În urmă cu șapte zile, Ziar de Cluj a vorbit în exclusivitate despre o anchetă aflată în derulare după ce s-ar fi descoperit că în interiorul Penitenciarului Gherla s-a efectuat comerț cu etnobotanice. Pe lângă sursele folosite pentru a prezenta cât mai multe informații despre acest subiect, am fost contactați direct de către unul dintre cei ce au făcut denunțurile care au declanșat această anchetă.
Inițial, în data de 1 decembrie, întrebat telefonic, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Gherla susţinea că nu a auzit nimic despre acest subiect. La acel moment trecuseră deja 10 zile de la perchezițiile efectuate în celulele celor care au consumat şi vândut etnobotanice. Ni s-a spus să ne adresăm în scris cu o solicitare, iar după data de 4 decembrie va vorbi cu superiorii săi.
Simultan am publicat două materiale (le găsiţi aici- Consum de droguri în Penitenciarul Gherla. Anchetă în derulare… şi aici-Detalii din ANCHETA de la Penitenciarul Gherla: 20 de deţinuţi testaţi şi denunţuri despre comerţul cu etnobotanice).
În următoarea zi, de la Penitenciarul Gherla sosea un răspuns la solicitarea noastră.
Noi i-am întrebat următoarele:
„ Subsemnata (…) vă scriu pentru a solicita un punct de vedere al Penitenciarului Gherla cu privire la un eveniment recent din cadrul instituției. Există informaţii cu privire la consumul de etnobotanice şi/sau droguri în interiorul penitenciarului. Există o anchetă internă aflată în derulare? Este adevărat că au fost testaţi mai mulţi deţinuţi pentru a se afla dacă au consumat substanţe interzise? Ce măsuri voi fi luate în acest sens şi cum s-a reuşit introducerea etnobotanicelor şi/sau drogurilor în interiorul penitenciarului ?”.
Ei au răspuns:
„Ca urmare a solicitării dumneavoastră, vă comunicăm că în situația în care au existat indicii privind tulburări de comportament ale deținuților, cauzate de consumul unor substanțe, a fost declanșată procedura de cercetare disciplinară şi sancționare a persoanelor vinovate. În cazul în care au fost descoperite substanţe susceptibile a fi etnobotanice a fost sesizată Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, precum şi judecătorul de supraveghere a privării de libertate.
Penitenciarul Gherla face eforturi permanente de prevenire şi combatere a traficului şi consumului de substanţe psihotrope în mediul penitenciar şi de asistare a deţinuţilor cu antecedente în toxicomanie. Astfel sunt realizate programe comune cu reprezentanții Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, controale specifice cu echipaje canine, controale specifice a tuturor persoanelor care au acces în penitenciar, precum şi percheziții periodice asupra deținuților, a bagajelor acestora, a camerelor şi a locurilor în care au acces.
Totodată vă informăm că nu au fost prezentaţi deţinuţi pentru prelevare de probe în vederea depistării consumului de substanţe interzise”, semna directorul Penitenciarului Gherla, Gabriel Canta.
Povestea abia acum începe. Noi aveam informații că au fost efectuate analize de sânge de la aproximativ 20 de persoane. Să facem abstracție de acest aspect, deoarece, potrivit directorului insitituţiei, nimănui nu i s-a recoltat astfel de probe.
Facem abstracție şi de faptul că nu se răspunde la solicitarea noastră, ci mai degrabă se formulează un „textuleţ”, prin care subsemnatei (care a fost la Penitenciarul Gherla, în calitate de jurnalist) i se explică despre faptul că, orice persoană care intră în clădire, cel puțin pe partea aia a oamenilor de rând şi nu acolo unde are cuibul domnul director, este verificată şi scanată pentru a nu avea asupra ei obiecte contondente, arme albe, aparate de înregistrat sau ….ați ghicit!…droguri.
De la BCCO Cluj, o sursă ne spunea că nu s-a auzit de nici o anchetă pe acest subiect. Între timp, că vorbeam de persoana care ne-a contactat direct, un anchetat penal din dosarul fraţilor Dairatani ne explică cum a reușit să scape de arestul preventiv, fiind plasat în arest la domiciliu, după ce a denunțat comerțul cu etnobotanice.
Urma să ne vedem a doua zi, dar ceva s-a întâmplat şi omul a „dispărut”.
ANP ascunde pisica
Ne-am adresat directorului de la Administraţia Naţională a Penitenciarului cu solicitarea unei declaraţii pe marginea acestui subiect. A refuzat, răspunsul la aceasta fiind semnat de o angajată de la „Serviciul Cabinet”( care azi dimineață zicea că „răspunsul este la semnat în biroul directorului”), Cristina Cărciun şi nu de „Comisarul șef de penitenciare Marian DOBRICĂ” ori adjunctul Ioana Morar sau Ioana Şerban.
Azi, 11 decembrie, conducerea ANP ne-a răspuns şi ea la solicitare. Pe considerentul celor de la Penitenciarul Gherla, într-o oarecare complicitate, aceştia susţin că nimeni nu a fost testat şi că a fost sesizat DIICOT-ul. Recunosc însă că s-a efectuat o serie de percheziţii în celulele deţinuţilor, inclusiv în bagajele acestora şi au fost controlate persoanele care intrau în penitenciar. Însă, ce trebuiau să comunice de fapt era ce anume au sesizat la DIICOT. Da, aceste informaţii erau de interes public. Nu am cum să refuz să le furnizezi în vreme ce se putea descoperi inclusiv cine din interior a tolerat această situație şi în ce manieră s-ar fi efectuat comerțul cu droguri sau etnobotanice ÎN PENITENCIAR!
Iată răspunsul ANP:
Pentru aceste considerente, Ziar de Cluj solicită o clarificare a responsabilității personalului din cadrul Penitenciarului Gherla împreună cu demisia directorului instituției pentru tăinuirea unor informații publice.