Din oras

Topul rusinos al locurilor din oras care sunt lasate in paragina

Daca iei orasul comoara la pas, e imposibil sa nu dai de cate o cladire sau un spatiu lasat in paragina. Multe astfel de locuri reprezinta obiective turistice in degradare, lasate de izbeliste de catre autoritatea locala. E trist ca orasul permite inregistrarea unor astfel de puncte ,,cheie”, dar fie ca te plimbi prin centru, fie ca vrei sa vezi orasul de sus, fie ca vrei sa iesi din el, ruinele acolo sunt. Spatii lasate in paragina. Tocmai din acest motiv, Ziar de Cluj propune un top al acestor locuri. Un top in care e greu sa stabilesti cine merita ,,premiul I”. Stim, desigur, ca ultimul loc il ocupa cei care aleg sa ignore aspectul si starea deplorabila a acestora.

Strandul Municipal, gara, Cetatuia, Piata Mihai Viteazul si altele. Toate zone de atractie turistica sau puncte prin care nu doar turistii, ci mai ales clujenii trec zi de zi. Toate sunt ignorate, lasate sa-si piarda farmecul si povestea de la o zi la alta.

Strandul Municipal

Strandul Municipal nu mai reprezinta de multa vreme un loc de atractie in zilele calde de vara. E parasit, degradat si uitat de lume. El apartine Unita Turism care l-a scos la vanzare impreuna cu Hotelul Sport. Acesta din urma a fost scos la vanzare impreuna cu terenul de 6.235 metri patrati (care reprezinta strandul) pentru 4,8 milioane de euro. Strandul Municipal functiona cu doua decenii in urma, iar pe terenul in cauza Unita Turism a avut intentia, initial, sa construiasca un ansamblu de cladiri de birouri si spatii de relaxare pentru sportivi, proiect pentru care municipalitatea nu si-a dat avizul.

Cetatuia 

Un important punct de atractie turistica lasat de izbeliste, dar vizitat zilnic, este dealul Cetatuii. Motivul pentru care oamenii inca vin aici e panorama superba asupra orasului. Din pacate, aici gunoiul peisajul si romantismul se imbina intr-un mod nefericit. Firmele de salubritate par sa ocoleasca in permanenta aceasta zona si, mai mult, firmele Rosal si Brantner isi paseaza responsabilitatea de igienizare de la una la acealalta. Reprezentantii companiei de salubritate Rosal, cei care ar trebui sa se ocupe de igienizarea zonei, spun ca pe Cetatuie se face curatenie doar „la solicitarea Primariei”. De cealalta parte, Primaria spune ca „se face curatenie, dar doar pe zona ce apartine municipalitatii”.

Si de data aceasta, cel mai mare detinator de teren de pe Dealul Cetatuii este tot Unita Turism Holding, care are in proprietate mai bine de 8.000 de metri patrati in zona Cetatuii. Ultima data cand s-au facut amenajari in zona a fost in toamna anului 2013, cand au fost reabilitate doar scarile care permit accesul dinspre strada Horea.

Turnul Pompierilor

La fel ca in cazul Cetatuii si reabilitarea Turnului Pompierilor a fost o prioritate inca din primul mandat a primarului Emil Boc. Din pacate, dupa au trecut ani buni si in afara de cateva manifestatii cultural artistice, administratia nu a reusit sa redea clujenilor sansa de a putea vedea orasul de sus, din Turnul Pompierilor. Totodata, acesta e un important monument istoric, construit in anul 1574 in apropierea Pietei Mihai Viteazul. La inceput avea rol de aparare, dar ulterior a devenit un punct de observare al incendiilor din oras. La acea vreme, avand sapte etaje, a fost una dintre cele mai inalte cladiri ale municipiului. Cladirea monument istoric a fost ridicata in a doua incinta medievala de aparare a orasului si avea denumirea de Poarta Mica din ulita Sapunului. Mai tarziu, a purtat denumirea de Turnul Lacatusilor deoarece se afla in grija breslei acestora. In secolul al XIX-lea a fost cedat pompierilor, iar in prezent Primaria alege sa-l ignore complet. Cei care cauta, dupa cum e si Cetatuia, un loc de unde sa admire orasul, vor avea surpriza gunoaielor si de aceasta data.

Akademia Center

Spatiul reprezinta un mister pentru studentii proaspat sositi in Cluj-Napoca. Nu doar ca e un loc in care ar fi trebuit sa se inalte un mall pentru studenti cu numele Akademia Center, dar e un loc plin de mizerii.

Avand in vedere ca terenul se afla, totusi, in apropierea campusului studentesc, a unor restaurante precum New Croco, Marty sau Toscana, dar si in proximitatea cladirii UMF-ului si a Institutului de Oncologie, salubrizarea lasa de dorit. Mall-ul Akademia trebuia sa fie construit exact in perioada cand a inceput criza financiara. Astfel, in mai 2010 SC Nisco Invest semna cu CJ Cluj un act aditional la contractul de concesiune al terenului care prevedea ca firma sa se apuce de lucru in maxim 10 luni si sa termine proiectul in 30 de luni, la data semnarii acestui act aditional reprezentantii CJ Cluj au declarat, in sedinta publica, ca administratia judeteana va rezilia contractul daca nu vor respectate termenele asumate, potrivit gazetadecluj.ro. Cu toate ca asupra acestui teren s-au speculat multe posibilitati de utilizare, pana in prezent, nu s-a facut nimic, in afara de a fi privit cu indiferenta de municipalite. Privelistea de peste gard e una de padure bantuita asezonata cu cateva carpe aruncate la intamplare. 

Gara mica

E imposibil sa nu o observi in drumul inspre gara sau la coborarea din tren. Gara mica e o cladire care pare a fi acolo dintotodeauna, fara un scop anume. De fapt, ea a fost construita in 1976 sideservea trenurile care aduceau muncitorii din localitatile invecinate la fabricile din zona industriala a orasului. Dupa mai bine de 40 de ani, in 2011, gara a fost inchisa din cauza numarului tot mai mic de calatori care faceau naveta. Singura functionalitate pe care o mai are e aceea de a se transforma, o data pe an in scena de teatru si cinematograf. De obicei, de Zilele Clujului, iubitorii de arta sunt invitati sa participe aici la diferite spectacole organizate de studenti sau sa vada cu propriii ochi transformarea unei cladiri lasate in paragina in scena de teatru si in sala de cinematograf. 
Constructia cu doua etaja si o suprafata de peste 1.000 de metri patrati ar putea aduce venituri importante prin vanzare sau inchiriere,  insa s-a degradat atat de mult, incat nu mai atrage niciun investitor. SNCFR a scos-o de mai multe ori la licitatie fara gaseasca vreo firma sau persoana particulara interesate de preluarea ei, in timp ce Primaria asteapta un raspuns ce nu mai vine de peste un an de la Ministerul Transporturilor.

 

 

Piata Mihai Viteazul

Daca iei la pas Clujul nu ai cum sa nu treci si prin cunoscuta Piata Mihai Viteazul. Statuia impunatoare se vede inca din departare, dar, pe masura ce te apropii peisajul e unul dezolant. Placile sunt cazute de pe soclu, literele de cupru nu mai sunt de mult. Dalele lipsesc de pe alei, scarile sunt degradate. Nici fantana arteziana nu salveaza peisajul, din contra, si ea e murdara si prost intretinuta, desi firma Servinstal primeste jumatate de milion de lei pentru mentinerea fantanilor arteziene intr-o stare decenta.

Centrul Cultural Transilvania

Cladirea de pe Bulevardul 21 Decembrie sta sa se darame. Tencuiala cade pe trecatori, vopseaua e aproape stearsa. Aceasta constructie reprezenta in planul de investitii pe 2015 al Primariei Cluj-Napoca o suma importanta, de aproape de milioane de euro, intrucat aici trebuia construit Centrul Cultural Transilvania (CCT). Din 2010 pana in prezent, in afara de concursul de idei si adjudecarea proiectului nu s-a mai intamplat nimic. In tot acest timp pentru sala de spectacole de la UBB in care Filarmonica de Stat Transilvania sustine concertele Consiliul Judetean Cluj plateste lunar 30.000 de lei, iar pentru sustinerea salariilor angajatilor 575.000 de lei in medie pe luna. In schimb, cu promisiunea realizarii CCT, Primaria Cluj-Napoca a luat in custodie terenul si imobilul de pe Bulevardul 21 Decembrie, dar lucrarile la CCT nu au demarat de mai bine de 5 ani. Cladirea e, din pacate, un alt obiectiv lasat in paragina si, totodata, un adevarat pericol public. Expertii avertizeaza ca exista riscul prabusirii zidului respectivului imobil. Singura masura luata de administratia locala a fost imprejmuirea perimetrului si decopertarea fatadei cladirii.

Cladirea Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj-Napoca

In categoria cladirilor care stau sa se darame (si sunt enorm de multe in oras) intra si Cladirea Directiei Regionale pentru Accize si Operatiuni Vamale Cluj-Napoca. Tencuiala cade de pe pereti, spatiul verde e neingrijit, interiorul la fel. Institutia se afla in subordinea Prefecturii si se afla pe Strada Traian Vuia, in apropierea Aeroportului International Avram Iancu din oras. Receptia lucrarilor cladirii a avut loc in martie 2003 si in prezent peretii arata ca dupa un bombardament.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *