Diete

Sfaturi pentru a nu va ingrasa din nou

Dietetica este o arta a vietii. Provenind din termenul grec “diaita”, (“arta de a trai”), dietetica nu este o stiinta arida, rezervata persoanelor austere, ci o modalitate de organizare inteligenta a alimentatiei, pentru a atinge un nivel ridcat de bunastare fizica si psihica. Ea permite alternarea perioadelor de “rasfat” si restrictii, marcata de o constanta preocupare pentru echilibru. Multe glucide lente, suficiente proteine si putine lipide: iata regula de aur pe care ar trebui s-o invete in prezent si copii.

 

Exista reguli de igiena alimentara care va vor permite sa traiti normal, fara a recastiga kilogramele atat de greu pierdute. Nu numai ca va vor mentine greutatea ideala, dar va veti simti mult mai bine, deoarece o alimentatie echilibrata nu influenteaza doar silueta ci si sanatatea, pe termen scurt, mediu si lung. Iata 10 sfaturi pentru a nu va ingrasa din nou:

 

1.    Beti 1,5 l de apa zilnic. Este esential pentru a elimina toxinele si pentru ca organismul sa nu stocheze apa ingerata prin intermediul alimentelor. Retentia hidrosodica afecteaza in principal persoanele care nu beau suficient, nu pe cele care o fac conform nevoilor organismului, adica 1,5-2 l de apa in fiecare zi (8 pahare).

 

2.    Oferiti-va trei mese adevarate pe zi completate de 1-2 gustari pentru cele ce nu se pot opune senzatiei de foame dintre mesele principale. Micul dejun trebuie sa fie consistent si sa fie suficient pana spre sfarsitul diminetii. Astfel veti evita sa dati iama in produsele grase de la fast-food sau de la cantina. Pranzul echilibrat poate fi incheiat cu un desert dulce. Cina trebuie sa fie usoara (o supa iarna sau o salata asortata vara), pentru a evita ca organismul sa stocheze energia in exces.

 

3.    Nu sariti peste mese. Aflat intr-o stare de deficit energetic, corpul are tendinta de a stoca energia pe care in sfarsit i-o oferiti. In plus, dupa fiecare masa “sarita”, la urmatoarea mancam mai mult.

 

 

4.    Respectati limitele recomandate: 50-60 % glucide, cu accent pe zaharurile cu indice glicemic scazut; 25-30 % lipide, favorizand grasimile poli- si mono-nesaturate; 12-15 % proteine, indeosebi peste, cereale + leguminoase, carne slaba.

 

5.    Imprieteniti-va cu fibrele alimentare. Acestea faciliteaza tranzitul intestinal, intarzie absorbtia lipidelor si a glucidelor, oferind senzatia de satietate. Nu uitati ca se gasesc in legume, fructe si cereale integrale.

 

6.    Nu ingerati mai multe calorii decat ii sunt necesare corpului dvs. Pentru aceasta, recalculati-va necesarul energetic in functie de noua dvs. greutate corporala: 11x greutate + 1250 pentru femei; 16 x greutatea + 1350 pentru barbati. Adica, pentru o femeie ce cantareste 60 kg (greutatea de forma atinsa dupa perioadele de regim si stabilizare): 11 x 60 + 1250 = 1910 calorii. Iar pentru un barbat de 75 kg: 16 x 75 + 1350 = 2550 calorii.

 

7.    Practicati in mod regulat o activitate sportiva. Sportul nu slabeste, dar faciliteaza mentinerea si chiar marirea masei corporale slabe, in raport cu cea grasa. Iar kilogramele in plus aduse de musculatura ferma nu inseamna ingrasare, ci infrumusetare. Mai mult decat atat, sportul favorizeaza arderea caloriilor si eliminarea toxinelor.

 

8.    Faceti zilnic miscare. Nu va crutati eforturile: ignorati ascensoarele, autobuzele, metroul si automobilul, preferand drumurile pe jos. Si de ce sa nu investiti intr-o bicicleta medicinala, pe care sa o instalati departe de orice priviri indiscrete, in camera dvs.?

 

9.    Supravegheati-va greutatea. Fara a capata obsesia kilogramelor, continuati sa va cantariti saptamanal. Si nu va pierdeti cu firea daca greutatea dvs. variaza in perioadele de stres sau inaintea menstruatiei.

 

10.     Perimiteti-va din cand in cand cate o “abatere”. Un pahar de martini si cativa covrigei impreuna cu prietenii, un ecler cu ciocolata alaturi de cea mai buna prietena sau trei bomboane primite in dar nu constituie un capat de tara. Savurati-le fara mustrari de constiinta; a doua zi veti relua controlul asupra situatiei.

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *