Ca directorul „Serviciului de Protectie si Paza (SPP)” al consiliului judetean a fost ofiter de securitate nu era un secret pentru nimeni. De asemenea, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii i-a dat, in 2012, verdict de politie politica, fiind definit drept lucrator al Securitatii in sensul legii nr. 293/2008, adica o „persoana care, avand calitatea de ofiter sau de subofiter al Securitatii sau al Militiei cu atributii pe linie de Securitate, inclusiv ofiter acoperit, in perioada 1945-1989, a desfasurat activitati prin care a suprimat sau a ingradit drepturi si libertati fundamentale ale omului”, dupa cum anunta Ziua de Cluj.
Husar a contestat in instanta verdictul CNSAS si, dupa ce, in 2013, a pierdut la Curtea de Apel Bucuresti, a facut recurs iar miercuri, prin decizia nr. 484/24.02.2016, judecatorii iCCJ i-au respins definitiv recursul, ceea ce inseamna ca Husar a fost dovedit fara tagada drept angajat al fostei Securitati care a facut politie politica. impotriva sentintei iCCJ Husar nu mai are nici o cale de atac, decat, eventual, la CEDO.
„Habar n-am ca au dat sentinta asta, nici nu m-a interesat. Daca asa zice, asa oi fi facut, i-am puscat pe toti. No comment. Eu am fost locotenent la contrainformatii economice si contraspionaj. N-am fost la Directia 1 care facea politie politica, am fost la Directia 2.
Dupa revolutie s-au facut epurari si toti cei care au facut politie politica au fost indepartati, cu toate astea eu am ramas ofiter SRI pana in 2010. Eu nu-s Visinescu, n-am facut colectivizare, n-am facut nationalizare, dar, daca asa zice legea, ca am facut politie politica, sa ma judece oamenii, nu sa raspund pentru altii sau pentru o institutie. Raspunderea trebuie sa fie individuala, nu colectiva”, a reactionat Husar.
Presedintele CJ, Marius Manzat, nu a putut fi contactat telefonic, in schimb, vicepresedintele institutiei, Calin Tuluc, admite ca sentinta iCCJ l-ar putea costa functia pe Husar. „E o supriza pentru mine sa aflu acest lucru, dar, cu siguranta, vom evalua daca din punct de vedere legal exista vreun impediment in a mai ocupa functia de director al societatii respective”, a spus Tuluc.
Jurist ca pregatire, el sustine ca Husar ar putea avea chiar probleme de natura penala. „Are o problema, deoarece, ca ales local, a declarat pe propria raspundere ca n-a facut politie politica si s-ar putea sesiza Parchetul pentru fals in declaratii”, a adaugat Tuluc.
Husar a fost plantat in fruntea „SPP-ului” CJ prin hotarare de consiliu si tot asa ar putea fi debarcat din functie. Cel putin aceasta reiese din spusele liderilor principalelor doua grupuri politice din CJ.
„Cred ca ar trebui revocat din functie, oricum e pensionar si sunt destui tineri capabili sa faca fata acelei functii. El a fost sustinut permanent de PNL, sa si-l asume”, a spus liderul consilierilor judeteni PSD, Remus Lapusan. Nici dinspre PNL nu vin vesti bune pentru Husar. „Acum aflu despre acest lucru, n-am apucat sa-l discut cu colegii, dar, personal, nu cred ca ar mai fi potrivit pentru aceasta functie”, a afirmat liderul consilierilor PNL, Alexandru Coroian.
Tot cu sprijinul PNL, care avea mare nevoie de votul lui Husar pe vremea cand acesta era consilier judetean, fostul securist a mai primit o sinecura aducatoare de oaresce „gheseft”, membru al consiliului de administratie al societatii care administreaza Salina din Turda.
Dupa ce i-a fost bagat pe gat cu forta, primarul Turzii, Tudor stefanie, aproape radiaza de bucurie ca acum are motiv sa ceara eliminarea lui Husar de la masa deciziilor privind salina turdeana.
„Va fi revocat obligatoriu din consiliul de administratie”, a decretat sec stefanie. Ar putea fi cea de a treia functie pierduta de Husar, dupa ce a mai pierdut si scaunul de consilier judetean in urma unui razboi de uzura de aproape doi ani cu PPDD, partidul pe lista caruia intrase in CJ si din care a fost apoi exclus.
Dar sentinta iCCJ se pare ca nu il va deposeda doar de dregatoriile detinute in prezent ci ii pune sub semnul intrebarii si viitorul politic pe care a inceput sa si-l consolideze in partidul lui Traian Basescu, Miscarea Populara (MP). Sursele ZIUA de CLUJ spun ca el si-ar fi acontat deja locul al doilea pe lista de candidati ai MP pentru consiliul judetean.
Numai ca, potrivit statutului MP, urmare a sentintei iCCJ el ar trebui exclus din partid, deoarece nu mai respecta unul dintre criteriile care i-ar permite sa fie membru al MP. Potrivit art. 10, al. (1), lit. F, una dintre conditiile pentru a fi membru al partidului lui Basescu este „nu i s-a stabilit, printr-o hotarare judecatoreasca a instantelor ramasa definitiva, calitatea de colaborator sau lucrator al Securitatii, ca politie politica”; or, exact o asemenea sentinta definitiva tocmai i-a fost „livrata” lui Husar.
Cu toate acestea, liderul MP Cluj, deputatul Adrian Gurzau, ezita in a admite ca Husar trebuie exclus din partid. „Nu comentez deciziile judecatorilor, dansul are dreptul la aparare, la un proces echitabil si la imagine publica. La noi candidatii se stabilesc pe baza de pregatire, de munca depusa, de implicare in activitatea de partid.
Listele de candidati se fac pe baza de meritocratie. Domnul Husar e un coleg extraordinar, care s-a implicat foarte mult, care a fost de un real ajutor organizatiei si, da, e eligibil pentru o pozitie mai inalta. Dar, deocamdata n-am facut nici o lista de candidati.
Oricum, candidatura dansului nu depinde doar de mine, la fel ca in cazul lui Horea Vuscan (candidatul MP la functia de primar al municipiului Oradea, condamnat la doi ani de inchisoare cu suspendare pentru ucidere din culpa, urmare a unui accident de circulatie soldat cu trei morti, n. red.) si in cazul sentintei domnului Husar va fi o discutie cu colegii de la Bucuresti”, a declarat Gurzau.
Sursa: Ziua de Cluj