Marcel Bonțidean, șeful Poliției Locale Cluj-Napoca susține că polițiștii locali nu au o normă de amenzi și că scopul lor nu este să adune cât mai mulți bani la bugetul local. Însă ei trebuie să îi sancționeze pe cei care încalcă legea pentru a menține nivelul crescut al siguranței în oraș.
„În toate statisticile, și naționale și internaționale, Clujul este considerat ca un oraș sigur în care poți să trăiești fără teama de a circula pe străzi ziua și noaptea. În care orice investitor străin care vine printre primele întrebări pe care le pune este care e gradul de siguranță în oraș. Atunci când vede că gradul de siguranță este unul ridicat are încredere să vină să investească. Una dintre problemele prioritare ale Poliției Locale este cea de reflectare a legii. Sigur că dacă s-au aplicat un număr mare de sancțiuni contravenționale a fost pentru legii. Trebuie să luăm în calcul că din aproximativ 60.000 de amenzi au fost 11.000 de avertismente. Acolo unde sunt situații, caz fortuit sau alte situații, sigur că avem înțelegere. Dacă nu am aplica legea s-ar instala haosul în oraș. Nu toată activitatea noastră se bazează pe amenzi, nu avem un plan, o normă la Poliția Locală. Noi nu suntem constituiți pentru a face buget la Primărie, nici vorbă de așa ceva”, a declarat Marcel Bonțidean, la EBS Radio.
Bonțidean a specificat faptul că în acest moment numărul polițiștilor locali este insuficient comparativ cu nevoile acestui municipiu și că se discută pentru schimbarea legii, astfel încât să fie alocat câte un polițist local la fiecare 500 de locuitori.
”Mi-aș dori foarte mult ca cetățenii atunci când renovează o locuință să nu mai arunce deșeurile pe spațiile verzi și să polueze mediul. Mi-aș dori ca atunci când găsești persoane din toată țara care vin în municipiu la cerșit și rămân aici, este foarte greu să iei măsuri împotriva lor, o legislație mai coerentă ca să poți să iei măsuri. Mi-aș dori pe linie de circulație să fim mai prezenți în zona unităților de învățământ, dar din păcate numărul polițiștilor locali este insuficient la această oră. Municipiul Cluj-Napoca nu are 300.000 de locuitori. Este calculat 1 la 1000 de locuitori, sunt convins că trecem de 400.000 de locuitori, ca să nu mai vorbim de tranzit. În acest moment discutăm despre schimbarea legislației. În mod normal ar fi nevoie de un polițist local la 500 de locuitori ca să putem să ne facem meseria la cele mai înalte standarde”, a explicat Bonțidean.
Activitatea polițiștilor locali în anul 2020 a fost una deosebit de productivă financiar. „Prin activitățile zilnice și cu ocazia acțiunilor desfășurate au fost constatate și aplicate un număr de 50 453 sancțiuni contravenționale în valoare de 12 074 126 lei. Suma încasată a fost de 3 059 066 lei.
În ceea ce privește amenzile pentru parcările ilegale, în 2020 polițiștii locali au întocmit 25.526 de procese verbale, valoarea amenzilor fiind de 5,5 milioane de lei dintre care au încasat 2 milioane de lei.
Poliția Locală Cluj-Napoca a ridicat peste 3700 de mașini în 2020.
De asemenea, în 2020 au fost constatate 2 139 fapte de cerșetorie, 3 251 fapte de tulburarea ordinii publice, 664 depășirea nivelului de zgomot, 438 depozitări ilegale. „Sub deviza «Nicio persoană nu doarme sub cerul liber» au fost identificate 18 adăposturi improvizate, 266 persoane fără adăpost și 440 persoane care apelau la mila publicului.”