Din oras

Bucurie in familia Zelenka. Clujenii care traiau cu acoperisul spart si-au reparat casuta

Datorita unor oameni cu suflet mare si a unei asociatii care s-a implicat in sprijinirea lor, o familie cu doua fetite intra in anotimul rece cu o casa cu tavanul si acoperisul intreg si izolat. Sunt oameni necajiti si muncitori care se confrunta cu multe necazuri peste care, la inceputul toamnei s-a adaugat prabusirea tavanului. Mobilizarea de care clujenii au dat dovada in urma publicarii articolului lor este un pas inainte pentru ca ei sa inceapa o viata normala. 

Mai exact, s-au strans aproximativ 1.400 de lei, plus materiale de constructii si chiar alimente si jucarii. Cei de la Asociatia Crestina “Something New” s-au ocupat de gestionarea acestor donatii si de achizitionarea de materiale necesare reparatiilor.

“A venit la noi un domn care ne-a adus o gramada de lucruri, de la alimente la lucruri pentru fetite, sunt foarte incantate de niste jocuri lego, se bucura de ele in fiecare zi. Am fost impresionati de gestul lui”, a marturist Francisc Zelenka.

Acoperisul spart a fost reparat cu scanduri, rigips, vata minerala, glet si alte materiale. De asemenea, au mai fost realizate si alte lucrari, a fost aplicat si un strat de izolatie peste o parte din peretii casei. 

“E mult mai bine acum, se face cald in casa si parca si aerul s-a schimbat”, remarca clujeanul. 

Intre timp, mama fetitelor a reusit sa primeasca un buletin provizoriu si joi are programat un interviu la o companie producatoare de piese auto. 

Pentru domnul Zelenka perioada iernii nu e una productiva, pentru ca isi castiga painea zugravind locuinte, activitate care se intrerupe in anotimpul rece. 

“Am primit o comanda de la o doamna, sa ii reimprospatez apartamentul, ma vor ajuta mult banii de acolo”, a spus el. 

O alta problema este o boala de piele cu care fetita cea mica s-a ales din cauza mucegaiurilor aparute in casa dupa ce s-a spart acoperisul. Grija lor cea mare este insa procurarea lemnelor pentru iarna. 

Amintim ca cei doi clujeni necajiti nu aveau posibilitati materiale ca sa isi rezolve problema. Au cerut ajutor de la primarie, insa, pe langa un refuz categoric, urbanistii le-au facut o propunere mieroasa: sa isi doneze proprietatea catre municipalitate si toate necazurile se vor rezolva. Francisc Zelenka, proprietarul, a refuzat, insa a ramas cu tavanul spart. 

Familia locuieste in casuta de pe strada Privighetorii (fosta Dropiei) din 2008, insa constructia are „cel putin 100 de ani”, dupa cum spune omul. E o casa de pamant, cu pereti subrezi.

Suprafata locuintei este de aproximativ 40 de metri patrati. Are doua camere si spatii folosite ca baie si bucatarie. Francisc Zelenka este de profesie zugrav, insa lucreaza mai mult cu ziua, in domeniul distribuirii de pliante in posta. 

„Nu ma pot angaja cu acte in regula din cauza actelor. Tatal meu a murit si nu am bani sa fac succesiunea. Mi-am pierdut buletinul si nu pot sa imi faca ltul din cauza asta, asa ca nu ma angajeaza nimeni. Sunt intre ciocan si nicovala”, se plangea plans omul. 

Singurul venit stabil al familiei este constituit din alocatiile fetitelor si, acum, parintii se bucura ca Maria, cea mare, va primi bursa scolara. Copila are ochi negri ca mura, vorbeste corect romaneste si este in clasa a doua la Scoala Generala „Emil Isac”. 

„Cand o sa fiu mare vreau sa ma fac bucatareasa. Asta mi-ar placea mie, sa fac de mancare”, marturiseste fetita. 

Narcisa, mezina familiei are trei anisori. Mama ei, Gabriela, o duce zilnic la gradinita din Manastur, pe strada Borsa, desi aceasta se afla, practic, in coltul opus al orasului. 

„Mami si tati vine dupa mine, la gradi, in fiecare zi”, spune ea, zambind. 

„Ne ducem cu tramvaiul, ne trezim la 6 ca sa ajungem la gradinita la 7.45”, spune mama ei, o femeie de 27 de ani care spune ca ar lucra orice, numai sa i se ofere un loc de munca stabil. 

„Nu vreau sa mint: este cand castig 1.000 – 1.200 de lei pe luna, dar este si cand castig 200 de lei. Daca ma suna cineva sa ma cheme sa imi dea mai mult de lucru lipind anunturi si impartind pliante in cutii castig binisor, cand nu, e greu. Cand am de zugravit, avem de toate. Daca gasesc de lucru, din asta platesc curentul, apa si cheltuieli curente. Gazul ne este taiat de mult, nici nu am sperante sa ni-l deschida iar”, dezvaluie omul. 

Drept urmare, casuta este incalzita pe timpul iernii cu un radiator si, cand sunt lemne, cu focul din soba. 

Bietul om isi asuma vina pentru situatia in care se afla familia lui. 

„Nu am fost mereu asa. E si vina mea, pentru ca daca as fi stiut ca vine criza si ne afecteaza pe toti, puteam investi mai mult in casa dupa ce ne-am mutat aici. Dupa lucrarile din 2008-2011 era altfel daca gestionam mai bine banii, dar nu am stiut ca vine criza si apoi nu voi mai avea de lucru deloc. Nu pot sa ma victimizez pentru ca este si vina mea”, subliniaza Francisc Zelenka. 

Cea mai mare dorinta a sa este sa poata sa isi faca buletin si sa isi gaseasca un loc de munca stabil. 

„Nu mai vreau sa fiu nevoit sa bat din usa in usa. Eu as lucra oriunde ca muncitor, si la cablaje, stiu ca se angajeaza in Cluj in multe locuri”, explica clujeanul.

Cei care vor sa il mai ajute pe Francisc Zelenka cu sprijin in efectuarea succesiunii sau pentru achizitionarea de lemne pentru iarna il pot contacta la numarul 0754 609 126. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *