In vizor

Sergiu Liti si Protocolul secret semnat cu Primaria, care-i permite sa ocupe Piata Unirii in fiecare an, de Sarbatori

Se da o piata publica – Piata Unirii – cel mai vizitat de clujeni in perioada Sarbatorilor de Iarna. Se da un Protocol – secret – pe care Primaria Cluj-Napoca l-a semnat, nu se stie cand si pe ce perioada, cu o asociatie din Brasov, care are domeniu de activitate „activitati ale gradinilor zoologice si botanice”. In spatele asocatiei, Sergiu Liti, un clujean care, de cativa ani incoace, are diverse afaceri pe domeniul public, cu ajutorul aceleiasi Primarii. Rezultatul: an de an, un Targ de Craciun provincial, departe de eleganta altor evenimente similare, chiar si din tara. Rezultatul comercial: Sergiu Liti incaseaza zeci de mii de euro din inchirierea casutelor din lemn si a patinoarului.

Sergiu Liti, cel care organizeaza, de cativa ani incoace, Targul de Craciun din Piata Unirii, in baza unui protocol semnat cu Primaria Cluj-Napoca – nu se stie pe ce perioada – incaseaza 50.000 de euro in acest sezon numai din inchirierea casutelor din lemn. Tot in baza aceluiasi protocol, Primaria Cluj-Napoca ii permite acestuia sa amenajeze in centrul orasului patinoarul. Ce prevede Protocolul de colaborare dintre organizatorul Targului de Craciun si Primaria Cluj-Napoca? Institutia publica nu a putut raspunde acestei intrebari.

La fel ca si in anii trecuti, Piata Unirii se va transforma in perioada Sarbatorilor de Iarna intr-un Targ de Craciun. La cele 40 de casute din lemn se va vinde vin fiert si obiecte artizanale, vor fi si cateva standuri cu mancare, in timp ce pe 900 de metri patrati va functiona un patinoar. Startul distractiei se va da in 1 Decembrie, cand primarul va aprinde iluminatul festiv de Sarbatori.

Artizanul Targului de Craciun este, de cativa ani incoace, Sergiu Liti, despre care am aratat ca este un apropiat de-al Primariei Cluj-Napoca. Acelasi Sergiu Liti organizeaza Festivalul Inghetatei, sub egida aceleiasi institutii, si comercializeaza produse la Sala Polivalenta, subordonata tot Primariei Cluj-Napoca.

Spunem “de cativa ani incoace”, deoarece Primaria Cluj-Napoca nu a putut sa raspunda unor intrebari pertinente venite din partea redactiei noastre, ca de exemplu cand a semnat institutia acel “Protocol de colaborare” cu asociatia lui Sergiu Liti – Eco Planet, cu sediul in Brasov – si pe ce perioada. In baza acestui act, Sergiu Liti este, practic, stapanul Pietei Unirii in fiecare an, in timpul Sarbatorilor de iarna. El amplaseaza casutele de lemn, pe care le inchiriaza, apoi, celor care vin sa-si vanda produsele de Craciun.

Tot el amenajeaza un patinoar, care este deschis din 1 Decembrie si pana in 14 Februarie, adica doua luni si jumatate.

Primaria Cluj-Napoca nu a raspuns, pana acum, in ce consta acest Protocol de colaborare cu Asociatia Eco Planet, dar nici care sunt obligatiile lui Sergiu Liti. Nu a putut sa raspunda nici daca acesta plateste institutiei publice o anumita suma de bani, pentru ca ocupa Piata Unirii in scop comercial.

Acest Protocol se afla in sertarul vreunui functionar public din Primarie si este nevoie de 30 de zile pentru a se realiza o copie xerox care sa fie pusa la dispozitia opiniei publice, in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public.

50.000 de euro numai din inchirierea casutelor

In acest an, Sergiu Liti a amplasat pentru Targul de Craciun din Piata Unirii 40 de casute din lemn. De la cei care le inchiriaza am aflat ca platesc 5.600 de lei pentru a ocupa o astfel de casuta, din 1 Decembrie 2015 si pana in 10 ianuarie 2016, cand se incheie Targul de Craciun.

La un simplu calcul, Sergiu Liti incaseaza, din inchirierea acestora, 224.000 de lei, adica peste 50.000 de euro.

Cei mai multi dintre mestesugari nu isi permit sa plateasca aceasta suma, asa ca impart casuta.

“Toti mesterii populari din asociatia noastra au luat cate doi sau cate trei o casuta”, ne-a spus un membru al Asociatiei Mesterilor Populari din Cluj.

Potrivit Primariei Cluj-Napoca, amplasarea patinoarului de catre Sergiu Liti intra sub incidenta aceluiasi protocol. Numai ca acesta nu este deschis doar pana in luna ianuarie, ci pana dupa 14 Februarie, de Ziua Indragostitilor. Banii pe bilete ii incaseaza tot acesta, prin societatea SC Club Arena SRL.
Totusi, una dintre intelegerile Primariei cu acest beneficiar este ca accesul pe patinoar sa fie gratuit (sic!) in 1 Decembrie.

O asociatie din Brasov si o firma din Cluj incaseaza banii pe Piata Unirii de Craciun

Asociatia lui Sergiu Liti, Eco Planet, cea care organizeaza Tragul de Craciun in parteneriat cu Primaria Cluj-Napoca, isi are sediul in Brasov, iar potrivit codului CAEN, are „activitati ale gradinilor zoologice si botanice”. Ultimul raport financiar depus la Ministerul Finantelor Publice dateaza din 2012.

Tot el detine si agentia de turism Europatur, administrata prin societatea Europatur SRL, care a realizat anul trecut o cifra de afaceri de peste 100.000 de lei.

Societatea prin care vinde biletele pentru patinoarul din Piata Unirii este SC Club Arena SRL. Firma a realizat, in 2014, o cifra de afaceri de peste 400.000 de lei.

Un membru PNL, fost asociat intr-o firma cu sotia lui Liti. La fostul patinoar din Gheorgheni

In incrangatura firmelor lui, am descoperit ca, in trecut, numele unui membru PNL (fost PDL), Mircea Mihestean, a fost legat de cel al familiei Liti. Mai exact, Mircea Mihestean a administrat si a fost asociat la SC Contur SRL, care acum este in faliment.

Printre asociati se afla si Alina Florina Liti, sotia lui Sergiu Liti. Mircea Mihestean spune ca, la acea vreme, era membru PDL, si s-a asociat cu familia Liti in aceasta firma pentru a realiza activitate comerciala la fostul patinoar din Gheorgheni, administrat de regia Primariei Cluj-Napoca, RADP.

„Ei mi-au propus o colaborare, sa ne asociem intr-o firma, pentru a desfasura activitatea de alimentatie publica la patinoarul din Gheorgheni, drept pentru care ne-am si asociat in cadrul firmei Contur, sa desfasuram activitatea respectiva. Numai ca asocierea a mers extrem de prost, am investit niste bani pe care nu i-am mai recuperat”, arata Mircea Mihestean, care spune ca are un proces pe rol cu familia Liti, pentru recuperarea investitiei facute in societatea Contur SRL.

Mircea Mihestean a condus Oficiul pentru IMM-uri din Cluj, iar in prezent este director comercial al societatii Cluj Innovation Park, care este subordonata Primariei Cluj-Napoca si care administreaza investitiile facute de institutie in LOMB, respectiv Buftea de Cluj si CREIC.

Cat il priveste pe Sergiu Liti, Ziar de Cluj l-a contactat in cursul zilei de astazi, pentru a arata care este legatura contractuala dintre el si Primaria clujeana, pentru Piata Unirii. Pana la aceasta ora, el nu a putut fi contactat.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *