In vizor

Senatorul Ștefan Pălărie, despre cum sunt aleși directorii în școlile din Cluj: „Specialiștii din resurse umane, înlocuiți cu oameni politici(…), profesor universitar DUBLU CONDAMNAT PENAL pentru falsificare de documente și pentru oferire de mită”

Senatorul Ștefan Pălărie, din partea alianței politice USR Plus, atrage atenția cu privire la modul defectuos prin care sunt aleși directorii în școlile din România. Potrivit acestuia, specialiștii în resurse umane au fost eliminți din comisii, în detrimentul reprezentanților desemnați de filialele PNL, motiv pentru care integritatea procedurii este pusă sub semnul întrebării. 

În ceea ce privește procedura de desemnare a directorilor în școlile din județeul Cluj, senatorul Pălărie susține că ISJ-ul nu a luat legătura cu cei de la resurse umane pentru a le cere implicarea. 

„Tocmai am închis telefonul cu unul din reprezentanții mediului de afaceri – o organizație la nivel național – care mi-a spus cu tristețe că din lista propunerilor cu specialiști în resurse umane, directori de multinaționale și companii de o reputație indiscutabilă, 80% NU au fost contactați de ISJ-uri pentru implicarea în comisiile de concurs ale probei interviu pentru directorii de școli.
Am întrebat în mod special despre Județul Cluj. Același procent. Specialiștii de resurse umane NU au fost contactați.
Mai rău decât atât, aflu din teritoriu că în același onorat județ, despre care am mai scris în vară referitor la numirile abuzive din pix ale directorilor interimari, am avut comisii de concurs PeNeLizate până la cer, la care reprezentantul mediului de afaceri a fost omis și înlocuit cu succes de un reprezentant al mediului universitar. Asta aparent nu ar fi fost ceva grav. E doar parte din metodologia de concurs. 
Ceea ce este însă înfiorător de grav este că personajul în cauză – profesorul universitar – este DUBLU CONDAMNAT PENAL pentru falsificare de documente și pentru oferire de mită. Despre  troica condamnaților penal care încă mai predau în universitarul Clujean a scris mai demult și Gazeta de Cluj. Chiar nu mai există clujeni care să se revolte împotriva unor astfel de situații?!?!?!
Stimați oameni de bine care conduceți inspectoratele, chiar trebuie să fie trecută fiecare linie roșie în regulament? Dincolo de LEGALITATE, ați auzit că mai există și un concept straniu numit MORALITATE?
1) Cum e posibil să vă bateți joc de reprezentanții mediului de afaceri care încă așteaptă telefoane pentru confirmarea datelor la care trebuie să participe la interviuri? Oamenii ăștia ocupați s-au pregătit, au citit, au participat la sesiuni de instruire. Dacă Ministerul și inspectoratele își bat joc de ei în felul ăsta să nu credem că vor mai reveni atunci cănd vor mai fi invitați. (dar poate că o parte dintre voi asta vă doriți … să nu vă mai deranjeze concursurile „aranjate” … dar îi așteptați apoi să se înscrie ca parteneri de învățământ dual sau să mai facă câte o investiție sau sponsorizare). Rușine!
2) Nu găsiți nimic IMORAL din a aduce profesori în comisie care sunt dublu condamnați penal? Serios? Chiar credeți că sunt cele mai bune exemple de evaluatori care să dea note viitorilor manageri din sistemul educațional?
3) Chiar trebuie trecut în metodologia de concurs că profesorii care au picat la proba scrisă națională este IMORAL să ajungă evaluatori la proba interviu a celor care au trecut acest examen național? Chiar considerați acceptabil să ridicați din umeri și să spuneți – „nicăieri nu scrie că NU se poate”?!
4) Nu găsiți că este IMORAL ca profesori desemnați prin vot secret conform metodologiei să nu afle la timp când este proba interviu, în schimb să se prezinte acolo alți profesori la consemn?
5) Nu găsiți că este IMORAL ca în situațiile în care am avut un singur candidat, uneori chiar doi, care au luat proba națională… de bine de rău, au citit bibliografia, s-au pregătit și au luat acel minim 7 – să primească la proba interviu sub 7 numai pentru ca directorul numit interimar să poată rămâne în școală?
Eu sper ca profesorii nedreptățiți să conteste! Și mai sper ca aceste contestații să fie soluționate corect! Altminteri vă bateți joc de puținele șanse de modernizare pe care le mai are România”, explică Ștefan Pălărie.

Unul dintre aspectele importante din cele prezentate de parlamentar îl reprezintă faptul că la Cluj, unul dintre oamenii din PNL care a luat locul specialiștilor în comisie este „ DUBLU CONDAMNAT PENAL pentru falsificare de documente și pentru oferire de mită”. Suntem curioși să aflăm cine este această personă, motiv pentru care am forumulat o solicitare către Inspectoratul Școlar Județean Cluj. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *