Politica

Senatorul Mihai Goţiu, avertisment privind libertatea presei, după decretarea stării de urgență: „Una dintre cele mai importante funcții ale presei este de a contesta Puterea politică”

Senatorul clujean, Mihai Goţiu, atrage atenţia asupra unei posibile restrângeri a libertăţii presei în cadrul stării de urgenţă. Goţiu susține că temerile reprezentanţilor din presă sunt justificate şi propune consultări între autorităţile competente şi reprezentanţi din presă.

„Pe de o parte, ca fost jurnalist timp de peste două decenii şi fost preşedinte al Asociaţiei Profesioniştilor din Presă Cluj (APPC), consider că temerile exprimate de jurnalişti şi ONG-urile din domeniu sunt legitime. Stabilirea faptului că o ştire e „falsă” ori „adevărată” e o problemă sensibilă şi disputată la nivel internaţional, nu doar în România, atât printre teoreticienii, cât şi printre practicienii presei”, notează Mihai Goțiu într-o postare pe pagina sa personală de facebook.

Cu toate acestea, senatorul USR afirmă că fenomenul „fake-news” trebuie stopat în contextul epidemiei cu Coronavirus.

„Pe de altă parte, într-adevăr, există necesitatea de a stopa fake-news-urile şi informaţiile distribuite cu scopul de a induce panică, de a genera fenomene speculative sau neîncredere în deciziile care se iau pe perioada unei stări de urgenţă”, completează parlamentarul clujean.

Goţiu propune consultări între ministrul de Interne Marcel Vela, Grupul de Comunicare Strategică şi reprezentanţi din domeniul presei.

„Pentru a rezolva această problemă, le solicit ministrului Afacerilor Interne, Marcel Vela, şi membrilor Grupului de Comunicare Strategică să stabilească un cadru de consultare cu organizaţiile şi profesioniştii din domeniului presei şi al libertăţii de exprimare, atât pentru monitorizarea informaţiilor legate de epidemia de COVID – 19, cât şi, mai ales, în eventuale decizii de cenzurare a unor ştiri, site-uri şi portaluri online care prezintă informaţii legate de epidemie”, conchide Gițiu.

Rămâne însă o nedumerire ce nu a fost formulată încă nici de către senatorul clujean, nici de alte organisme implicate în acest demers de analiză privind dreptul la libera exprimare și restrângerea acestui drept sub forma unui abuz:

cine stabileste în ce rezidă profesionalismul, cine e cu adevărat profesionist printre atâția indivizi care nu sunt decât comunicatori de comunicate de presă – asocierea într-o chestiune ce are doar nominal, termenul de „profesionist” in denumire?

Preşedintele Klaus Iohannis a prezentat, luni, decretul care instaurează starea de urgenţă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *