Diete

Semnale pofticioase

Pofta de mancare reprezinta complexul psihofiziologic de relatii de tip stimul-raspuns care conditioneaza senzatia, perceptia, nevoia si satisfacerea necesitatilor individuale de hrana. La acest proces participa analizatorii gustativ, olfactiv si vizual – prin mecanisme reflexe determinate senzorial, cortical si endocrin.

In conditii normale pofta si gustul sunt reflexe voluntare cu o puternica influenta a mecanismelor supuse invatarii. Gustul este o capacitate culturala de apreciere, de conditionare, acceptare sau respingere. De aceea se spune ca pofta vine mancand!

Dereglarea poftei de mancare poate avea cauze nervoase, metabolice, gastro-intestinale, renale, cardio-vasculare. Dereglarea poftei de mancare poate fi consecinta afectarii centrului hipotalamic al foamei si satietatii, ceea ce determina bulimie sau anorexie, cu multiple consecinte asupra starii de sanatate.

Orice disfunctie a sistemelor implicate in controlul reflexelor de intretinere a poftei de mancare poate determina dereglari ale ei. Putem preveni aceasta prin urmarea unui program alimentar si a unei dieta echilibrate, prin respectarea orelor de masa, prin controlul aportului alimentar, prin evitarea exceselor, a alimentelor care stimuleaza secretiile digestive, a excitantelor nervoase.

Pofta de mancare si nutrientii

Cand simtim nevoia sa consumam un anumit aliment, acest lucru poate fi un semn ca organismul nostru ne cere ajutor pentru a completa necesarul de elemente nutritive. In popor, se spune ca omul “pofteste” la o anumita mancare. Iata cateva alimente si legatura lor cu apetenta gastronomica si chimismul biologic:

– Laptele. Pofta de lapte sau derivate lactate semnifica lipsa de calciu sau de tripofan, un aminoacid bun pentru sistemul nervos.

– Sarea. Daca puneti multa sare in supa, inseamna ca va lipseste sodiul, dar la fel de bine ar putea fi si semnul bolii Addison sau al lipsei de iod. Cu toate acestea, hipertensivii au obligatia de a evita excesul de sare.

– Untul. Mai mult ca sigur ca va lipsesc grasimile. Astfel de pofte au mai ales cei care tin dieta vegetariana sau vegetarienii.

– Salata si legumele verzi. Dorinta de a le manca inseamna, in primul rand, ca duceti lipsa de fier. Acest lucru il dovedesc si starile de oboseala.

– Dulciurile. Daca nu va puteti stapani in fata unei prajituri, ciocolate, e semn ca nivelul glucidelor din sange este in momentul acela scazut (hipoglicemie). Totusi, nu exagerati.

– Morcovii. Pofta de a rontai morcovi sau de a bea un suc de morcovi arata o insuficienta a vitaminei B, dar si a carotenului.

– Merele. Cei care consuma multe grasimi sunt si cei mai mari amatori de mere. Aceasta pofta poate fi determinata de o hipercolesterolemie sau de anumite substante din mari care scad nivelul colesterolului.

– Portocalele. Nevoia persistenta de a manca citrice acrisoare indica faptul ca aveti o afectiune la ficat sau la vezica biliara. Asadar, 2-3 fructe pe zi sunt ideale.

– Bananele. Ele contin mult potasiu si, de aceea, sunt dorite mai ales de cei carora le lipseste acest element, dar si de catre cei care iau medicamente, mai ales diuretice.

Poftele din timpul sarcinii

De la muraturi la inghetata, de la chipsuri la friptura sau chiar la compozitia prajiturilor (direct din vas) nu este decat un pas. Gusturi culinare prea ciudate? Nu, este vorba doar de poftele pe care femeile insarcinate le manifesta pe durata sarcinii, pofte ciudate, diferite, dar care mereu trebuie indeplinite! Si chiar daca astfel de combinatii nu sunt chiar cele mai rafinate recomandari, pentru femeia insarcinata care pofteste la ele, nimic nu poate fi mai bun.

Poftele din timpul sarcinii, oricat de neobisnuite, oricat de ciudate, sunt probleme frecvente cu care femeile se confrunta. Desi in afara perioadei sarcinii nici prin gand nu le trece sa consume astfel de produse, in lunile sarcinii, ele trebuie avute la indemana, caci femeile ajung efectiv sa tanjeasca dupa ele.

Mai mult de jumatate din femeile insarcinate vor dori sa consume ceva extravagant sau neobisnuit in aceasta perioada. Cele mai populare dorinte sunt cele pentru dulciuri sau alimente sarate, desi pofte exista si pentru produse condimentate sau pentru cele cu un bogat continut de grasimi.

Unii experti sunt de parere ca poftele semnalizeaza de fapt nutrienti care lipsesc organismului matern. De exemplu, nevoia de muraturi, castraveciori murati, ardei murati, varza, poate fi tradusa ca organismul care cere mai mult sodiu sau potasiu.

Pofta pentru o inghetata dubla cu extra topping de ciocolata poate fi de fapt un semnal ca ar trebui consumat mai mult calciu sau chiar mai multe lipide. Organismul nu are nevoie neaparat de respectivul produs (inghetata, hamburger), dar poate avea nevoie de un anumit principiu alimentar din acel preparat.

.ro
Foto: sxc.hu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *