, cel mai adesea, prin operatie se indeparteaza si tesutul in exces de la nivelul gatului, pentru a descongestiona caile respiratorii. Interventiile chirurgicale sunt indicate mai ales in caz de deviatie de sept nazal, polipi sau de amigdale inflamate.

Mai nou exista si o metoda nedureroasa. Ea consta in folosirea unor unde radio de joasa frecventa, care sunt puse in contact cu muschii valului palatin. Acesta se va retracta in urmatoarele saptamani. Interventia se efectueaza sub anestezie, cu o mica injectie, nu mai dureroasa ca una facuta de dentist. Apoi pacientul primeste trei sau patru intepaturi de electrod in varful palatin. Totul dureaza circa 15 minute. Dupa aceea, persoana poate sa se intoarca acasa si sa manance normal. Dupa cateva saptamani sforaitul va inceta. Operatiile au un procent de reusita de 75 %, dar ele sunt contraindicate persoanelor cu amigdale foarte voluminoase.

.ro
Foto: http://www.gadgetgrid.com

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *