Semintele sunt sanatoase pentru inima, au fibra, vitamine si minerale; soia reduce colesterolul.
SEMINTELE. Daca mananci seminte de floarea soarelui, dovleac sau in, organismul tau va beneficia de un aport de substante nutritive vitale, si nu doar de calorii goale.
Ce contin? O portie de seminte prajite de floarea soarelui (fara sare) asigura cantitati consistente de vitamina E, selenium, acid folic, proteine si fibra. Daca le mananci cu sare, nivelul sodiului pe care il asimilezi va creste de la 1mg la 221 mg.
Recomandare. Intensifica aroma semintelor, prajindu-le. Pune-le intr-o tavita in cuptor sau intr-o cratita la foc mic si mesteca-le permanent cu o lingura de lemn ca sa nu se arda, pana se rumenesc si devin foarte gustoase.
Ce este indicat?
Ce nu este indicat?
SOIA. Proteinele din soia sunt singurele proteine vegetale complete. Ele contin toti aminoacizii esentiali, precum si fier, calciu, magneziu, vitamina E, riboflavina, vitamina B1 si B2 si alte grasimi benefice.
Ce contin? Soia contine izofalvone, compusi antioxidanti care pot contribui la prevenirea unor forme de cancer, a osteoporozei si a bolilor cardiovasculare. Cercetarile indica faptul ca 25 g de proteine din soia contin cantitati benefice de izoflavone. Recomandari. Bei lapte de soia? S-ar putea sa nu fie atat de sanatos pe cat crezi. Varietatile aromate sunt adesea indulcite cu siropuri din orez sau orz. Daca tofu tare a fost preparat folosindu-se calciu, atunci acesta ar trebui sa nu depaseasca 200 mg la o portie de jumatate de cana, iar tofu moale – 140 mg de calciu.
Ce este indicat?
Ce nu este indicat?